De ce sa facem politica?

28 Sep

Intr-o postare excelenta pe blogul sau, colegul meu, Vasile Dancu, se intreaba de ce merita sa facem politica? Trebuie sa recunosc faptul ca traiesc aceeasi dilema si am exact aceleasi raspunsuri!

Va invit sa cititi, mai jos, intreaga sa postare:

”Între 3 şi 9 ani fiul meu m-a întrebat aproape în fiecare dintre zilele în care plecam spre Bruxelles sau Bucureşti când mă las de politică. Ai promis, îmi spunea mereu, vreau să mă joc cu tatăl meu, mai spunea după ce crescuse şi cunoştea valoarea formulelor afective. Sigur că această presiune a avut și ea contribuția ei, dar nu cea mai mare, pentru retragerea mea din zona partidistă a politicii. Ieri însă, fiul meu, deja trecut de 10 ani, m-a întrebat de ce nu vreau să mai fac politică. Nu avea rost să-i aduc aminte că mi-a spus de multe ori povestea inversă şi nici nu-l pot critica pentru inconsecvență, o să mă mulțumesc să-i confirm această ultimă cerere a lui, care-mi pare corectă, chiar dacă încă resimt o puternică respingere afectivă a ideii. Ar trebui, totuși, să facem politică.

De ce ar trebui să facem politică?

Pentru că ştim că există Binele și Răul și suntem obligați să alegem Binele și nu Răul. Pentru că știm că Binele nu se naște oricum, în schimb Răul poate veni și din nepăsare sau lenea gândirii. Alegem Binele așa cum noi îl putem înțelege pentru că este valoarea supremă.

Ştim că există Adevăr și Minciună și oricât ar fi de greu câteodată să distingi între ele, totuși adevărul este mai important pentru că doar pe el se poate construi durabil, cu toate că, de multe ori, mase mari de oameni se simt bine în minciună și adevărul poate să te izoleze de lume sau să te facă să plăteşti costuri foarte mari dacă îl spui.

Trebuie să facem politică deoarece știm că există justiție și injustiție, iar uneori parcă lipsa justiţiei este parcă mai dureroasă decât orice altceva. Trebuie să sprijinim echitatea și justiția pentru că fără preocuparea tuturor justiția se poate transforma în justiție de piață, unde prețul pe care ar trebui să-l plătim pentru dreptate socială va deveni din ce în ce mai mare.

Trebuie să facem politică pentru că știm că majoritatea oamneilor nu au toate instrumentele necesare pentru a face, ei se zbat zilnic pentru o bucată de pâine și nu au cum să vadă departe. Cei mai mulți dintre semenii noștri nu au instrumente prin care să poată depăși ceața pe care o aruncă adesea elitele peste societate, tocmai pentru ca ei, cei mai simpli, să nu mai înțeleagă nimic.

Pentru că suntem diferiți și politica trebuie să asigure formule de coexistenţă a unor oameni diferiți și cu interese opuse. Miracolul diferenței poate fi cel mai mare obstacol dacă nu găsim formele cele mai potrivite pentru a valorifica diferența și a nu o lăsa să se tranforme în ireconciliabil sau incompatibil.

Trebuie să facem politică pentru a încerca să reducem conflictele false pe care politicienii cinici şi iresponsabili le creează între tineri şi batrâni, bogați și săraci, între lucratorii de la stat și cei de la privat, între intelectuali şi ceilalalți, între rase și etnii.

Politica este necesară pentru că știm că societatea nu se poate organiza spontan, că ordinea nu apare în societatea fără lucrarea oamenilor de ordonare a lucrurilor. Că este nevoie de un arbitru care să regleze măcar partea formală a luptei dintre lupi și miei, dintre cei puternici şi cei slabi. Că sunt necesare ierahiile şi respectul unor înţelegeri comune, reguli carte protejează viața și scopurile comune.

Trebuie să facem politică pentru că viața socială nu este doar un shooter game, deci nu este un loc al vânătorii de privilegii şi de funcții, ci o punere împreună a tuturor resurselor pentru a pregăti societatea pentru viitor sau pentru a rezista la dezastre și crize.

Trebuie să ne ocupăm de politică pentru că dacă nu ne ocupăm noi de politică, se va ocupa ea, oricum, de noi. Putem sta deoparte, dar atunci nu avem dreptul să ne plângem că suntem conduși de idioţi, de cinici sau de corupți și de găștile lor. Când faci politică poţi da cuiva un mandat greşit, te poți înşela. Când nu faci politică dai un mandat în alb oricui, nu ai nimic de spus, nu ai nici o șansă pentru a-ți pune amprenta ta asupra regulilor jocului.

Trebuie să facem politică pentru a scăpa măcar de o parte din individualismul sau egoismele cu care ne naștem și care se consolidează în parte și prin educație. Dacă nu organizăm viața noastră împreună, atunci viața noastră va fi doar o luptă fără reguli pentru resurse și dominare.

Ar trebui să facem politică pentru a găsi o rațiune pentru care merită sa rămânem aici, acasă, alături de familiile și prietenii noștri și nu să pribegim rătăcitori prin lume în cautarea unor paradisuri fictive.

Pentru a le organiza copiilor viitorului viața, pentru a nu le lăsa moștenire doar datorii și crize. Nu ne poate fi indiferent ce vom lăsa după noi și de aceea trebuie să ne gândim bine de fiecare dată când ne vine să abandonăm lupta.

Trebuie să facem politică pentru că viața este un joc din care nu poți abandona, nu poti să-ți iei jucăriile și să pleci. Dacă abandonul este exclus însemnând moarte socială, atunci acțiunea devine singura formă de existență dezirabilă în societate. Când acţionezi în comunitate sau în societate faci politică, chiar fără să-ți dai seama.

Pentru că organizarea este superioară calităților individuale, oricât de importante ar fi acestea. Organizarea este superioară pentru că se naşte din confruntare, competiţie și selectia alternativelor și soluțiilor.

Pentru a proteja înţelepciunea atunci când barbaria câştiga teren, pentru a aduce înapoi valorile când ele sunt izgonite din cetate.

Trebuie să faci politică și pentru că lumea este pândită de pericolul conformismului, supunerii oarbe și a generalizării conştiinței de rob. Iar sclavia nu naşte civilizaţie. Civilizaţia nu se naște spontan, ea poate fi doar produsul unor oameni liberi. Cultura și civilizația sunt scopuri umane mai importante decât barbaria și existența în forma ei instictuală. Avansul în civilizație se poate face doar prin planificare și acțiune colectivă.

Pentru că politica nu se face doar în partide, ci și în orice altă zonă a spațiului social trebuie să ne gândim bine înainte de a renunța. Politica înseamnă atitudine, asumarea unor scopuri și acţiuni care depăşesc interesul tău privat, înseamnă să gândești pentru alții, să cauţi soluții și să te asiguri de sprijinul celorlalți pentru ele. Politica democratică este fascinantă tocmai pentru că este mereu nevoie să convingi și pe alții de adevărul tău și astfel să-l şlefuiești, să-l modifici pentru ca să poată deveni și adevărul altora care se recunosc în el și-l respectă.

Trebuie să facem politică pentru ca țara și comunitatea noastră să nu devină nişte jalnice colonii sau țără de mâna a doua. Pentru a putea rezista capcanelor, șantajelor sau dictatului celor mai puternici trebuie să facem politică ştiut fiind că țarile cu populaţii apatice, care nu au cultul responsabilităţii destinului lor şi lasă totul în seama conducătorilor, devin rapid victime sigure pentru peștii cei mari din acvariul planetei albastre.

Politica trebuie făcută pentru că democrația este fragilă și se poate prăbuși oricând dacă ne dezinteresăm de ea. Se vor naște demagogi care vor alimenta poftele cele mai joase ale mulțimii, vor cumpăra voturile și-i vor alunga din locurile importante ale cetății pe cei care nu se vor supune. Nu putem lăsa doar politicienii, manechini ai politicii, să decidă singuri asupra celor mai imporatante lucruri din viața noastră comună. Nu trebuie să ne ferim de a face politică pentru a nu lăsa politicienii lipsiți de scrupule să amaneteze viitorul copiilor noștri.

Trebuie acționat pentru a stabili un moment zero de unde să reîncepem a spera. Pentru că politica trebuie să redea speranța oamenilor, speranța că mersul lumii este înainte și că merită să muncim pentru că lumea de mâine, cea a copiilor și nepoţilor noştri va fi un loc mult mai bun decât cel în care am trăit noi. Dacă vom abandona atât de ușor s-ar putea ca mâine să fie prea târziu, iar România trebuie salvată acum!

Trebuie sa facem politică tocmai pentru că este un lucru tot mai urât, mai devalorizat și pentru că tot mai mulţi oameni se feresc de asta. Cu cât vor fi mai mulți cei care sunt scârbiți de actuala stare, cu atât mai mult se va întări gașca profitorilor nedemni. Ei asta aşteaptă – să ne resemnăm!

Trebuie să facem politică pentru că lumea ne ameninţă cu Nimicul, cu Nimeni-ul si Nomansland-ul. Politica este încă cea mai importantă cale pentru a ne păstra umanitatea și a porni în marșul cel lung al eliberării. A face politică înseamnă a lupta pentru libertate.”

27 Responses to “De ce sa facem politica?”

 1. Marcu Gheorghe September 28, 2011 at 1:20 pm #

  Toate motivele expuse,cu privire la nevoia de a face politica sunt corecte si reale! Imi permit sa mai adaug unul,esential,dupa parerea mea! Fara politica,fara divergenta ori convergenta de pareri,bune ori rele,NU AR EXISTA DEMOCRATIE! Este singurul motor social care functioneaza intr-o societate libera,democratica!
  Omenirea a progresat ori a regresat ,functie de calitatea partidelor,a oamenilor care le compun,de capacitatea lor de dialog,de intelegere! Ion Iliescu,un adevarat om politic,a reusit,aproape de unul singur,sa-i adune pe toti oamenii politici ai vremii,de la Corneliu Coposu,la Radu Campeanu,Ion Ratiu,la Vadim ori Funar,in sprijinul interesului national! Pentru asta a fost si este respectat de catre romani!
  Nu contest si limitele sale,unele greseli(mai ales in privinta regelui Mihai)dar,per ansamblu,acesta este inca un model de politician adevarat(cel care uneste ,nu desparte ,precum Traian Basescu).
  Marcu Gheorghe

 2. Florin Muresan September 28, 2011 at 1:30 pm #

  Multe din motivatiile pe care le-ati insirat mai sus m-au determinat si pe mine sa intru cu adevarat in politica…sigur deocamdata la nivelul de baza (organizatia de cartier)…Am simtit ca daca nu fac nimic ma sufoc…si incerc in fiecare zi sa mai conving pe cineva sa vina alaturi de noi…Din pacate multi se multumesc doar sa se planga si cam atat…

 3. andreea September 28, 2011 at 2:20 pm #

  Pentru ca suntem tineri si avem vointa si incredere in noi si in dvs!

 4. murfy September 28, 2011 at 2:37 pm #

  Toate criteriile cu obiectivitate stabilite sunt tot atitea motive pentru care cei multi – poporul robotitor ar trebuii intotdeauna sa voteze social- democratia care
  le apara si garanteaza programatic un minim trai decent – raportat la o munca
  corecta – normala nu de silnicie – pe care a instaurat-o – liberalismul salbatic cel ce propovaduieste in prezent , — omul ca fiinta , sa se descurce singur cum poate la fel ca in epoca primitiva – statul desii este structura suprema ca organizare sa raspunda ca un stat minimal in mintea celor ce conduc prin furt
  si minciuna azi Romania -(fiind un stat social doar pentru ei si familiile lor !)
  –nu si pentru poporul muncitor. Ce parere aveti despre acesti taietori -distrugatori de destine umane – de incapacitatea lor de a pune bogatia si saracia pe acelasi picior de egalitate privind impozitarea – astfel societatea pe timp de criza in loc sa raspunda -prin contributie proportional – , raspunde egalitar protejindu-i pe ciocoii -bogati , in detrimentul celor saraci.
  Rapacitatea capitalismului de cumetrie nu are margini !!!. iar sistemul lor de
  praduire e la vedere si v-a sucomba puterea si capacitatea statului de a functiona corect . Sistemele financiare vor produce haos in aceasta dezordine
  capitalista la nivel plasnetar. Dupa conducatorii de azi -Traieste cine poate , ceilalti , conform Legii junglei . – supravietuiesc si huzuresc doar cei puternici
  politic in a fura , devaliza , influenta , corupe,intimida s.a.m.d.

 5. Bibliotecaru September 28, 2011 at 3:03 pm #

  Domnul Dâncu, aşa cum ne-a obişnuit, are o expunere calmă, aerisită (în sensul de neîncrâncenată) şi aproape exhaustivă. Numai că domnia sa expune o pledoarie reală în condiţii de normalitate. Această expunere ar fi fost de folos prin 1990, astăzi deja trăim alte timpuri. Majoritatea celor care s-au înscris în partidele ţării vor bani, putere şi influenţă, adică motoarele “politicii” din toate timpurile.

  Eu aş transmite un mesaje mai simplificat românilor. Eu i-aş îndemna să se implice, prin orice mod, care prin a face o afacere, care prin înscriere într-un partid, care prin activare în rândul societăţii civile, care prin educarea celorlalţi cetăţenii în spirit democratic, care prin scrierea de cărţi esenţiale societăţii, care prin descoperirea abuzurilor şi anormalităţii… PENTRU CĂ A AJUNS CUŢITUL LA OS. A nu te implica, a lăsa forţele anti-democratice să-şi facă jocul, înseamnă o neglijenţă către moartea naţională.

  Au trecut 21 de ani, aproape 22, de când liderii politicii româneşti transmit mesaje de tipul “staţi liniştiţi şi politica vă va aduce bunăstare, locuri de muncă, casă, maşină, autostradă şi multă veselie”. Această adormire nu funcţionează în interesul românilor şi României. Avem nevoie de o democraţie făurită de 21 de milioane de cetăţeni români. Dacă 20,5 milioane vor accepta să fie conduşi de interesele a 500 de mii de români în frunte cu interesele a maxim 1000 de bogaţi şi numai 10 lideri de vârf, timpurile în care străzile vor fi pline de români emaciaţi nu sunt foarte departe. Este ultimul tren-şansă în a readuce România la stadiul de stat în care românii să se simtă la ei acasă şi nu un fel de iobagi pe moşia celor care dispun “la nivel înalt”.

 6. ZOE, fii barbata ! September 28, 2011 at 3:46 pm #

  Mi-a placut articolul, este scris frumos , cu suflet.
  Din pacate , exista mai multe motive de a face politica si asta m-a trimis cu gândul la “Arta pentru arta” -Titu Maiorescu sau “Arta cu tendinta” – Constantin Dobrogeanu -Gherea, o binecunoscuta polemica între cei doi , la vremea respectiva.
  Nu cred ca pot sa compar arta cu politica – cu toate ca si politica se poate ridica la nivel de arta, mai ales când vorbim de diplomatie. Eu ma gândeam ca sunt putini oamenii care ar face politica de dragul politicii si mai multi cei care fac politica cu” tendinte”! În fine, nu vreau sa fac pe filozoafa zilei, dar vreau sa semnalez un lucru care m-a socat azi când am auzit de la Dl Constantin – PC ca doctorul Ciuhodaru de la Iasi , da semne vizibile ca ar trece de cealalta parte a baricadei ! Nu pot sa-mi explic cum acest om pe care eu îl admiram sincer, desi nu sunt din Iasi, dar îl urmaream de fiecare data când aparea la televizor, a putut sa faca o întorsatura la 180 de grade si sa cocheteze cu puterea pe care mai ieri o acuza , pe buna dreptate !
  Si atunci, poti sa mai ai încredere în cineva ?! Poti sa mai dai cu seninatate girul tau unor oameni care azi îti spun una, iar mâine s-ar putea sa vorbeasca exact pe dos ?!
  Sa nu ne mai miram de absenteismul de la vot, oameni ca Ciuhodaru te fac sa nu mai suporti politica, nici cu 1 kg de lamâi !

  • murfy September 28, 2011 at 11:40 pm #

   CIU-HO- DARU este un snapan care vrea sa fuga cu (*daru* -=increderea cistigata) de la nunta saraca a opozitiei .Ii plac nasii
   rudele si nuntasii bogati de la putere.Intr-un cuvint ii place de fapt ciolanul puterii corupte de azi. Si eu care credeam ca
   vibreaza la suferintele celor multi !!!. M-am inselat !! – Daca acestea ii sunt gindirea si comportamentul de-a vibra la sunetul
   banului – cu cita patima si convingere a reusit sa ne insele asteptarile. Pacat !. Presiunea PUTERII si a BANULUI au reusit sa-l
   *treaca *dincolo de *Arena democratiiei si sensul adevarat al vietii*
   Sunt contrariat !! Gasiti-mi alta explicatie – va rog !?.

  • justitiaru September 29, 2011 at 8:34 am #

   @ZOE, fii barbata !
   -Unu la mana ,aliantele politice nu sunt “cununi catolice”.
   -Doi la mana a mentine o alianta , ca si o casatorie este o stiinta si o arta. Chiar si in cazul cununiilor catolice partenerii de viata se pot trada sau pot divorta daca dispar interesele reciproce comune sau respectul reciproc.A mentine bunele relatii intr-o casatorie ca si intr-o alianta politica necesita o dorinta enorma , ambitie,perseverenta, inteligenta , tact.Motive de divort (sau divort politic)pot aparea oricand la cea mai mica neatentie.
   -Trei la mana in cazul desemnarii candidatului USL pt. primaria Bucuresti (poate si la Iasi si in alte cazuri) au dat rau de tot cu “bata in balta”..Patronalismul afisat de Ponta si Antonescu fata de conservatori contravine grav bunelor relatii. Punct.

   • ZOE, fii barbata ! September 29, 2011 at 10:12 am #

    @justitiaru
    Nu te mai lasa pacalit de manipulari ! Ce patronalism vezi tu ? Constantin a spus-o clar ca nimeni si nimic nu-i va desparti.
    Daca Ciuhodaru s-a vândut pe 2 arginti nu e nimeni de vina .
    Nu face doua parale si dupa mine e prost de da în gropi , ca portocaliii au zilele numarate si o va lua în barba cum au luat-o si alti tradatori, cum ar C Diaconescu – cum se mai visa el ministru de externe !
    Mai, la Bucuresti , Piedone nu are nicio sansa in fata doctorului, nu te mai încapatâna sa nu vezi realitatea !

   • justitiaru September 29, 2011 at 12:36 pm #

    .@ZOE, fii barbata !
    Am depasit demult varsta sa mai pot fi manipulat.La bine si la rau.ma bazez exclusiv pe ceeace vad, aud si inteleg singur, indiferent de opiniile celor din jur, chiar a celor apropiati.
    Cand vorbeam de “comportare patronalista” a celor de la PSD si PNL fata de PC ma refeream la acea aparitie televizata cand D-l Ponta si Antonescu au anuntat sustinerea USL pentru d-l Oprescu, la primaria Bucuresti prevalandu-se de un paragraf din acordul tripartit de coalitie USL care stipula in mod expres ca la aceasta
    candidatura PSD si PNL au dreptul de decizie
    Un asemenea acord neprincipial care pune din start PC pe pozitie de inferioritate nu are nici o sansa.de a rezista . Este ca si cum m-as casatori si am semna un acord matrimonial in care drepturile de decizie in familie ar apartine numai unei parti. Numai niste persoane cu adevarat imature pot elabora un asemenea acord stupid , se prevaleaza de el cand apar disensiuni si mai si spera ca o asemena “alianta” sau “mezalinata” va fi in regula.
    EXCLUS !

   • justitiaru September 29, 2011 at 12:56 pm #

    P.S
    De semnalat ca in opozitie cu patronalismul afisat fata de PC,raporturile dintre PSD si PNL in cadrul aliantei este unul de paritate desi raportul dintre forta parlamentara si electoarla a celor doua partide nu este de paritate.

   • ZOE, fii barbata ! September 29, 2011 at 1:04 pm #

    @justitiaru
    Atât timp cât ei se inteleg perfect între ei, nimeni si nimic nu-i desparte, basta !

   • justitiaru September 29, 2011 at 3:27 pm #

    @V.Ponta
    @ZOE, fii barbata !
    1)Deocamdata s-a vazut ca nu se inteleg desi pare ca pentru moment s-au aplanat divergentele. Pentru cat timp insa? Pana la viitoarele neintelegeri.O casa construita pe o fundatie neadecvata se darama la cea mai mica zguduire.
    2)Ceeace conteaza cu adevarat nu este ce decid alesii politici ci daca alegatorii decid sau nu sa le sustina deciziile prin vot. Daca votantii conservatorilor nu vor fi multumiti de tratamentul “partenerilor” de coalitie intelegerile la varf n-au nici o valoare.In acest caz daunele pot fi de o amploare incomparabila cu problema Oprescu sau Piedone.De asemena sunt multi liberali nemultumiti de asocierea cu PSD si care de abia astapta o criza in USL pentru a rupe definitiv coalitia..
    Un exemplu:
    este clar ca sustinatorii lui Piedione nu il vor vota pe Oprescu, iar cei intradevar suparati nu vor vota USL nici la parlamentare.Si atunci care-i afacerea ?

   • ZOE, fii barbata ! September 30, 2011 at 7:47 am #

    @justitiaru
    Nu mai comentez ce spui ca n-are sens, ramâi cu convingerile tale.
    Viata bate filmul, deci orice scenariu !

 7. Ionel Voinescu September 28, 2011 at 4:12 pm #

  Politica este în plan material precum credinţa în plan spiritual, vai de cei cărora nu le pasă de vreuna dintre ele, iar de amândouă e cumplit, pentru viaţa ce-o trăiesc. Şi acest lucru e valabil nu doar în zilele noastre, ci cam de când a apărut fiinţa umană pe pământ!

  • gigip1948 September 30, 2011 at 7:33 am #

   @justitiaru,Pentru prima data nu rezonez celor postate de catre tine! PC-ul nu e parte distincta a USL! El a intrat in USL ca si coaliat al PNL in cadrul Aliantei de Centru Dreapta! Nu are drepturi egale cu PSD ori PNl.Scrie asta in protocol! Victor Ponta nu are nicio implicare in relatia cu PC,el discuta cu ACD!
   Crin a spus ca intelegerea pentru sprijinirea lui Oprescu,desi era NUMAI intre PNL si PSD,a primit si AVIZUL CONSULTATIV al PC-ului.Deci,fiind consultati de catre Crin,au fost de acord cu sprijinirea lui Oprescu! In stilul proppriu,Dan Voiculescu,a incercat sa fie cu fundul in doua luntre,si cu USL-ul si pe cont propriu,sa obtina mai mult! Au pierdut in ambele situatii,si la Iasi si la Bucuresti,pe mana lor!
   Eu cred ca lectia primita pentru duplicitate ii va invata minte si nu vor mai face astfel de prostii! Daca vor repeta gestul lor prostesc(sincer,ma indoiesc),vor fi dati afara din alianta cu PNL si,implicit,din USL!

 8. Fragmentarium Politic September 28, 2011 at 5:54 pm #

  Politica are oroare de vid, nu este niciodata o multime vida, ea atrage precum un magnet sau o lampa aprinsa fluturii, catre care se indreapta in primul rand aventurierii hotiei si minciunii, care intretes ceea ce Eminescu numea “patura superpusa” (uneori si opusa!, as adauga) societatii. Pentru ca acest lucru sa nu se intample, fiecare cetatean ar trebui sa faca politica, dar alaturi de raspunsurile (foarte bune) la intrebarea “De ce?” sa ne gandim si la cele care tin de “Cum?” sa o facem, nefiind reductibila la apartenenta la un partid sau altul. Exista multe alte modalitati de a face politica, numitorul comun al acestora tinand de Cultura Angajamentului (a activismului, implicarii, interesului si raspunderii fata de problemele cetatii, de cine este condusa, in ce proiecte o angajeaza, cu ce rezultate etc.). Nimic nu este mai nociv pentru progresul unei societati decat lipsa de interes, pasivitatea, dezangajarea… Si pentru ca ne apropiem de un an electoral, nu ar trebui sa uitam ca din Cultura Angajamentului fac parte cultura alegerilor (votului) si, nu in ultimul rand, cultura protestului…

 9. Popa Luminita September 28, 2011 at 8:18 pm #

  “A face politica inseamna a lupta pentru libertate.

 10. Anonim September 28, 2011 at 9:18 pm #

  Metoda guverneaza firea noastra. Educatia amelioreaza Metoda. Perceptele lui Confucius

 11. Anonim September 28, 2011 at 9:25 pm #

  E nevoie de procurori si judecatori testati la poligraf si dati afara cind gresesc. Altfel, nu se schimba nimic.

 12. ANONIMUS September 28, 2011 at 11:56 pm #

  Dacă eşti calm, cînd toţi se pierd cu firea
  În jurul tău, şi spun că-i vina ta;
  De crezi în tine, chiar cînd Omenirea
  Nu crede, dar îi crezi şi ei cumva;
  De ştii s-aştepţi, dar fără tevatură;
  De nu dezminţi minciuni minţind, ci drept;
  De nu răspunzi la ură tot cu ură
  Şi nici prea bun nu pari, nici prea-nţelept;

  Dacă visezi – dar nu-ţi faci visul astru;
  De poţi să speri – dar nu-ţi faci jindul ţel;
  De-ntîmpini şi Triumful şi Dezastrul
  Mereu senin şi în acelaşi fel;
  Dacă suporţi să-ţi vezi vorba sucită
  De şarlatan, ce-ţi spurcă al tău rost;
  De poţi ca munca vieţii, năruită,
  S-o faci de la-nceput precum a fost;

  Dacă-ndrăzneşti agonisita-ţi toată
  S-o pui, făr’a clipi, pe-un singur zar
  Şi, dac-o pierzi, să-ncepi ca prima dată
  Făr-să te plîngi cu un oftat măcar;
  De ştii, cu nerv, cu inimă, cu vînă,
  Drept să rămîi, cînd ele june nu-s,
  Şi stai tot dîrz, cînd nu mai e stăpînă
  Decît Voinţa ce le ţine sus;

  Dacă-ntre Regi ţi-e firea neschimbată
  Ca şi-n Mulţime – nu străin de ea;
  Amic sau nu, de nu pot să te-abată;
  De toţi de-ţi pasă, dar de nimeni prea;
  Dacă ţi-e dat, prin clipa zdrobitoare,
  Să treci şi s-o întreci, mereu bonom,
  atunci: a ta e Lumea asta mare
  şi, mai mult, fiul meu: atunci – eşti Om!

  Traducere de Dan Duţescu?

  • moromete September 29, 2011 at 7:28 pm #

   Cred ca este o prelucrare marca *Francais Villon.*

 13. ZOE, fii barbata ! September 29, 2011 at 8:47 am #

  @Victor Ponta
  Ai un “bisturiu” foarte ascutit ! Bine, ca sa nu mai am nevoie de “operatie”, spune-le tu
  “desteptilor” sa scrie în asa fel în cât sa mai înteleaga si un prost/a,ca mine sau ca altii, câte ceva !

  • ZOE, fii barbata ! September 29, 2011 at 8:48 am #

   Erata
   încât

 14. alexandrucernaianu October 22, 2011 at 10:41 am #

  Vrei nu vrei faci politica din momentul in care te-ai nascut, asa ca treaba asta de ce sa facem politica nu are sens …..
  Dar sa fii membru a unui partid si sa fii activ e cu totul alceva

 15. Cristina June 30, 2012 at 11:22 am #

  Domnul Ponta sa stiti ca Romanii va sustin. Sunt sigura ca veti da dovada de mult curaj si multa onestitate! Tara asta avea nevoie de un om ca si dmv. Sunt sigura ca D-zeu v-a pus unde sunteti acum si stie el de ce! Am 20 de ani si vreau sa zic ca credca e momentul sa punem stop la toate rautatile din jur. E nefiresc ce se intampla in tara in mom asta si cate rautati sunt. Sa nu cedati niciodata tara are nevoie de un om ca dmv! Chiar daca sunt enorm de multe rautati in jurul dmv! Numa bine! 🙂

 16. Popescu August 4, 2012 at 2:22 pm #

  PROPUNERE: cred că SOFTUL folosit pentru depistarea PLAGIATULUI de către PDL, ar fi foarte util la curățare listelor electorale de persoanele decedate, a persoanelor condamnate ce au interdicție de vot, si atele, utilizând bazele de date existente la MAI, PENITENCIARE, AEP, CNAS, INS, a listelor cu decedati de la primarii, etc. prin compararea CNP-urilor în primul rând, deoarece codul CNP nu se modifică la schimbarea numelui. ASTFEL, va rămâne de verificat doar 10% – 15% din totalul votanților de pe listele electorale. Totul se poate face si centralizat într-un centru unde se vor prelucra comparativ listele primite din toată țara, supravegheat de către toți cei intersați pentru a evita eventuale contestatii răuvoitoare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: