Am primit un cadou de ziua mea de la Basescu!

29 Sep

De ziua mea, pe 20 Septembrie, am avut un program incarcat la Parlament; s-a votat infiintarea noului minister pt Leonard Orban dar si invitarea Regelui, in ziua de 25 Octombrie, pentru a se adresa Plenului. Am primit o multime de felicitari de la prieteni si colegi, mai sincere sau mai formale, si recunosc ca multe mi-au facut placere!

Incrucisandu-se pe hol cu mine, Emil Boc mi-a urat “La multi ani” cu o normalitate pe care este imposibil sa o mai regasesc in restul vietii sale publice, si am considerat ca e cuvenit sa-i multumesc cu aceeasi politete. Chiar si dna. Udrea a reusit sa-mi faca o scurta urare similara, chiar daca avea o privire de parca tocmai terminase de devorat un kilogram de lamai bine asezonate cu ulei de ricin; i-am multumit si ei. Dar  nu am scapat de intrebarile presei daca Presedintele Basescu m-a sunat sau mi-a transmis si el ceva – am raspuns sincer “Nu, nici nu cred ca era cazul”.

Iata insa ca m-am inselat; Basescu chiar mi-a facut un cadou de ziua mea dar, din motive procedurale, l-a transmis in Gorj la domiciliul meu din buletin – o instiintare ca Agentia Nationala de Integritate a inceput o investigatie fata de mine! O sa atasez la postare si adresa ca sa vedeti ca nu au gresit ziua, e fix pe 20, oameni scrupulosi si organizati (vezi AICI, AICI si AICI). Multumesc Traian – mare boier, mare caracter!

Dincolo de ironie, chiar cred ca e foarte bine venita aceasta ancheta, asa cum au fost si cele de la DNA si de la ANAF care m-au privit direct. Pentru ca este in interesul meu sa intru in 2012, an electoral, deja vaccinat pentru toti “virusii”  doctorului Base. Stiind ca nu am nicio problema adevarata, singurul lucru care imi provoca ingrijorare era sa nu ma trezesc exact in campanie ca sunt anchetat, urmand sa tot dau explicatii inutile presei si sa primesc documentele oficiale care sa-mi ateste nevinovatia fix dupa ziua votului. Asa, iata, trec toate “examenele” la timp si, cand voi fi acuzat sau intrebat de cineva, voi prezenta hartiile de la respectivele institutii inchizand rapid subiectul. Ba am chiar timp (sper eu, care inca mai cred in justitie) sa si obtin primele decizii judecatoresti de condamnare a slugoilor lui Basescu de la Evenimentul Zilei, cei care se inghesuie mereu sa tipareasca toate prostiile si calomniile scrise pe bani auriti de faimosul Dan Andronic. E chiar f ok asa!

Invat din experientele altora ca sa nu am aceleasi probleme. Dupa infinita magarie comisa de Base in cazul Noricai Nicolai, m-am prezentat rapid la Parchetul General, am facut o copie si am publicat pe site-ul meu “mapa profesionala” ca sa nu ma trezesc ca se lucreaza la ea pe traditionalele “surse” – subiect inchis.

Dupa ce  Basescu si Blejnar s-au scapat ca ma cerceteaza ANAF, am facut poteca la sediul lor pana cand bietii inspectori de acolo au fost obligati sa-mi dea procesul verbal unde scria foarte clar ca nu am luat niciodata un leu de la Turceni si Rovinari – subiect inchis pentru mine dar pentru care ei doi o sa raspunda penal! DNA a raspuns in sila la insistentele mele solicitari scrise precizand (cu tristete cred) faptul ca nu sunt invinuit in niciun dosar al lor!

Am patalama de la CNSAS ca nu am fost securist – faptul ca aveam 17 ani in 89 nu era suficient.

Acum o sa-mi iau toate actele si o sa stau si pe capul celor de la ANI pana imi dau certificatul de buna purtare, sper cu mult inainte de a incepe campania electorala. Oricum in cazul celor de la ANI, apreciez sincer faptul ca am aflat de la ei de investigatie, nu din presa; si sper sa nu faca si ei ca Blejnar, care “scapa” constant in ziarul lui Basescu (Ev.Zilei) si toate facturile, procesele verbale si datele acoperite de secretul fiscal!

Toata poveste are insa chiar doua aspecte pozitive; in primul rand ca santajul tipic cu institutiile statului, practicat frecvent si ridicat la rangul de politica de stat de Basescu si de Partidul Traseistilor (zis UNPR) pentru a calomnia, intimida sau racola politicieni, nu va functiona in cazul meu. Al doilea este acela ca, trecut fiind prin toate aceste “teste”, voi putea vorbi mai cu autoritate despre integritate in politica si voi putea cere cu mai multa tarie din partea candidatilor USL la toate functiile importante sa indeplineasca aceste standarde pe care eu mi le impun in primul rand mie insumi, si pe care sunt hotarat sa le respect cu strictete in perioada guvernarii noastre!
Multumesc Basescu, chiar mi-ai facut un cadou extrem de util!

40 Responses to “Am primit un cadou de ziua mea de la Basescu!”

  1. viorel suceava September 29, 2011 at 8:40 am #

    sincer nu stiu daca s e v a schimba ceva in tara asta dar e sigur vom merge din rau in mai rau si mai stiu, ca a mers cat decat bn cand era psd la conducere nu erau atatea griji am 2 copii si simt greul din ce in ce mai tare ……dar nu mai vreau sa aud de basescu chiorul asta nenorocit..

  2. Marcu Gheorghe September 29, 2011 at 8:54 am #

    Domnule Ponta,
    Am citit pe blogul Olgutei Vasilescu acelasi lucru! Si ea este cercetata de catre inchizitorii lui Basescu din ANI! I-am propus acesteia si va propun si dumneavoastra o solutie simpla pentru demiterea conducerilor ANi si ANAF! Infiintati liga victimelor celor doua institutii basiste si cereti in instanta daune materiale imense si,in final,demiterea slugilor lui Basescu,Sorin Blejnar si Macovei!
    Impreuna cu Miron Mitrea,Adrian Nastase,Dan Sova si alte victime ale regimului dictatorial basist,veti reusi sa desfiintati reteaua mafiota creata de catre acesta!

  3. murfy September 29, 2011 at 9:14 am #

    Cu atfel de *cadouri * sunt in stare sa-si preseze- intimideze toti adevaratii
    adversari politici – ce constituie un real *pericol* pentru interesele meschine ale
    clicii lor. Lucreaza cu dubla masura : – pe unii ii gratuleaza cu altfel de cadouri

  4. balbeck September 29, 2011 at 9:48 am #

    Chiar o fi mana lui Base,mana aia lunga cu care a lovit un copil si un avocat?

  5. livia September 29, 2011 at 9:58 am #

    In primul rand La Multi Ani! sa fiti sanatos impreuna cu familia,si intelept si sa fiti un adevarat procuror.Eu nu inteleg cum de va lasati calcat in picioare de un alcoolic si un huligan imoral si criminal internationalizat asemeni lui basescu traian,darmite de un marlan paduchios ca Boc Emil!
    In ceea ce priveste prezenta regelui pe 25 oct.2011 in plenul Parlamentului ,Majestatea sa nu se va adresa plenului Parlamentului ,ci tuturor romanilor,pentru ca-n “plenul “Parlamenutlui sunt si calaii romanilor,iar acelora Regele nostru al romanilor nu are cum sa li se adreseze.In ceea ce priveste fituica ANI trimisa la adresa din Gorj si de ziua d-tra nu-i o noutate,CI ESTE O DOVADA CA BASESCU SI AI LUI SECURISTI NU RENUNTA LA NICI UNA DIN METODELE DE TERORIZARE SECURISTA.oameni arestati de ziua lor,oameni felicitati de ziua lor,oameni asasinati de ziua lor.Aveti mare grija de familie si d-tra cu asemenea criminali securisti nu-i de glumit.

    • Florin Muresan September 29, 2011 at 10:57 am #

      Asemenea tehnici de “intimidare” a adversariilor politici se practicau cu succes in perioada antebelica in: Italia,Germania si U.S.S.R. O data cu intrarea noastra in U.E. nu am crezut ca asa ceva se va mai intampla …si totusi se intampla…Chiar este posibil ca in Europa anului 2011 sa practici politica Belarus-lui in timp ce mimezi (destul de prost de altfel) ca o faci pe cea a Bruxelles-lului…?!

  6. justitiaru September 29, 2011 at 10:15 am #

    D-le Ponta
    http://www.ziare.com/victor-ponta/presedinte-psd/victor-ponta-verificat-de-ani-1123834
    Commentariul dv. ca “E foarte bine ca intru in noul an electoral cu toate analizele facute”
    absolut de “milioane”!

  7. Traian Tanasa September 29, 2011 at 10:15 am #

    Iata o retrospectiva care se refera la cel care va trimis cadoul:

    1) Scrisoare deschisa (nimeni nu a fost de acord sa o publice)
    2) Fragment din scrisoarea deschisa
    3) Catrenele mele cu Traian Basescu, grupate pe un format A4
    4) Doar cat arata v-a face
    5) Indemn (nedemn)
    6) Asa sau asa
    7) Regrete
    8) Propaganda pro P.A.R.

    https://picasaweb.google.com/117446511140392620428/PACALIREAELECTORILOR#

    9) Protest cu ajutorul versurilor marelui Eminescu

    Prin videoclip protestez, in special, impotriva PDL, partid cica “liberal”, actualmente la putere.

    Am selectat fragmente din “Scrisoaea III”, in care sunt caracterizati perfect parlamentarii de la putere, cat si cel care a format, contra naturii, actuala adunatura majoritara distrugatoare.

    Traian Basescu este un pacalici profesionist, format la scoala turnatorilor activi!!!
    Traian Basescu e un latrau cu cerul gurii negru ca taciunele. Latra continuu har-ham- taie tot, da afara tot, distruge tot !!!

  8. ZOE, fii barbata ! September 29, 2011 at 10:54 am #

    @Victor Ponta
    Când un dusman declarat îti zice – La multi ani ! – sa fii sigur ca gândeste invers.
    Cât despre viermii de la EZ – cel mai necitit ziar – astia merita calcati în picioare la propriu !
    Vazând ca-l pomenesti, am intrat la Dan Andronic pe blog, sa vad ce scrie pe acolo. Are un Moto sau ceva care zice “interzis prostilor”, eu as zice mai curând Interzis Desteptilor ! Un om cu neuronii completi, nu are ce sa citeasca nici pe blog nici din ziar !

    Bine ca nu ti-a trimis Inchizitorul si un plic cu Antrax, chiar pe adresa din Bucuresti la o ora
    când sa primesti plicul personal ! Pai de la un om(?) care uraste tot ce misca , “râul, ramul” , care ne-ar extirpa pe toti fara mila, mai ceva ca Fritzii , la ce te poti astepta ?
    E bine sa fii optimist si sa crezi ca ar fi ultimul “test”, dar tu , chiar nu vezi coarnele lui Sarsaila ?! Pai Dracu pe Pamânt e inventiv, nascoceste la infinit câte ceva , trebuie sa fii permanent cu garda sus !
    Dar sa nu uitam totusi ca exista un punct terminus, pentru toate nelegiuirile, chiar atunci când se vor astepta mai putin, atunci Dumnezeu le va da pedeapsa si cred ca va fi una pe masura nemerniciei lor ! Sa nu va îndoiti niciodata de Puterea si Dreptatea lui Dumnezeu !

  9. Florea Dumitrescu September 29, 2011 at 11:04 am #

    C I A N U R I Z A R EA

    În acești ani de groaznică criză ne vedem siliți să dezbatem despre „cianurizare”, un proces de otrăvire a vieţii politice, sociale şi economice de către milionarii guvernanţi, de către jefuitorii de bani publici şi prăduitorii de avuţie naţională.
    Anumiţi politicieni guvernanţi – depăşesc orice limite în exercitarea puterii politice, desconsideră total specialiştii şi poziţiile acestora, indiferent de domeniu.
    Non-valorile în veşminte politice sufocă şi spulberă valorile autentice ale neamului. Toate acestea costă enorm şi conduc la sărăcirea în masă, la foamete, frig şi mizerie, la decimarea unui popor.
    Este de o gravitate extremă faptul că în acest proces se implică Preşedintele ţării. Va rămâne în istorie ca Băsescu-Cianură în sens restrâns, dar şi în sens mai larg?
    Astăzi examinăm cazul restrâns, concret, cu aspectele sale esenţiale, cazul Roşia Montană. Aceasta cu atât mai mult cu cât în campania prezidenţială domnul Băsescu s-a angajat că va ţine seama de părerile specialiştilor în cazul exploatării de la Roşia Montană, iar acum „o întoarce” (cum a făcut de atâtea ori), fără să fie pedepsit cum se cuvine.

    1. VIOLAREA CONSTITUŢIEI

    Milionarul Băsescu, ca Preşedinte al ţării, depăşindu-şi iar atribuţiile constituţionale, a ieşit în public, cu o virulenţă extraordinară, să susţină interesele private ale unei firme străine în exploatarea aurului, argintului şi a altor metale rare la Roşia Montană.
    Doar acest fapt ne îndreptăţeşte să-i spunem public că a încălcat din nou grav Constituţia, ceea ce constituie un motiv major să-i cerem iarăşi DEMISIA – spre binele poporului român.
    Cu autoritatea funcţiei domniei sale (plătită bine de noi, contribuabilii acestei ţări) s-a aşezat în serviciul unei firme private străine, exercitând presiuni – în mod total nepermis – asupra instituţiilor de stat, care au rezerve în ce priveşte Proiectul Roşia Montană.
    Desigur, este o problemă controversată, ceea ce explică durata de peste 16 ani, de când se examinează, se discută şi nu se finalizează.
    A uitat domnul Băsescu faptul că în campania electorală prezidenţială a promis că se va ţine seama de „părerea specialiştilor” în această problemă?
    Ca de obicei, se trece cu vederea această violare gravă a Constituţiei de către milionarul Băsescu, cum s-a făcut de prea multe ori în cei 7 ani de regim dictatorial.
    Tot ce vom trata în continuare va justifica poziţia noastră exprimată aici sub aspect constituţional.

    2. AMESTECUL BRUTAL AL DOMNULUI BĂSESCU
    CA SUSŢINĂTOR AL INTERESELOR UNEI FIRME STRĂINE

    Ce caută Preşedintele ţării în această afacere dubioasă, controversată, în acest moment, rămâne de clarificat.
    Care sunt dedesubturile, cine şi câţi bani a luat şi va mai lua din această afacere urât mirositoare, de ce natură a fost intervenţia şi presiunea externă – toate aceste aspecte lasă loc pentru multe supoziţii – total defavorabile personal, Preşedintelui ţării, susţinător aprig al intereselor unei firme străine.
    Maniera în care s-a implicat, cuvintele fără rost aruncate, amplifică reacţia total negativă la adresa comportamentului acestuia din partea societăţii civile; lipsa de argumente solide şi afirmaţiile superficiale, neadevărurile şi minciunile folosite îl aşează într-o lumină total nefavorabilă şi într-o poziţie condamnabilă în plan social, politic şi economic.
    Acest amestec brutal al Preşedintelui ţării îngreunează elucidarea, mai ales în ce priveşte considerentele economice, deoarece motivaţiile de ordin ecologic şi social-cultural sunt de necontestat, ele ridicând un zid de netrecut împotriva „Proiectului Roşia Montană”, dăunător şi păgubos pentru ţară, făcut de o firmă străină, în interesul acesteia.
    Precizăm că este vorba de firma străină „Gabriel Resources”, cu capital majoritar la societatea mixtă Roşia Montană Gold Corporation. Societatea a lansat Proiectul exploatării aurului la Roşia Montană (în continuare îl vom numi „Proiectul”).

    3. NON-TRANSPARENŢA

    În acest caz scandalos, din societatea civilă au pornit multe analize, cercetări, investigaţii. Multe lucruri se cunosc, dar mai rămân şi multe învăluite în mister, sunt ascunse cu grijă de cei implicaţi şi de autorităţi.
    Sunt ţinute secret anumite prevederi din contractele şi documentele încheiate. În consecinţă, aflarea adevărului suferă, se fac multe supoziţii deşi este vorba de o chestiune de interes public naţional, în care cetăţenii ţării sunt interesaţi.
    Investigaţiile şi judecăţile care se fac – sunt împiedicate într-o anumită măsură de această non-transparenţă din partea instituţiilor, din partea autorităţilor.
    Intervenţia Preşedintelui ţării, prin modul cum a fost făcută, nu numai că nu a clarificat, dar a complicat situaţia.
    În documentarea noastră, am constatat că mulţi dintre cei care au făcut investigaţii pentru a afla adevărul au trebuit să recurgă la informaţii culese din afara ţării şi care generează întrebări şi suspiciuni deloc favorabile puterii, oficialilor, autorităţilor române.

    4. STATUL IRESPONSABIL

    Aurul, argintul şi alte metale rare (wolfram, uraniu şi altele) din subsolul ţării sunt produse strategice.
    a). Cât de bine au cunoscut autorităţile situaţia resurselor naturale reiese din faptul că guvernanţii au lăsat pe mâna unei firme străine dubioase această problemă şi află date despre „rezervele” din pământul ţării – de la o firmă străină.
    b). Acest regim dictatorial, care acum vede extremă urgenţă în exploatarea aurului de la Roşia Montană, în anul 2006 a închis toate minele de exploatare a aurului.
    c). B.N.R. care cumpăra aurul românesc pentru rezerva de aur a statului, în anul 2000 a refuzat să-l mai preia (cu nişte neadevăruri bâlbâite de fostul ziarist Adrian Vasilescu, care afirmă că s-ar fi făcut aceasta din cauza plăţii impozitului pe valoarea adăugată – TVA).
    Politicienii guvernanţi care au închis minele de exploatare a aurului în 2006 şi care în anul 2000 – au refuzat să mai cumpere aurul românesc – acum trebuie să dea seamă în faţa poporului şi să explice ce se întâmplă, cum îi sunt apărate interesele.
    5. „BOLŞEVICI” ŞI „MITOCANI” LA ROŞIA MONTANĂ DESCOPERIŢI DE BĂSESCU-CIANURĂ

    Susţinătorul intereselor unei firme străine, Băsescu-Cianură, uitând că este Preşedintele ţării, s-a deplasat la Roşia Montană să facă propagandă firmei străine.
    Acolo, domnul Băsescu-Cianură a făcut o mare descoperire: că există nişte „bolşevici” şi nişte „mitocani” – care i-au spus adevăruri care i-au displăcut. Incapabil să aducă argumente valabile – a scos armele sale preferate: etichetări nesăbuite, jigniri, insulte şi calomnii la adresa localnicilor care-şi apărau dreptul la viaţă.
    În ce priveşte „bolşevismul” şi „mitocănia” – proprii milionarului Băsescu, rugăm societatea civilă să i le înfăţişeze pe larg, cu argumente şi cu documente de netăgăduit.
    Tot acolo, a descoperit domnul Băsescu-Cianură „laşitatea” politicienilor care ar fi îngropat „Proiectul” din 1997, dar şi „laşitatea” presei, „laşitatea” localnicilor. Ne-a rămas doar „bărbăţia” politică a domniei sale. Este o temă despre care merită să tratăm într-un material separat, mai pe larg, în viitorul apropiat.
    Tot acolo, în dezbateri, domnul Băsescu a afirmat că s-ar fi vândut aur din rezerva BNR (o cantitate enormă) pentru a plăti salarii şi pensii.
    Domnul Isărescu nu a găsit de cuviinţă să iasă în public şi să dezmintă oficial şi categoric – că nu s-a întâmplat aşa-ceva în anii tranziţiei.

    5. RESPECT, CINSTE ŞI GRATITUDINE

    În cazul acestui „Proiect”, reprezentanţi ai societăţii civile au manifestat un interes deosebit şi legitim ca cetăţeni ai acestei ţări şi şi-au exprimat public opiniile şi poziţia, tocmai pentru a sprijini instituţiile de stat, autorităţile statului român, să adopte soluţii corecte, să apere şi să ocrotească interesele României şi viaţa cetăţenilor acestei ţări.
    Toţi cei din societatea civilă care s-au aplecat asupra acestei probleme de interes naţional s-au bucurat de o largă susţinere din partea opiniei publice, care a subliniat aportul lor cinstit la lămurirea problemelor controversate.
    Aici s-au angajat cu hotărâre şi fermitate şi au făcut analize complexe:
    Academia Română prin rapoartele complexe din 2003 şi prin alte documente ulterioare.
    Grupul de profesori şi cercetători economişti de la Academia de Studii Economice, Bucureşti, prin analizele din august 2002 şi mai 2003 şi prin alte luări de poziţii ulterioare.
    Remarcăm, de asemenea, următoarele luări de poziţie:
    Opoziţia la „Proiect” a Asociaţiei Alburnus Maior, a proprietarilor din Roşia Montană şi Bucium, a Bisericii Catolice şi a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
    Protestele ICOMOS şi a peste 1000 de istorici şi arheologi din întreaga lume.
    Protestele organizaţiilor ecologiste şi ale ONG-urilor.
    Ne înclinăm în faţa acestor reprezentanţi ai societăţii civile, care au considerat de datoria lor să trateze cu răspundere şi grijă acest „Proiect”, şi-au exprimat onest opiniile şi poziţia, cu toate riscurile prezente într-un regim dictatorial tot mai intolerant.
    Le exprimăm sentimentele noastre de profund respect şi de gratitudine pentru că s-au situat în slujba ţării, a interesului public.

    6. DEZACORD TOTAL

    Comportamentul politicianului Băsescu în ultimele săptămâni trebuie aspru criticat, deoarece în loc de argumente domnia sa a recurs la arsenalul său de jigniri, insulte şi calomnii la adresa opozanţilor; totodată, a procedat la lansarea unor neadevăruri şi minciuni, prezentând în mod fals şi denaturat situaţia în această problemă controversată. Tocmai această atitudine condamnabilă, în afara Constituţiei, ne determină să ne exprimăm şi noi poziţia şi să aprofundăm câteva laturi esenţiale, îndeosebi în plan economic, ca economişti şi să combatem netemeinicia susţinerilor sale şi a acuzaţiilor aduse societăţii civile.
    Poziţiile profund greşite ale Preşedintelui ţării, ca susţinător al unei firme străine, sunt în contradicţie cu adevărul şi cu poziţiile societăţii civile din România.
    Dăm glas DEZACORDULUI NOSTRU TOTAL faţă de atitudinea şi comportamentul politicianului Băsescu.

    II. ASPECTE ESENŢIALE PRIVIND EXPLOATAREA
    ECONOMICĂ A AURULUI. PROBLEME ŞI INTERESE

    Am studiat cu atenţie analizele, cercetările şi punctele de vedere făcute public cu privire la acest “Proiect”.
    Cu regret constatăm că instituţiile şi autorităţile statului român – nu au făcut publice analizele, evaluările şi poziţia lor, dar mai ales documentele pe care le-au semnat de-a lungul timpului. De aceea, rămâne ascunsă o importantă parte de informaţii, ţinute la secret, confidenţial, de către autorităţile române. Constatăm o non-transparenţă ucigătoare.
    Informaţiile pe care le-a prezentat domnul Băsescu seamănă şi mai multe confuzii şi îndoieli. Neîncrederea în „Proiect” s-a mărit prin intervenţia domnului Băsescu.
    Informaţiile difuzate de firma străină (Gabriel Resources) şi de societatea mixtă – sunt supuse unei mari doze de neîncredere.
    Propaganda de o agresivitate extremă, făcută prin televiziuni şi presa scrisă, seamănă îndoieli şi suspiciuni imense. Tot felul de propagandişti bine plătiţi, de „consultanţi”, inoculează şi mai multă neîncredere prin intervenţiile lor. Suntem supuşi unui bombardament mediatic care ne sufocă.
    În acest climat insuportabil, suntem obligaţi moral să ne pronunţăm.
    Afacerea apare ca fiind profund dubioasă, acompaniată de acte de corupţie şi neglijenţe, de incapacitatea şi incompetenţa politicienilor din instituţiile şi autorităţile de stat. Nicio încredere. Totul trebuie reexaminat şi reverificat.
    Dacă ar exista numai obiecţiile din punct de vedere al mediului, al culturii, arheologiei şi istoriei – şi am putea spune că există argumente solide, suficiente pentru respingerea „Proiectului”.
    Dar există şi obiecţiile care privesc laturile economice ce conduc la respingerea „Proiectului”. Noi ne vom sprijini pe datele disponibile care sunt făcute publice.
    Constatările noastre fundamentale sunt următoarele:
    a). Nu există un „Proiect” pentru România, pentru apărarea intereselor ei, pe care autorităţile să-l fi făcut public, să-l fi supus dezbaterii specialiştilor şi societăţii civile.
    b). Există numai un „Proiect” promovat de o firmă străină, în mod exclusiv pentru interesele ei şi care este total inacceptabil din punct de vedere economic, social, ecologic, cultural-istoric.
    c). Există o propagandă extrem de agresivă, mincinoasă, derutantă, plătită de firma străină cu bani grei.
    În această propagandă nocivă s-a înregimentat, total neconstituţional, milionarul Băsescu ca susţinător al firmei străine, încălcând statutul său de Preşedinte al ţării.
    d). Există studiile, analizele şi criticile fundamentate ale unor organisme şi ale unor reprezentanţi ai societăţii civile – care examinează problemele de fond şi dovedesc şubrezenia şi putreziciunea „Proiectului” firmei străine.
    e). În plan economic se impune concluzia fermă – că acest „Proiect” al unei firme străine trebuie respins categoric de societatea românească – ca nesustenabil, ineficient şi dăunător ţării.
    Ca economişti, noi ne vom apleca asupra unor aspecte esenţiale privind latura economică.
    Câteva obiecţii de bază privind latura economică le examinăm în continuare.

    1. CONSTRUCŢIA AFACERII TOTAL NEFAVORABILĂ ROMÂNIEI

    Pentru a apăra interesele ţării, este absolut necesar să se conceapă o construcţie economică solidă: o societate cu capital integral de stat sau cu capital mixt – dar cu capital majoritar românesc, astfel încât la decizie să se afle partea română – care are contribuţia economică fundamentală şi să beneficieze în mod preponderent sau chiar covârşitor de avantajele exploatării.
    Informaţiile de bază privind resursele naturale trebuiau să fie în mâinile părţii române şi să le negocieze cu răspundere şi să nu fie la discreţia unei firme străine, care are interesele sale diferite (de a spune sau a nu spune anumite date).
    Ne îngrozeşte, în acest caz, construcţia economică adoptată: o societate mixtă, în care firma străină deţine 80% din capital şi partea română 20%. Deci, firma străină are partea covârşitoare de capital şi este la decizie. Prin urmare, principiul economic de bază este că din ce se va produce – 80% va reveni firmei străine şi 20% părţii române. În termeni economici mai exacţi – din profitul afacerii 4/5 vor reveni firmei străine, deci cea mai mare parte va lua calea străinătăţii.
    În realitate, situaţia este şi mai gravă. Prin manevrele şi ingineriile făcute în cei 16 ani de la începerea afacerii s-a ajuns la situaţia că în fapt (prin banii luaţi de partea română de la firma străină) partea română ar mai deţine numai 0,6% din capitalul societăţii mixte. În această ipoteză – 99,4% din profitul realizat ar reveni firmei străine. Pentru partea română rămâne praful de pe tobă.
    Noi dăm crezare acestei ultime ipoteze – constatată de profesorii şi cercetătorii economişti români (de la ASE) în limita datelor pe care au reuşit să le obţină, mai ales din străinătate, deoarece autorităţile române au refuzat orice colaborare (pe motiv că datele sunt secrete, confidenţiale).
    PRECIZARE. Profesorii şi cercetătorii economişti români – au făcut o analiză a „Proiectului” şi a evoluţiei acestuia. Iniţial, s-a pornit de la o proporţie a capitalului de 65% pentru firma străină şi 35% pentru partea română.
    În cele din urmă, capitalul străin şi-a mărit participaţia la 80%, iar într-un document se scrie despre posibilitatea ca firma străină să ajungă să deţină 100% din capital.
    Intervenţia publică a susţinătorului firmei străine Băsescu a adus şi mai multă confuzie – prin afirmaţia incorectă că „va duce aurul în rezerva ţării” – pentru a justifica interesul ţării în această afacere dubioasă, în acest „Proiect”.
    Vom comenta mai pe larg, în continuare, această susţinere neîntemeiată.
    În fapt, domnul Băsescu este de acord ca 80% sau 99,4% – din producţie şi profit să revină firmei străine.
    CONCLUZIA. Dacă se dorea ca „aurul să fie dus în rezerva ţării” (cum în mod incorect afirmă domnul Băsescu), atunci trebuia făcută altă construcţie a afacerii, în care capitalul să fi fost integral românesc de stat, sau majoritar românesc.
    Până aici am presupus că ar fi vorba de o firmă străină solidă, serioasă, care ar avea capacitate tehnică şi financiară necesară. Dar nu este cazul.

    2. FIRMA STRĂINĂ – O UMFLĂTURĂ BURSIERĂ SPECULATIVĂ

    În normele la legea minelor se subliniază necesitatea ca firma căreia i se face concesiunea să aibă „capacitatea tehnică şi financiară”.
    Profesorii şi cercetătorii economişti români – au constatat că firma străină nu este o firmă cu experienţă în domeniul mineritului.
    Profesorii şi cercetătorii economişti români – au constatat, de asemenea, că firma străină nu are capacitate financiară; în documentele firmei sunt evocate greutăţi deosebite în obţinerea finanţării.
    Deci, este vorba de o „bulă financiară”, de un „balon financiar”, de o „umflătură bursieră” – care se finanţează prin lansarea de noi acţiuni, fluturând cooperarea cu Statul Român – în exploatarea zăcămintelor de aur de la Roşia Montană. Dar şi prin recurgerea la credite comerciale.
    De altfel, persoana care a montat operaţiunea – un cetăţean australian (de origine română) în anul 2003 s-a retras din afacere, a dispărut (VP.Timis).

    ACŢIONARIATUL. La o afacere de asemenea proporţii era absolut obligatoriu să se cunoască temeinic partenerii de afaceri, acţionariatul, cum o cere legea minelor. Se vorbea tot timpul că firma străină ar fi „o companie canadiană”. În calitate de observator canadian, profesorul Yvan Allaire – a examinat documentele oficiale publice pentru a stabili „cine sunt băieţii aceştia”.
    Prima observaţie. Firma străină (Gabriel Resources) în structura sa corporatistă are subsidiare în Jersey (Marea Britanie), Olanda, Insula Barbados, în teritoriul Yukon din Canada.
    Firma străină are sediul în Canada şi acţiunile ei sunt listate la Bursa din Toronto. Important este însă, cine controlează compania, cine va beneficia de pe urma Proiectului Roşia Montană.
    Din documentele canadiene cercetate de Profesorul Ivan Allaire rezultă că cei mai importanţi acţionari ai firmei străine (Gabriel Resources), conform raportului companiei din 2010 sunt:
    1. Paulson & Co Inc (New York, NY) – 18%
    2. Electronum Strategic Holdings (New York, NY) – 18%
    3. Newmont Canadian Limited (o filială deţinută de
    Societatea Newmont, SUA) – 14,72%
    4. BSG Capital Markets, grupul Barry Steinmedz – 18%
    Deci, circa 70% din acţiunile firmei „Gabriel Resources” sunt deţinute de acţionarii non-canadieni. O parte din aceste firme sunt fonduri speculative (unele implicate în scandaluri internaţionale).
    Consiliul de Conducere al firmei străine este format din 8 persoane, din care numai 2 persoane sunt canadieni, celelalte 6 persoane sunt americani; însuşi preşedintele Companiei şi-a dat adresa – în California, SUA.
    Profesorul Ivan Allaire atrage atenţia că este necesar să se înceteze a mai da „identitatea canadiană” – acestei firme „Gabriel Resources”, care promovează „Proiectul Roşia Montană”. „Gabriel Resources” este de fapt o companie deţinută de speculatori americani şi de alte naţionalităţi, doar deghizată – pentru o mai bună credibilitate – sub identitate canadiană.

    3. PIERDERILE ŞI COSTURILE PĂRŢII ROMÂNE NELUATE
    ÎN CALCULUL ECONOMIC FĂCUT DE FIRMA STRĂINĂ

    SUBEVALUĂRI URIAŞE Poziţia pasivă a părţii române costă scump ţara. Firma străină în mod intenţionat a făcut subevaluări extreme în ce priveşte contribuţia părţii române, costurile enorme, distrugerile, pierderile de substanţă ale ţării – înainte de începerea afacerii şi după, astfel:
    a). Profesorii şi cercetătorii economişti români, după examinarea profesională a datelor pe care le-au obţinut, au constatat că la contribuţia părţii române nu s-au luat în calcul costuri însemnate privind pământurile, suprafeţele ce se distrug din zona respectivă, veniturile celor care vor fi dislocaţi de aici, infrastructurile care se distrug şi altele.
    b). Distrugerile şi pierderile după încetarea exploatării sunt colosale şi ar trebuie să fie compensate.
    După 16 ani de exploatare în zonă, rămân „deşertul”, „substanţele toxice” şi toate pericolele – care vor trebui să fie acoperite şi finanţate de statul român. În calculul economic al firmei străine nu s-a avut nimic în vedere.
    Profesorii şi cercetătorii economişti români au atras atenţia asupra acestor pierderi uriaşe, care trebuie luate în calculul economic, în calculul eficienţei afacerii.
    c). REDEVENŢA – care trebuie să compenseze partea română pentru contribuţia enormă – reprezintă o batjocură. Iniţial a fost 2%, apoi 4%. Este un nivel total inacceptabil.
    e). EXAGERĂRI În propaganda agresivă şi mincinoasă care se face de firma străină se vorbeşte de avantaje care nu sunt reale. Se fac exagerări în ce priveşte locurile de muncă, care în fapt vor fi mai puţine decât susţine firma străină şi decât au fost înainte de începerea exploatării „Proiectului”.
    Se fac exagerări în ce priveşte activităţile indirecte atât în amonte, cât şi în aval, pe orizontală.
    Profesorii şi cercetătorii economişti români arată că în amonte nu sunt lucruri de realizat, având în vedere că firma străină face importuri (de utilaje, materiale etc.), iar în aval, de asemenea, nu exista industrie care să se dezvolte (în domeniul prelucrării, al bijuteriilor etc.). Aceasta cu atât mai mult, cu cât aurul, argintul şi metalele rare extrase vor fi exportate şi prelucrate în industriile altor ţări.

    4. NU ESTE DEZVOLTARE DURABILĂ,
    CI DEZASTRU DURABIL

    Academia Română a constatat că „Proiectul” nu reprezintă „o lucrare de interes public în folosul economiei naţionale”, care să justifice efectele colaterale şi riscurile asociate cu acestea.
    Exploatarea proiectată pentru o perioadă de 16 ani – nu reprezintă o soluţie de dezvoltare durabilă, pe termen lung, problemele sociale şi economice ale zonei rămânând nerezolvate sau agravându-se după această perioadă.
    Numărul locurilor de muncă în perioada operaţională de exploatare (este vorba de câteva sute de locuri de muncă) este nesmnificativ în raport cu nevoile sociale, care cer o soluţie de durată, bazate pe resurse regenerabile.
    Beneficiul economic pentru România este nesemnificativ în raport cu consecinţele Proiectului. Partea covârşitoare a beneficilor revine firmei străine.
    Profesorii şi cercetătorii economişti (de la A.S.E. Bucureşti), deasemenea, au subliniat că prin „Proiect” dezvoltarea durabilă a zonei este compromisă, proiectul este opus concepţiei de dezvoltare durabilă, produce un dezastru durabil. Această asociere este în detrimentul statului român, este împotriva interesului naţional.

    III. MARILE DIVERSIUNI ALE POLITICIANULUI BĂSESCU
    ÎN SLUJBA FIRMEI STRĂINE

    Timp de 7 ani de când este Preşedintele ţării, domnul Băsescu nu a contribuit pozitiv la clarificarea problemelor controversate de la Roşia Montană. În campania electorală din 2009 a declarat că se va ţine seama de părerile „specialiştilor”.
    În ultimele săptămâni (nu ştim cât de mari sunt presiunile externe şi cine le face) domnul Băsescu se comportă foarte ciudat – împroşcând cu acuzaţii în toate direcţiile, dând la o parte şi desconsiderând analizele, cercetările, investigaţiile făcute de specialiştii români.

    NĂSCOCIRILE, DENATURĂRILE ŞI DEZINFORMĂRILE

    Politicianul Băsescu, pentru a sprijini acest „Proiect” controversat al unei firme străine, a lansat următoarele născociri şi neadevăruri:
    1. Politicianul Băsescu a afirmat că „va duce aurul în rezerva ţării”.
    Îi răspundem: este un mare neadevăr. Contractul de societate şi statutul societăţii mixte – care stau la baza „Proiectului” – arată clar că de aur va dispune firma străină, cu capital majoritar, care va face plăţi în bani către partea română numai în limita profitului ce-i revine acesteia şi a redevenţei neînsemnate stabilite.
    Cea mai mare parte din profit – 80% sau 99,4% revine firmei străine, iar aurul îl va vinde pe piaţa externă. Nu are nicio obligaţie faţă de partea română de a-i da aurul pentru rezerva ţării, cum afirmă fără nicio acoperire domnul Băsescu.
    Subliniem încă o dată: societatea mixtă, conform documentelor de constituire, va plăti cu bani ce se cuvine părţii române şi nu cu livrări fizice de aur.
    2. Politicianul Băsescu a lansat ideea măririi rezervei de aur a ţării de la 100 to, la 200 to aur, lăsând să se înţeleagă că ar realiza aceasta prin aurul de la Roşia Montană.
    Îi răspundem: ca să realizeze acest obiectiv trebuie să cumpere aur de pe piaţă. Cât de realist şi sustenabil este acest obiectiv, cât este de necesar şi cât este de oportun în aceşti ani de criză groaznică?
    Întrebăm: Unde s-a fundamentat economic acest obiectiv – în laboratoarele de la Cotroceni de către „specialiştii” cancelariei prezidenţiale?
    Specialiştii din BNR habar nu au avut de această născocire şi au comunicat, prin vocea guvernatorului, că vor face în viitor „un comitet de lucru” care să studieze problema. Deci, decizia s-a luat de către domnul Băsescu fără să consulte „specialiştii” din BNR, care se vor pronunţa abia în viitor.
    Întrebare: 100 tone de aur în plus în rezerva ţării, la preţul actual de conjunctură speculativ – înseamnă circa 5-6 miliarde de dolari. De unde îi ia guvernul român – care strigă pe toate drumurile că nu are bani? Va tăia din nou masiv la pensii şi salarii, cum a mai făcut, pentru a satisface ideile greşite ale domnului Băsescu?
    Noi considerăm că trebuie să dezbatem serios problema necesităţii, oportunităţii şi a posibilităţilor.
    NECESITATE. Este necesară mărirea rezervei de aur a ţării?
    Ca economişti, cu experienţă de decenii în domeniul bancar, răspundem: Nu, categoric nu!
    a). BNR – până acum a declarat oficial că rezerva de aur este suficientă. A mers mai departe şi în anul 2000 a interzis cumpărarea de aur românesc. Deci, de peste 10 ani, BNR nu mai cumpără aur românesc. Atunci în anul 2000 – o uncie de aur avea preţul de 280 dolari SUA. Acum, în conjunctura nefavorabilă din anii de criză, BNR trebuie să cumpere aur cu 1.600-1.800 de dolari – uncia, că aşa a decis politicianul Băsescu.
    Apare în mod evident – ca o decizie total neraţională – să cumperi aur la preţuri speculative (de câteva ori mai mari), chiar dacă ai dispune de bani.
    b). Rezerva de aur la BNR – este „un capital care nu se valorifică”, „nu produce venit”. Este un fel de „capital imobilizat”. Putem demonstra că multe ţări, mai puternice economic, nu preferă o rezervă de aur mai mare în structura rezervelor lor internaţionale. Ele preferă rezerve în valute, pentru care mai pot încasa o anumită dobândă, un anumit randament.
    Rezerva de aur este o rezervă specială şi care se utilizează numai în cazuri speciale, excepţionale.
    c). BNR – a dus în străinătate în anii tranziţiei jumătate din rezerva de aur a ţării – 50 de tone. De ce? A justificat atunci – „pentru valorificare”.
    Cât a fost de adevărat, nu am aflat. Noi am angajat atunci pe această problemă – o adevărată polemică cu BNR, la care nu s-a răspuns cu dovezile necesare până în ziua de astăzi. Vom relua această dezbatere, începând prin a publica ce susţinea atunci – în numele BNR – domnul Adrian Vasilescu.
    Ce ştim astăzi? Că în raportul anual al BNR se vorbeşte despre „cheltuielile” care se plătesc în străinătate pentru depozitarea şi păstrarea acestei rezerve (de 50 to. ). Aşteptăm răspunsurile şi justificările BNR.
    d). Se măreşte rezerva de aur – numai pentru faptul că un politician – amator în probleme economice – a lansat o asemenea idee, fără nicio fundamentare economică?
    e). Precizăm că aurul nu mai are funcţii monetare directe, pentru acoperirea şi convertirea banilor emişi. Putem discuta. În viziunea noastră, revenirea la etalonul-aur este imposibilă la dimensiunile monetare globale contemporane. Începând cu SUA, toate ţările lumii au renunţat la acoperirea în aur a monedelor lor, „a emisiunilor lor de semne băneşti”.
    OPORTUNITATE. Este oportun ca o ţară să cumpere aur – într-o perioadă în care preţul este speculativ şi este mai mare de câteva ori decât într-o perioadă de stabilitate?
    Ca economişti răspundem: Nu, categoric nu!
    Deocamdată raţionamentele domnului Băsescu sunt neîntemeiate. Susţinerile domnului Băsescu rămân în categoria „declaraţiilor bombastice”.
    POSIBILITĂŢI. Este greu de conceput şi de admis că o ţară – care are datorii externe de 97 miliarde euro, din care 40 miliarde euro sunt datorii de stat (suverane), cu mari dezechilibre valutare şi bugetare, îşi poate permite să investească în mărirea rezervei de aur („capital imobilizat”) recurgând la împrumuturi şi mai mari sau la alte măsuri de austeritate.
    POZIŢIA SLUGARNICĂ a domnului Isărescu nemulţumeşte societatea civilă. În loc să exprime o fundamentare economică credibilă, domnul Isărescu (uitând ce a susţinut în ultimii 10 ani) ne vorbeşte total nejustificat de o „opţiune politică” – făcută de un politician – amator în economie.

    Ne întrebăm: unde sunt „specialiştii” din BNR şi ce fundamentări economice prezintă pentru mărirea rezervei de aur?
    * *

    *
    Oamenii de ştiinţă din Academia Română şi profesorii şi cercetătorii economişti din Academia de Studii Economice din Bucureşti stau faţă în faţă cu politicianul Băsescu – un amator în economie – înconjurat de alţi politicieni compromişi în actele de corupţie în care au fost implicaţi în anii tranziţiei.
    Noi cui să dăm crezare? Noi dăm crezare specialiştilor din instituţiile ştiinţifice, forţelor ştiinţifice ale neamului românesc.

    29 septembrie 2011

    Grupul de iniţiativă „Reînnoirea”
    Florea Dumitrescu
    Gheorghe Stroe
    Cristian Apostol

    • ZOE, fii barbata ! September 29, 2011 at 1:27 pm #

      @Florea Dumitrescu
      Si dupa toata aceasta pledoarie – ca sa nu zic polologhie , ca “ma taie” Ponta – când cititorul asteapta premiul pentru rabdarea de a citi despre lucruri deja cunoscute, tu vii cu o întrebare retorica ?!
      Sunteti grup de initiativa, zici, unde va este initiativa, propuneti ceva ?!

    • gigip1948 September 29, 2011 at 2:03 pm #

      Felicitari pentru analiza pertinenta a apucaturilor Intaiului carmaci al tarii,cel care i-a dezbinat pe romani si i-a umilit!

    • moromete September 29, 2011 at 2:10 pm #

      Este laudabil efortul d-voastra de a pune pe tapet adevarul despre aceasta afacere dubioasa -pe care o sustine cu tarie *econonistul -securistul nr 1 al tarii* in folosul cui?!!!!.
      Trebuie oprita insasi initiativa acestui proiect – *DISTRUGEREA*

  10. Augustin September 29, 2011 at 11:20 am #

    Atentie! Se confirma, in ultimii ani, ca nu doar de darurile grecilor trebuie sa te temi! Asta, bineinteles, nu inseamna sa fugi sa te ascunzi in munti, la partizani, ci doar sa pleci de la premisa ca nimic nu e ce pare a fi!

  11. Bongo September 29, 2011 at 11:30 am #

    Ponta: “Udrea e cea mai credibilă sursă în schimbările de Guvern, Boc pleacă săptămâna viitoare” – 22 feb 2011

  12. Anonim September 29, 2011 at 11:44 am #

    Sper ca cei de la ANI sa il cheme si pe Petre Roman si sa il intrebe de dosarele lui Walter si Alexander Roman.

    • ZOE, fii barbata ! September 29, 2011 at 1:30 pm #

      @Anonim
      Eu sper sa-l cheme si pe Tutancamon, sa-l întrebe cum de s-a’ngopat cu atâtea bogatii în jurul lui si de unde le are !

    • moromete September 29, 2011 at 1:53 pm #

      Esti un caraghios !. Si ce alte propuneri mai caraghioase mai ai ?
      Dosarul lui Basescu nu-l verifica – s-a pierdut ?.

  13. Carmen Ionescu September 29, 2011 at 12:01 pm #

    Permiteti-mi sa spun si eu ce experiente negative am avut cu aceasta institutie in calitate de simplu cetatean.
    Am depus la ANI o duzina de sesizari cu privire la mai multe persoane cu functii inalte in domeniul Sanatatii, iar ANI refuza pur si simlu sa investigheze cazurile respective.

    Pe blogul meu am prezentat un caz neruisinat in care ANI a ajuns sa falsifice o declaratie de avere pentru a ajuta o persoana sus pusa din Directia de Sanatate Publica sa scape de ancheta penala.
    Daca vreti, cititi aici: cazul Cristina Pelin www. spitaluldeoftalmologie.blogspot.com/2011/06/cazul-cristina-pelin-sau-de-ce-este.html

    Angajatii ANI sunt corupti, falsifica si musamalizeaza dosare si pot dovedi acest lucru.

    Am constatat ca:
    – ANI refuza sa raspunda la cererile si sesizarile primite de la cetateni obisnuiti
    – ANI actioneaza selectiv, cerceteaza numai anumite persoane, in timp ce de altele refuza sa se atinga, chiar daca primesc sesizare in scris
    – cei din ANI sunt de necontactat, nu rapsund nici la cereri, nici la email si nici macar o audienta nu pot obtine la ei.
    – cazurile pe care le prezinta ANI publicului par sa fie mai mult alese pe criterii politice (partide de opozitie etc.)

    Domnule Ponta, daca ajungeti la ANI, amintiti-le si de cazul Cristina Pelin, unde acesti indivizi refuza sa raspunda, dupa ce au ajutat la falsificarea declaratiilor de avere. Va asigur ca or sa taca malc.

  14. Jr September 29, 2011 at 12:07 pm #

    Se spune că fiecare om se naşte cu norocul lui; Nu trebue sa ironizam omul neajutorat, după cum, nu trebue pizmuit cel care inţelege corect capriciile naturii. Şi unul şi altul are libertatea să se informeze, şi să trăiască aşa cum crede. Nu-i niciun păcat să râzi de gloaba care se crede armăsar pur sânge, sau de idiotul care se crede Isus Hristos. Premierul Emil Boc face parte din cea de a-II-a categorie. Eu îl percep ca o creaţie accident al naturii: nici prea mare, nici prea mic; nu-i urât, dar nici frumos; nu e prost, dar nici mintos, miop 60%, demnitate zero. Conştient de calităţi şi defecte, continuă să se creadă Hiperion coborât din genuni să poarte sâmbetele lui Trăian Băsescu. Să aibă creaturile astea vreun pact cu diavolul şi noi să nu fi aflat încă? Pezevenghiul de Băsescu –şi El însemnat de Dumnezeu- a găsit în Emil Boc unealta potrivită pentru diversiunile sale. Avea nevoie de un joly-joker, ascultător şi mut, pe care l-a folosit în punctele esenţiale şi recompensat cu funcţii înalte, de pe care acum îi e frică să coboare. (Alo! Pompierii). Aşa s-a format cel mai diabolic dublu cu misiunea de a distruge valorile morale şi spirituale ale unui popor creştin cu frică de Dumnezeu.
    În numele unei DEMOCRATII fără legi, fără principii, creaturile astea defecte fizic, moral şi spiritual, au semănat în România, discordia, învrăjbirea, ura, sărăcia, neîncrederea, de nu ne mai recunoaştem între noi ca naţie, ca popor.
    Prin mijloace diabolice au reuşit să ocupe primele două fotolii de putere: Preşedintele României, Trăian Băsescu şi Prim-ministrul guvernului, Emil Boc. PDL, tribuna politică condusă de Emil Boc: toţi oportuniştii, oameni certati cu legea, parveniţii, persoane profund imorale şi profitoare, sau strâns uniţi în gânduri şi simţire în acest partid odios, numit PDL.
    Românii patrioţi stau în opoziţie şi se luptă din greu să scape ţara de actuala putere din România. Doar partidele din opoziţie mai potolesc excesul de zel a lui Băsescu, guvernul Boc şi parlamentarii alianţei guvernamentale; UDMR, UNPR, au interese proprii care nu pot fi realizate decât din barca puterii. Cinic dar adevărat. USL încearcă să răstoarne această barcă; Frica de înnec a PDL e devastatoare; În fiecare zi se ia câte o decizie greşită prin asumarea răspunderii. Din această cauză neglijează dl. Boc guvernarea; Şi noapte visează “alianţa socialistă”, se trezeşte transpirat şi îşi face singur curaj: Alianţa socialistă, o gogoaşă care face fâââsss. Aşa să fie? Iată câteva exemple:
    Duminică 25.o9.11, premierul aflat într-o vizită de lucru la Iaşi, spune:” La 24 .01.11 aici la Iaşi, s-a consfinţit alianţa USL; Pe 15.09.11, USL s-a desumflat ca o gogoaşă: fâââsss!!!” Este o declaraţie de concluzii în urma unei vizite de lucru făcută de premier în teritoriu? Mă-ndoiesc! Premierul României moare de grija USL. Performanţele catastrofale ale guvernului, nu-l interesează pe Emil Boc. E treaba lui Băsescu care se tot vrea preşedinte jucător. Joc drace, joc!
    Măsurile de austeritate din 2010, s-au dovedit un “fâââsss!”la scară europeană; Asta DA gogoaşă fâsâită marca Boc. Ţările care au rămas în sten by acum zâmbesc.
    Criza alimentară care pândeşte Europa pentru Boc e o categorie metafizică pe care n-o poate înţelege! Agricultura e lăsată în seama lui Dumnezeu; 50% din producţia de grâu se vinde la negru, în loc s-o mănânce românul flămând.
    Atragerea fondurilor europene, altă gogoaşă fâsâită a lui Boc ca şi întreaga politică internă şi externă practicată de guvernul Boc. Mai sunt încă o mie de gogoşi opărite de premierul Emil Boc, dar m-am plictisit să-I tot scriu numele.
    Toate aceste neîmpliniri ale guvernului sunt GOGOŞILE fâsâite de care vorbeşte Emil Boc.

    • gigip1948 September 29, 2011 at 2:06 pm #

      Bravo justitiarule! Un portret reusit al celui mai prost premier din istoria Romaniei,singurul demis prin motiune de cenzura,pentru incompetenta!

      • ZOE, fii barbata ! September 29, 2011 at 2:27 pm #

        @gigip1948
        Stai putin, ca nu e justitiaru autorul comentariului ci Jr !
        Si Jr e total diferit de justitiaru si nu merita confundat cu el !

  15. Bibliotecaru September 29, 2011 at 12:08 pm #

    Din ce am citit eu acolo este vorba despre o evaluare, adică vorbim de etapa care nu necesită existenţa unei inadvertenţe.

  16. al.c September 29, 2011 at 1:51 pm #

    Domnule Ponta, ati vazut , pleaca Nokia. Se duce in China comunista. De ce? Acolo statul e prietenos cu firmele. Taxele sunt mai mici. Patronii sunt ajutati , nu jupuiti ca in Romania. La noi nici macar sosele nu sunt, insa avem telegondole, patinoare, sali de sport!

    • Jr October 1, 2011 at 6:18 pm #

      La depunerea jurământului de ministrul muncii de către dna Sulfina Barbu, preşedintele a profitat de ocazie că avea tot guvernul prezent şi a indicat mai multe sarcini prioritare cu deosebire: “creerea a cât mai multe locuri de muncă, atragerea fondurilor europene, facilităţi pentru investitori, etc. Am remarcat că se uita la Boc când adăuga: ” dacă nu aveţi curaj, sau nu ştiţi cum se fac lucrurile acestea , plecaţi din guvern!” Toate angajamentele guvernului, sunt puse sub semnul întrebării. Lucrurile merg taman invers. Exemplul dat de investitorul Finlandez cu NOKIA este edificator: locuri de muncă pierdute, investitorii părăsesc România, criza ameninţă moneda europeană, shengen s-a dus pe aa sâmbetei, membrii guvernului aleargă haihui prin ţară cu campania electorală. Sunt toate condiţiile îndeplinite ca premierul să-şi dea demisia sau să fie demis. Nu se întâmplă nici una nici alta; de ce oare? Să fi prins dl. Boc peştişorul de aur? Miroase a şantaj. Dacă nici acum Băsescu nu i-a decizii capitale, pot bănui că Boc îl are cu ceva la mână pe Băsescu. Dacă va fi dat afară Boc va vorbi. Aşa cred eu.S

  17. ANONIMUS September 29, 2011 at 2:12 pm #

    “Hodie mihi,cras tibi”cum spune latinul,toate mizeriile facute de acesti idioti sunt” puncte”
    pentru D.voastra.Peste doi ani va rog sa-i vizitati la puscariile unde o sa fie cazati.Le tremura” tartita” de pe acum.Cand acesti misei o sa treaca de” partea poporului “sa nu-i iertati.

  18. Mihai September 29, 2011 at 2:39 pm #

    Oare chiar atât de nevinovata este acea femeie ca doamna cu greu cred ca as putea sa-i spun?Dacă sa spunem se schimba regimul politic actual , care este cel mai nesimtit din toate câte au urmat revolutiei ,părerea mea personală , ce șanse sunt ca toți parlamentarii neseriosi sa zboare din acele scaunele dacă nu vin la munca in fiecare zi , asa cum este obligată toata “plebea”?

  19. ZOE, fii barbata ! September 29, 2011 at 3:06 pm #

    “BATAIE” PE EVITA PERON
    I-auzi lume, nu numai Mita Biciclista viseaza sa devina Evita Peron ! Uite ca a fost alta înaintea ei care a avut aceleasi ambitii, numai ca nu i-au iesit ! Asa se face ca Tovarasa caucioace Doctor Honoris Causa, visa cu ochii deschisi sa devina Evita Peron .
    Ce n-a stiut caucioace dar se pare ca nu stie nici coana Mita, este ca Evita Peron a iubit pe cei saraci, i-a ajutat si i-a urât din suflet pe bogatasi, ajuta pe sarmani si nu-i dispretuia ca aceste doua bufnite mai curând !
    Asa ca aceste doua personaje, care ca o fatalitate au acelasi nume, se aseamana foarte mult între ele, dar de loc cu personalitatea dublata de o frumusete si o inteligenta pe masura a Evitei Peron.

  20. Paul September 29, 2011 at 3:18 pm #

    Eu abia astept sa termine Basescu mandatul de presedinte, ca sa raspunda in justitie pentru dosarul Flota. Si-a inceput mandatul exact LA TIMP, ca sa evite sa intre la puscarie. Dar Justitia il asteapta, are rabdare si vom vorbi de FLOTA, eu sper cat mai curand. Toate lumea e curioasa unde si cum s-au evaporat vapoarele romanesti

  21. livia September 29, 2011 at 6:47 pm #

    Pentru ce-si mai primesc salariile slugile teoristului international,basescu traian de la ANI,daca activitatea ANI,conform legii este NULA?
    Iata aici “succesurile” ANI, ceea ce dovedste ca lupta anticoruptie a lui basescu este propaganda pur securista:
    La 1 martie 2011, data la care ANI ne-a transmis răspunsul, situația acestor dosare era următoarea:
    – Într-un singur dosar (UNU) transmis de ANI, procurorii deciseseră trimiterea în judecată.
    – În 95 de dosare transmise de ANI, procurorii deciseseră Neînceperea Urmăririi Penale (NUP)
    – 79 de dosare transmise de ANI se aflau în lucru la Parchete.

    Mai mult, ANI contestase în instanță 77 dintre cele 95 de NUP-uri. Nu obținuse nici o decizie favorabilă, în 53 de cazuri NUP-urile rămăseseră definitive, restul proceselor se mai judecau.
    GIP a realizat, de asemenea, o monitorizare a rezultatelor Agenției Naționale de Integritate în dosarele care au ajuns la instanțele de judecată referitoare la primari de municipii și demnitari (secretari de stat, miniștri, parlamentari).
    Potrivit site-ului oficial al ANI („Hotărâri definitive și irevocabile ale instanțelor de judecată”), la 3 ani de la înființare, rezultatele Agenției sînt următoarele:
    – 0 (ZERO) hotărîri definitive favorabile ANI în dosare de confiscare a averii referitoare la primari de municipii și demnitari.
    – 0 (ZERO) hotărîri definitive favorabile ANI în dosare de incompatibilitate referitoare la primari de municipii și demnitari.
    – 0 (ZERO) hotărîri definitive favorabile ANI în dosare de conflict de interese referitoare la primari de municipii și demnitari.
    Deciziile împotriva oamenilor politici importanți cu care ANI s-a lăudat în presă au fost infirmate de procurori și judecători. (Există o singură excepție, decizia împotriva deputatului Sergiu Andon, dar nici în acest caz hotărîrea instanței nu este definitivă.)
    Astfel: – În 28 aprilie 2011, primarul Constanţei, Radu Mazăre, a cîştigat definitiv la Înalta Curte de Casație și Justiție procesul cu ANI.
    – În 20 aprilie 2011, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins definitiv plîngerea făcută de ANI împotriva deciziei Parchetului General de neîncepere a urmăririi penale în dosarul deputatului PSD Robert Negoiță.
    – În 14 aprilie 2011, fostul ministru de Finanțe Gheorghe Pogea a cîștigat definitiv la Înalta Curte de Casație și Justiție procesul cu ANI.
    – În 16 februarie 2011, Klaus Iohannis, primarul Sibiului, a cîștigat definitiv la Înalta Curte de Casație și Justiție procesul cu ANI.
    – În 6 decembrie 2010, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins definitiv plîngerea făcută de ANI împotriva deciziei Parchetului General de neîncepere a urmăririi penale în dosarul fostului ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi.
    – În 18 noiembrie 2010, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins plângerea făcută de ANI împotriva deciziei Parchetului General de neîncepere a urmăririi penale în dosarul fostului ministru al Tineretului și Sportului, Sorina Plăcintă.
    – În 27 octombrie 2010, Mircea Dinescu a cîştigat la Curtea de Apel Bucureşti procesul cu ANI.
    – În 11 octombrie 2010, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins plîngerea făcută de ANI împotriva deciziei Parchetului General de neîncepere a urmăririi penale împotriva lui Mircea Geoană.
    – În 7 octombrie 2010, deputatul PDL Sorin Andi Pandele a cîștigat definitiv la Înalta Curte de Casație și Justiție procesul cu ANI.
    – În 17 iunie 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins plîngerea ANI faţă de soluţia de neîncepere a urmăririi penală dată de Parchetul General în cazul fostei deputate Daniela Buruiană.
    – În 28 mai 2010, Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus neînceperea urmăririi penale a deputatului PNL de Arad Mihăiţă Calimente, acuzat de ANI de fals în declaraţii şi evaziune fiscală.

    Click to access Raspuns_ANI_dosare_Parchet_1_martie_2011.pdf

    • gigip1948 September 30, 2011 at 7:45 am #

      ANI,copilul avorton,nascut dintr-un tata betiv(TB) si o mama batause de puscariasi(Monika Macovei),nu este altceva decat un instrument politic basist,impotriva opozantilor Intaiului Carmaci al tarii!
      Le-am sugerat tuturor victimelor ANI,Olguta Vasilescu,Victor Ponta,Miron Mitrea,Adrian Nastase,Dan Sova si altii ,precum si celor ai ANAF-ului lui Blejnar sa faca o liga a victimelor acestora si sa depuna plangere penala comuna pentru judecarea si condamnarea celor doi infractori! Nu inteleg de ce nu o fac! Sigur ar castiga si cei doi basisti ar ajunge la parnaie pentru a-l primi pe seful lor,cu umilinta,la expirarea mandatului!

  22. Anonim September 29, 2011 at 7:07 pm #

    E interesant ca majoritatea sint impartiti in doua grupe de masoni .

    • ZOE, fii barbata ! October 1, 2011 at 10:03 am #

      @Anonim
      Cred ca tu vrei sa stii cât costa halatul si nimeni nu iti spune !

  23. gigip1948 October 3, 2011 at 7:59 am #

    Nu cred ca micul si incompetentul Boc se poate pune cu matrozul! Mai repede e vorba de greii din PDl care tin de Boc,pentru ca stiu ca daca va fi demis,in locul lui va fi numita “prietena”marinarului,Nutika,si guvernul va fi al lui! Il apara pentru a nu pierde posturile de ministri pusi de ei,altfel,Basescu si-ar numi numai oamenii lui in guvern!

  24. althea October 10, 2011 at 12:23 pm #

    La multi ani, Victor!

    As vrea sa iti fac un cadou putin mai altfel, o discutie purtata intre niste oameni inteligenti care iti pot tine loc de studiu asupra electoratului chiar daca numarul participantilor la discutie nu indeplineste conditiile esantion reprezentativ.

    Este vorba despre un topic de pe forumul site-ului AvocatNet.ro:

    http://www.avocatnet.ro/content/forum|displayTopicPage/topicID_239632/avocatnet.html

    Am speranta ca nu vei ignora cadoul meu – cred ca are valoare pentru un politician care pare altfel decat cei zugraviti acolo.
    Discutia e lunga, insa sper ca o vei citi pe toata. Iar un comentariu cat de mic, o parere, ceva – nu stiu, orice semn din partea ta ca iti pasa, totusi, m-ar face sa redevin membru activ PSD.

  25. Stelian/Arad October 11, 2011 at 7:37 pm #

    Circula pe net o prorocire excelenta, vezi mai jos:
    I: Romania, ianuarie 2015 DEMENTIAL

    Intr-una din zilele insorite ale lui ianuarie 2015,
    un batran soseste la intrarea in Palatul Cotroceni.
    Se apropie de ofiterul de garda si ii spune:
    – As vrea sa intru sa vorbesc cu presedintele Basescu.
    Ofiterul il priveste bland pe batran si ii spune:
    – Domnule, Basescu nu mai este presedinte si, deci,
    nu mai are resedinta aici.
    Batranul ii spune ca e in regula si se indeparteaza incet
    de intrarea in Palat.
    A doua zi, acelasi batran se indreapta catre intrarea in
    Palatul Cotroceni si se adreseaza ofiterului de garda
    (acelasi din ziua precedenta):
    – As vrea sa intru sa vorbesc cu presedintele Basescu.
    – Domnule, asa cum v-am spus si ieri, Basescu nu mai este
    presedinte si deci nu mai are resedinta aici.
    Batranul ii multumeste si pleaca incet spre locuinta sa.
    A treia zi batranul se duce din nou la intrarea in Palatul Cotroceni
    si se adreseaza aceluiasi ofiter de serviciu:
    – As vrea sa intru sa vorbesc cu presedintele Basescu.
    Iritat, ofiterul se incrunta usor la batran si ii spune:
    – Domnule, este a treia zi consecutiva cand veniti aici
    si cereti sa vorbiti cu Basescu. V-am spus deja ca Basescu
    nu mai este presedinte si deci nu mai are resedinta aici. Nu intelegeti?
    – Ba inteleg foarte bine, insa nu ma mai satur sa aud asta!!!
    Atunci, Ofiterul ia pozitia drepti, il saluta respectuos pe batrin
    (ca pe un superior) si ii spune batranului:
    – Atunci, ne vedem si maine, domnule!

    PS Nu stiu cine este autorul, dar cred ca nici nu mai conteaza…

    Reply to:
    Reply to: Georgeta Vaduva All
    Reply to Georgeta Vaduva Send

  26. Liviu Terinte Fox October 18, 2011 at 2:55 pm #

    Buna ziua dl.Victor,

    Eu va fac un mic cadou, un link cu fotografiile de la Raliul Moldovei din Bacau 2011, unde sunteti si dumneavoastra 🙂

    Link : http://liviu-terinte.blogspot.com/2011/10/raliul-moldovei-comfert-bacau-14-15.html

    Va doresc o zi buna

  27. TRAIAN TANASA (@traianasanat) November 17, 2011 at 11:00 am #

    Eu i-am trimis un cadou lui Base de ziua sa!!!

    Ofer domnului Basescu catrenele mele (si nu numai) referitoare la persoana sa:

    1) Mai intai ii ofer parerea mea fata de “imaginea anului din Romania”:
    Traian BASE…. STRICA poza de grup, cu cei 50 de ierarhi:
    Parca ar fi nichiduta ratacit intr-un mediu in care nu ar trebui sa aiba putere. Oare o are, oare n-o are???
    Eu ced ca el se gandea ca, imediat ce o sa scape de acolo, o sa-si faca de cap si o sa ordone indracitilor puterii: Taieti tot, dati afara tot, DISTRUGETI TOOOOOTTTT!!!!
    Si,bineinteles, nu a reusit sa se abtina sa nu hahaiasca :Ha, ha, …. haaaaaaa!!!
    Diavol nu gluma!!!

    2)Priviti-l pe nichiduta:
    https://picasaweb.google.com/117446511140392620428/PACALIREAELECTORILOR#

    3) Caracterizarea nichidutilor:

    Prin videoclip protestez, in special, impotriva PDL, partid cica “liberal”, actualmente la putere.
    Am selectat fragmente din “Scrisoaea III”, in care sunt caracterizati perfect parlamentarii de la putere, cat si cel care a format, contra naturii, actuala adunatura majoritara distrugatoare.

    4) Slogane:
    Traian Basescu este un pacalici profesionist, format la scoala turnatorilor activi!!!
    Traian Basescu e un latrau cu cerul gurii negru ca taciunele. Latra continuu har-ham- taie tot, da afara tot, distruge tot !!!

    P.S. Cu o satisfactie egoista, comunic domnului Basescu ca nu l-am votat niciodata, deoarece m-am prins, din start, ce-i poate capul si ca, printr-o petitie, am renuntat la Presedintele Romaniei Traian Basescu, imediat ce, la suparare, a renuntat la serviciile POLITIEI RUITIERE.

    Stima noastra si mandria e fasolea cu care el, ea … (produc presedinti),
    >TRAIAN TANASA<

Trackbacks/Pingbacks

  1. Construim ceva pe partea dreaptă? – Palatul Sutu - September 29, 2011

    […] dar vrea să construiască. Elena Udrea, Adrian Năstase, Mihail Neamţu, Bleen, Cristian Preda, Victor Ponta, Alina Gorghiu, Andreea Paul Vass. Ar mai fi şi alţii, dar mă opresc aici. Măcar să vrea trei […]

Leave a comment