RAPORTUL GUVERNARII – 80% din promisiuni indeplinite

22 Mar

Partidul Social Democrat este in fata unei situatii aparent neasteptate – aceea de a conduce o guvernare care se apropie de indeplinirea tuturor promisiunilor majore de campanie, cele asumate prin intermediul programului „USL – Romania Puternica”. Desi USL a fost abandonat de partenerii liberali, PSD a sustinut in continuare acest program si a incercat punerea sa in aplicare din toate punctele de vedere. In aceasta analiza, incercam sa aratam cum am reusit atingerea celor mai importante puncte din programul de guvernare. Mai sunt foarte multe de facut pentru a creste nivelul de trai al romanilor, viata oamenilor este inca foarte grea, dar in mod clar suntem pe drumul cel bun.

BANI PENTRU ROMANIA

PSD a promis, mai mult ca oricand, un nou model economic – in care sa respingem austeritatea si sa avem un echilibru intre actiunile pentru cresterea economiei si crearea de locuri de munca si, respectiv, masurile de echitate sociala si de reparatie fata de nedreptatile facute de guvernele de dreapta.

Acest model a fost adoptat – un model social-liberal, in care am facut mai putina politica si mai multa administratie. Guvernarea a fost alaturi de sectorul privat. S-a redus costul muncii. A fost sustinuta reindustrializarea si s-au promovat domenii cheie (precum IT). A crescut competitivitatea economica. S-a simplificat si scazut fiscalitatea. S-a relansat absorbtia de fonduri europene.

  • Am promis crestere economica de peste 3% in 2013, si am avut 3,4%; iar in 2014 am avut crestere de 2,9%, una din cele mai mari din Europa.
  • Am promis locuri de munca (1 milion de locuri de munca in 8 ani) – s-au creat in ultimii ani peste 200.000 de noi locuri de munca, iar ritmul este crescator.
  • Am promis crearea de locuri de munca si astazi subventionam jumatate din fondurile de salarii pentru anumite companii, acordam subventii pentru angajarea tinerilor absolventi, studentilor, somerilor tineri si pentru cei in varsta de peste 55 de ani.

ALTE PROMISIUNI INDEPLINITE:

  • Reducerea CAS cu 5 puncte – obiectiv realizat.
  • Reducerea TVA la alimente – obiectiv realizat la produsele de panificatie, si urmeaza si la alte produse, de la 1 ianuarie.
  • Revenirea TVA la nivelul de dinainte de taieri – de la 1 ianuarie, cel tarziu, revenim la 20%, iar dupa doi ani, scadem la 18%.
  • Reintregirea salariilor bugetarilor – obiectiv realizat.
  • Cresterea pensiilor mici si indexarea tuturor pensiilor – obiectiv realizat in fiecare an.
  • Cresterea salariului minim la 1200 RON pana la finalul mandatului – obiectivul va fi realizat, cresterea se face bianual.
  • Cresterea alocarilor pentru grupurile vulnerabile – obiectiv realizat.
  • Cresterea salariilor medicilor si profesorilor cu venituri mici – obiectiv realizat, iar cresterile vor continua.
  • Am promis grad de absorbtie de peste 50% (si de pana la 80%) – in prezent suntem la 53%, cu perspective de crestere.

PROIECTE DE INVESTITII

Investitii in noi spitale regionale (in lucru), extinderea SMURD in tara si in Republica Moldova, dotarea spitalelor judetene, crearea de noi centre sportive si finalizarea centrului ELI Magurele.

Finalizare a cca. 300 de noi kilometri in ultimii 3 ani – similar cu numarul de kilometri finalizati in cei 11 ani de dinainte de Guvernul actual.

AGRICULTURA SI ENERGIE

Cresterea subventiilor in agricultura – in 2014, subventia a fost cu 60% mai mare decat in 2011.

Campanii de reimpaduriri – incepute in 2013.

Proiectul independentei energetice si diversificarea surselor de energie, gazoduct spre Moldova si perfectionarea pietei certificatelor verzi.

Stoparea cresterii explozive la energie si gaze si amanarea liberalizarii preturilor pentru populatie.

Ajutor suplimentar pentru plata facturii la energie. Sprijin pentru consumatorii vulnerabili sa-si poata plati utilitatile si subventii categoriilor defavorizate pentru a usura povara acestora.

SANATATE, EDUCATIE, POLITICI SOCIALE

Compensarea medicamentelor si scaderea preturilor – de la 1 mai, vor scadea preturile la medicamente.

Cresterea salariilor pentru medicii rezidenti si pentru profesorii debutanti.

Redeschiderea de scoli si spitale inchise – azi, peste 500.000 de romani au din nou acces la aceste servicii taiate de PDL.

Modernizarea spitalelor judetene si infiintarea de noi maternitati.

Subventionarea accesului la internet in scoli, precum si sustinerea sportului in scoala – obiectiv realizat.

Cresterea investitiei in cercetare.

Indexarea pensiilor si cresterea pensiilor mici.

CONSTITUTIE

O noua Constitutie – dupa doi ani de dezbateri, in Parlament, proiectul de revizuire este aproape de finalizare, pana la sfarsitul actualei sesiuni parlamentare.

BUGET STABIL SI STIMULAREA SECTORULUI PRIVAT

Neimpozitarea profitului reinvestit – in vigoare din 2014.

Desfiintarea de tarife si avize, pentru o birocratie mai mica – numarul de taxe parafiscale s-a injumatatit.

Din 2015, vom avea programare bugetara multi-anuala.

Generalizarea sistemului SEAP, pentru combaterea coruptiei – obiectiv realizat.

Reducerea evaziunii si imbunatatirea colectarii. Restructurarea ANAF, masuri impotriva muncii la negru, Loteria bonurilor fiscale.

Plata datoriilor statului, obiectiv realizat inca din primele luni de guvernare.

Sustinerea industriei prin acordarea de ajutoare de stat si alocarea in fiecare an de la buget peste 200 milioane euro pentru stimularea productiei industriale.

JUSTITIE

Demascarea coruptiei PDL si trimiterea a sute de sesizari autoritatilor statului.

Eliminarea influentei politice asupra Justitiei – PSD s-a tinut de cuvant in obiectivul de a feri Justitia de control politic.

CIFRELE GUVERNARII

Romania isi reia CRESTEREA ECONOMICA pe baze solide

1

  • 2009-2010 – Romania a avut cea mai mare cadere economica din UE, dupa Tarile Baltice.
  • 2013 – a doua cea mai mare crestere economica din UE.
  • 2014 – a cincea rata de crestere economica din UE, crescand de doua ori mai mult decat media europeana si de peste trei ori mai mult relativ la media zonei euro.
  • Romania a depasit in 2014 PIB-ul din 2008. Cresterea economica este sustenabila, bazandu-se in principal pe industrie cu valoare adaugata ridicata.

 

PUTEREA DE CUMPARARE A ROMANILOR A CRESCUT

PIB-ul pe locuitor (paritatea puterii de cumparare) – % din media UE-28

2

  • 2013 – Romania a depasit cu 5 puncte procentuale nivelul din 2008 si cu 3 puncte procentuale nivelul din 2011.
  • 2013 – Romania inregistreaza a treia viteza de convergenta din UE, comparativ cu anul 2011 (dupa Lituania si Letonia). 13 tari europene au scazut, iar 3 au stagnat, relativ la media europeana.
  • 2013 – PIB-ul pe locuitor (la paritatea puterii de cumparare) a crescut cu 1000 de euro (+7.7%) fata de 2011, respectiv cu 1700 de euro (+14%) relativ la 2008.(Sursa Eurostat).

 

SOMAJUL ESTE IN SCADERE

Rata somajului (conform Metodologiei BIM – ComisiaEuropeana)

3

  • Rata somajului s-a majorat cu 1,5 puncte procentuale la sfarsitul lui 2011, comparativ cu sfarsitul anului 2008, dupa care s-a stabilizat la aproximativ 6,9-7%.
  • In 2014, Romania a avut a opta cea mai redusa rata a somajului din UE (ca medie anuala) si a doua cea mai scazuta rata a somajului dintre tarile din Europa Centrala si de Est, dupa Cehia (Ungaria – 10,2%; Polonia – 10,3%; Bulgaria – 13%).
  • Rata somajului a continuat sa scada in decembrie 2014, inregistrand nivelul minim din vara anului 2009 pana in prezent.

 

A CRESCUT NUMARUL LOCURILOR DE MUNCA

Efectivul salariatilor din economie (milioane salariati cu timp normal de munca si care provin de la firme cu cel putin 4 angajati)

4

  • Ianuarie 2011 – numarul de salariati a atins nivelul minim din ultimii 50 de ani – 4,09 milioane, in scadere cu 740 de mii, comparativ cu septembrie 2008 si cu 712 mii, fata de ianuarie 2009.
  • In prezent, cresterea numarului de contracte de munca a permis egalizarea numarului de contributori salariati cu numarul de pensionari.

 

AM CRESCUT DE SAPTE ORI RATA DE ABSORBTIE A FONDURILOR EUROPENE!

Rata de absorbtie a fondurilor europene in perioada 2009-ianuarie 2015

5

  • Rata de absorbtie curenta s-a majorat de aproape 7 ori, comparativ cu aprilie 2012; crestere cu 43,5 puncte procentuale.
  • Suma totala primita de la Comisia Europeana (inlusiv prefinantari) este de aproape 10 miliarde euro – 53% din alocarea UE 2007-2013.

 

SCAD PRETURILE!

Rata inflatiei in perioada decembrie 2008-ianuarie 2015

6

  • Inflatia se afla la un minim istoric din ultimii 40 de ani. Printr-o combinatie optima de politici fiscal-bugetare, am asigurat BNR marja de manevra in lupta cu cresterea preturilor.
  • Inflatia mai mica inseamna o crestere a puterii de cumparare a populatiei.
  • La finalul anului trecut (decembrie 2014, fata de decembrie 2013) preturile marfurilor alimentare au scazut. Cele mai mari scaderi le regasim la cartofi (– 36%), ulei (-8%), zahar (-18%).
  • De asemenea, preturile la utilitati au scazut cu 2% la energie electrica si 2% la energie termica si au crescut cu doar 2,6% la gaze, prin amanarea calendarului de liberalizare a preturilor.

 

DUPA TAIERILE DIN GUVERNARILE PDL, SE REVINE LA O CRESTERE CONSTANTA A SALARIILOR

Castigul salarial mediu net (lei) in perioada decembrie 2008-decembrie 2014

7Decembrie 2013 – Decembrie 2014

  • Castigul salarial mediu net s-a majorat cu 6%, iar puterea de cumparare a salariatilor (masurata cu ajutorul indicelui castigului salarial real) s-a majorat cu 5,1%.

Mai 2012-Decembrie 2014 vs. Ianuarie 2009-Aprilie 2012

  • Ianuarie 2009-Aprilie 2012 – castigul salarial mediu net s-a majorat cu 4%, iar preturile bunurilor de consum au crescut cu 18%. Salariatii au pierdut 12% din puterea de cumparare.
  • Aprilie 2012 – Decembrie 2014 – castigul salarial mediu net s-a majorat cu 20%, iar preturile bunurilor de consum au crescut doar cu 5,9%. Puterea de cumparare a salariatilor s-a majorat cu 13%.

 

A CRESCUT CU 40% NIVELUL SALARIULUI MINIM!

Salariul de baza minim brut (lei) in perioada decembrie 2008-ianuarie 2015

8

  • Incepand cu 1 ianuarie 2013, au avut loc cinci cresteri ale salariului minim brut;
  • Salariul minim s-a majorat cu 275 de lei comparativ cu aprilie 2012 (+ 40%).
  • Salariul minim va creste la 1050 lei incepand cu 1 iulie 2015 si la 1200 lei la sfarsitul anului 2016.
  • Puterea de cumparare a angajatilor care obtin salariul minim a crescut in perioada aprilie 2012 – ianuarie 2015 cu 32%, comparativ cu 9,4% in perioada ianuarie 2009 – aprilie 2012.

 

DUPA INDATORAREA MASIVA DIN VREMEA GUVERNARII PDL, SCADE DATORIA EXTERNA A ROMANIEI

 Soldul datoriei externe totale (miliarde euro) in perioada decembrie 2008-ianuarie 2015

9

  • Ianuarie 2009-Aprilie 2012: Datoria externa totala a crescut cu 27,4 miliarde de euro (+ 1300 de euro/fiecare locuitor al Romaniei).
  • Mai 2012-Decembrie 2014: Datoria externa totala s-a redus cu 5,5 miliarde de euro.
  • Datoria externa totala (pondere in PIB) a crescut de la 52%, in decembrie 2008, la 75% in decembrie 2011; la sfarsitul lui decembrie 2014, ponderea datoriei externe a fost de 62%.

 

AM  STOPAT MODELUL GUVERNARII PE DATORIE

 Datoria publica (metodologia ESA 95; ca pondere in PIB) in perioada 2008-2014

10

  • 2009-2011 – Datoria publica (pondere in PIB) a crescut in numai trei ani de 2,6 ori (+ 20,8% din PIB), comparativ cu anul 2008.
  • 2012-2014 – A incetinit ritmul de crestere a datoriei publice (+5,7% din PIB, relativ la 2011), aceasta urmand a se stabiliza la 40% din PIB.
  • Rezerva financiara (buffer-ul) la Ministerul de Finante a fost, in 2014, de 6,8 miliarde de euro, fiind cu 1,9 miliarde mai mare decat la sfarsitul lunii aprilie 2012 (desi nevoile de finantare sunt mai mici) – Guvernare responsabila.
  • Rezerva financiara (buffer-ul) este de 4,5% din PIB si este inclusa in datoria publica.

 

DEFICITUL BUGETAR A AJUNS LA CEL MAI SCAZUT NIVEL DIN ULTIMII ANI

 Deficitul bugetar (ca pondere in PIB) in perioada 2008-2014

11

  • 2009-2011 – Romania a inregistrat deficite bugetare de 2-3 ori mai mari decat nivelul de 3%; Romania s-a aflat in Procedura de Deficit Bugetar Excesiv.
  • 2012-prezent – Romania a inregistrat deficite bugetare de cel mult 3% din PIB;
  • 2012 – cea mai mare reducere a deficitului bugetar comparativ cu un an anterior (-2,5 puncte procentuale din PIB).
  • In 2014, deficitul bugetar a scazut la 1,9% din PIB, in conditiile in care, in decembrie, s-au achitat arierate si s-au platit despagubiri in avans.
  • O economie cu deficit bugetar redus va fi capabila sa se autofinanteze si nu va mai avea nevoie de ajutor extern, decat intr-o masura foarte mica.
  • Un deficit bugetar mic inseamna o datorie publica mica si inseamna ca nu mai aruncam pe generatiile viitoare consumul nostru prezent.

 

COSTURILE DE FINANTARE ALE ROMANIEI AU AJUNS COTE FOARTE REDUSE

Costurile de finantare in lei (randamentele la titlurile de stat) comparative 2009-februarie 2015

12

  • 2014 – Costurile finantarii s-au redus de 7 ori la titlurile de stat emise pe 6 si 12 luni si de 5 ori la titlurile de stat pe 5 ani.
  • 2012-2014 – a crescut semnificativ gradul de incredere al pietelor financiare in privinta capacitatii Guvernului de a-si plati datoriile – Romania este credibila in fata investitorilor externi.
  • 2014 – Romania s-a imprumutat la dobanzi minime istorice si pe pietele internationale.
  • 2012-2014 – maturitatea medie ramasa corespunzatoare datoriei publice a crescut de la 3,6 ani, in 2011, la 4,4 ani, in 2013 si la 4,9 ani, in mai 2014, ceea ce inseamna reducerea presiunii privind finantarea pe termen scurt
  • Costul datoriei publice totale s-a redus (nivel minim istoric in ultimii 25 de ani).

 

CRESC PENSIILE ANUAL

Pensia medie lunara de asigurari sociale de stat in perioada 2009-2014

13

  • Ianuarie 2009-Aprilie 2012 – Pensia medie a crescut cu 44 de lei, adica cu 6%. In acelasi interval, preturile medii de consum s-au majorat cu 18%, astfel ca puterea de cumparare a pensionarilor s-a redus cu 10%.
  • Mai 2012-Decembrie 2014 – Pensia medie s-a majorat cu 66 de lei (+8,5%), iar puterea de cumparare a pensionarilor a crescut cu peste 3%. De la 1 ianuarie 2015, pensile au crescut cu 5%.
  • 2013 si 2014 – primii ani in care este respectata legea privind indexarea pensiilor.

 

PRODUCTIA INDUSTRIALA ISI REVINE LA NIVELURILE ANTERIOARE CRIZEI

Ritmul de crestere a productiei industriale (serie ajustata sezonier) (% fata de anul anterior), in perioada 2008-2014

14

  • 2014 – crestere de 6,1% a productiei industriale a Romaniei, printre primele tari din UE.
  • 2012-2014 – un nou model industrial – se inregistreaza cresteri semnificative ale industriei medium si high-tech: echipamente electrice (+13.7% an/an), alte mijloace de transport (+19% an/an), calculatoare si produse electronice si optice (+53.9% an/an) – (date ajustate cu numarul de zile lucratoare, conform Eurostat).

 

EXPORTURILE AU CRESCUT, ARATAND O ECONOMIE MAI COMPETITIVA

Exporturi (miliarde euro) in perioada 2008-2014

15

  • 2014 – Romania a inregistrat un maxim istoric al exporturilor de aproape 53 miliarde de euro, in crestere cu 7,2 miliarde de euro, comparativ cu anul 2011.

 

EXPORTURILE ALIMENTARE AU DEPASIT IMPORTURILE!

Soldul balantei comerciale si soldul balantei cu produse agroalimentare (miliarde de euro)

16

  • 2013 – excedent comercial cu produse agroalimentare, pentru prima data in ultimii 19 ani;
  • 2013 – exporturile de produse agroalimentare au atins un maxim de 5,3 miliarde de euro, cu 3 miliarde mai mult, comparativ cu 2008.
  • 2014 – in primele 10 luni, exporturile de produse agroalimentare au ajuns la 4,5 miliarde euro, iar excedentul balantei comerciale cu produse agroalimentare a fost de 496 milioane euro.

 

AM READUS PE PROFIT COMPANIILE DE STAT

Profitul brut al companiilor de stat (milioane de lei) in perioada 2008-2014

17

  • 2013 – profit brut de peste 3 miliarde de lei – cea mai buna performanta a companiilor de stat din perioada analizata 2006-2013.
  • 2013 – ponderea in PIB a arieratelor companiilor de stat a fost de 3,6%, comparativ cu 6,9% in 2009; 4,7% in 2011.
  • 2013 – cea mai mare marja de profit (raport intre rezultatul net si veniturile totale) din perioada 2006-2013 – 3,9%, comparativ cu pierderi de 6,8% in 2009 sau 5,3% in 2010.

 

CEA MAI MARE CRESTERE A NUMARULUI DE KM DE AUTOSTRADA DIN ULTIMII ANI

 Numarul total de km de autostrada la sfarsitul lui 2014: 696 km

18Tronsoanele de autostrada inaugurate in perioada 2012-2014:

  • 2012: un total de 126,3 km
  • 2013: un total de 116,07 km
  • 2014: un total de 50,33 km

 In perioada 2000 – sfarsitul anului 2011, media kilometrilor de autostrada inaugurati a fost de 25,6 km / an.

 In perioada 2012 – sfarsitul anului 2014 au fost receptionati un total de 292,6 KM de autostrada, media kilometrilor inaugurati fiind de 97.5 KM / an.

 

RISCUL DE FALIMENT AL ROMANIEI ESTE LA CEL MAI SCAZUT NIVEL DIN ULTIMII ANI

Riscul de default (incetare de plati) pe baza CDS, in perioada 2011-2014

19

  • In perioada 2009-2011, Romania ajunsese in Top 10 tari cu cel mai mare risc de default din lume, conform Standard and Poor’s.
  • Ca urmare a increderii crescute in economie, astazi Romania are un risc de sub 10%, este mai putin riscanta decat Croatia (17,7%), Portugalia (16,8%), Bulgaria (12,8%) Turcia (12,4%) Ungaria (risc 12,2%), Italia (risc 10,4%).
  • CDS (credit default swap) au scazut de la 767 puncte, in februarie 2009, la 121,3 puncte in prezent, ceea ce reflecta increderea in economia Romaniei.

One Response to “RAPORTUL GUVERNARII – 80% din promisiuni indeplinite”

  1. dan March 23, 2015 at 10:02 am #

    Domnule Ponta vad ca ati reparat cate ceva din guvernarea Boc dar va intreb cand reparati si cu impozitarea pensiilor care nu e legala. Pensia este un drept obtinut prin munca si acel salar din care a fost retinut pentru pensie a fost impozitat. De ce mai trebuie impozitat odata ?..Am 41 de ani munca si nu ma asteptam daca Boc a facut ceva rau si Guvernul Ponta sa nu repare. Vad aproape in fiecare seara pe doamna ministra Plumb la televizor ca facem , ca dregem dar de repararea unei nedreptati nu vad? E rusinos ca vine acum si spune ca ridicam pragul de impozitare din 2016 de la 1000 la 1050. Eu va intreb chiar vreti sa va bateti joc de noi? Ati reparat nedreptatea facuta la bugetari si ati dat inapoi salariile ……va intreb pe cand terminati sa nu mai impozitati pensia mea obtinuta prin munca si impozitat salarul din care imi platiti pensia? Unde sunt banii mei de 41 ani de ati ajuns acum sa ne jupuiti de vii? Avem nevoie de medicamente ……cu ce luam daca pe noi acei saraci ne tot puneti biruri? Eu va inteleg ca au gresit ei dar reparati si pentru noi. Aveti parinti si domni din guvern si nu cred ca au pensii mari …a venit vremea de cand sunte-ti la guvernare sa ne reparati si greseala noastra daca mai aveti un pic de mila. Va multumesc daca as gasi un pic de intelegere.

Leave a comment