Despre societatea omenoasa si de ce avem nevoie de ea

22 Mar

Despre societatea omenoasa am vorbit pentru prima data in plenul Parlamentului in luna februarie, cand am prezentat prioritatile guvernamentale pe urmatoarele luni; a fost un semn de respect fata de Parlament ca principala institutie democratica a tarii. O asemenea societate, una omenoasa, nu se obtine insa accelerand in cateva luni, ci presupune o schimbare de mentalitate, un lucru in echipa intre toti cei care doresc progresul Romaniei si o viziune clara pentru tara. De ce spun asta? Pentru ca in ultimul deceniu am bajbait in intuneric la capitolul viziune, consumand prea mult din energia noastra in conflicte interne, intretinuti fiind si de caracterul profund conflictual al unor oameni politici. 

Dincolo de trecut insa trebuie sa ne concentram pe viitor: de la “sarac si cinstit” al domnului Iliescu din anii 90 nu am mai avut pe nimeni care sa articuleze o viziune de societate. Am trecut prin 25 de ani de tranzitie, e suficient, e important acum sa punem bazele serioase ale cresterii si dezvoltarii tarii: e legitim sa ne dorim sa fim “prosperi si cinstiti“. Dincolo de planuri economice care sa ne duca la prosperitate sau de actiunea justitiei care sa asigure ca cine e necinstit plateste, e important sa vedem si ce societate ne dorim. In acest context, e important sa vorbim despre societatea omenoasa, ca model pe care vi-l propun.

Sunt social-democrat: cred in oameni si in dreptate sociala. Inteleg foarte bine si utilitatea capitalului si il respect, insa stiu ca, si istoria ne-o arata, capitalul trebuie reglementat pentru a nu da loc abuzului. Nu imi doresc sa traiesc doar intr-o societate in care unii profita si restul – marea majoritate – alcatuieste o masa pierzatoare. Nu cred ca o asemenea societate ar fi echilibrata: solutia mea e o clasa mijlocie mereu mai puternica prin ridicarea oamenilor din saracie. E usor sa vii cu idei aparent atragatoare gen “stat minimal” sau “libera initiativa” cum fac PNL-PDL si alti amici ai lor de pe dreapta, dar adevarul e ca noi avem nevoie de un stat activ si eficient nu de un stat care sa stea cuminte intr-un coltisor si sa se uite la Romania asa cum e acum, cu atat de multi dintre romani aflati sub pragul saraciei. Dincolo de aceasta cifra se ascund drame personale si de familie, pe care o parte din clasa politica, obisnuita cu cafenele din centrul Bucurestiului, nu le intuieste, si pe care eu le-am vazut prin desele calatorii prin tara in ultimii ani.    

Sunt de acord ca munca este secretul succesului, poate ajutata si de un dram de noroc, de care avem cu totii nevoie in viata in momente cheie. Munca nu e de stanga sau de dreapta, ca de altfel nici omenia, sunt sigur ca sunt oameni la dreapta care, dincolo de pasiunea doctrinara, inteleg ca exista multa saracie in Romania si ca asta e principala amenintare la adresa viitorului tarii. Nimeni nu spune ca oamenii nu trebuie sa munceasca, insa statul in care imi doresc sa traiesc are grija ca cei care vor sa munceasca sa vada un guvern care se preocupa de ei, nu care le inchide usa in nas cu slogane gen “esti liber, ai initiativa, hai, reuseste in viata!”. Nu poti sa te uiti in ochii unui copil sau batran si sa ii zici “succes, hai pa!” – sper ca “dreapta” romaneasca nu va ajunge chiar acolo, desi asta da de inteles prin faptul ca nu are nicio componenta sociala in planul lor de guvernare. 

Societatea omenoasa pe care mi-o doresc pentru Romania ar avea in vedere in primul rand o schimbare de atitudine: abandonarea ideii de individualism crunt in favoarea celei de comunitate. Ajutorul social nu e “pomana” ci o investitie in viitorul comun, in succesul comunitatii. Saracia a fost demonizata pe nedrept, de parca oamenii aceia aveau toate oportunitatile de pe lume si le-au dat cu piciorul, nu au fost suficient de “liberi”, nu au avut suficienta “libera initiativa”. O societate care nu combina succesul cu solidaritatea legifereaza de fapt legea junglei: nu te-ai nascut in familia care trebuie, asta e! Or, eu nu cred asta: cred cu tarie ca fiecare copil si fiecare familie merita o sansa iar scopul meu ca social-democrat e sa arat ca o societate, o comunitate, presupune ca nimeni nu este lăsat în urmă. 

Desigur, provocarea stangii e sa dezvolte cat mai multe programe care sa invete oamenii sa pescuiasca, nu doar sa ofere peste. Am inceput sa facem asta si vom continua, intre timp insa sunt categorii sociale care au nevoie de ajutor in forma pura: nu ii poti spune unui copil sa mearga la munca si nu poti sa nu respecti pensionarilor o viata de munca. De asemenea, ii invit pe toti cei care cred doar in stampila “pomenii” sa faca o pauza si sa se gandeasca daca au fost ajutati vreodata in viata, in parcursul profesional: de familie, prieteni, alt gen de ajutor de la straini. Eu am fost ajutat, si nu mi-e teama sa recunosc asta. Familia a fost sprijinul meu, dincolo de multa munca. Ce fac insa cei care nu au acest ajutor sau familiile lor chiar nu pot sa ii ajute? Cum se ridica acesti oameni, cum pot ei face un salt din saracie in clasa mijlocie astfel incat sa fie cat mai multi romani care sa traiasca decent? Aici avem nevoie de un stat activ pentru a da o mana de ajutor la momentul potrivit. 

Societatea omenoasa are o componenta morala si umana puternica, pentru ca de aici porneste totul, e important sa revenim la normalitate, dincolo de politica conflictului. Or normalitate inseamna respect pentru cei din jur si o societate incluziva, pentru toti, nu o societate a segregarii. Un sfert din copiii Romaniei sunt sub pragul saraciei, daca nu facem ceva in urmatorii ani, acestia vor ramane saraci si ca adulti, vor intemeia familii care vor ramane in saracie, saracia se va perpetua. De aceea trebuie actionat de la inceput, sprijinind educatia ca ascensor social, oamenii acestia au nevoie doar de sansa unui start de succes. Educatia e cheie si pentru ca trebuie sa pregatim oamenii pentru economia secolului 21: acum poti face mult mai multe cu un Ipad decat cu puterea bratelor. 

La fel, o alta chestiune cheie, care tine de agenda reala a populatiei: slujbele; destui adulti inca isi cauta de lucru. Putine lucruri m-au bucurat mai mult in mandatul meu de Premier ca faptul ca am reusit sa ajutam la redeschiderea multora din locurile de munca desfiintate in 2010-2012. Azi, avem un somaj in scadere si un numar in crestere al locurilor de munca si al persoanelor ocupate. Mai avem inca multe de facut, iar cresterea salariului minim e doar primul pas spre un respect mai mare pentru oameni, mai ales cand avem o crestere economica sanatoasa. 

In societatea omenoasa este loc pentru toti: cei indrazneti nu sunt franati – dimpotriva, chiar ii invitam in proiecte de antreprenoriat social – in timp ce sunt ajutati cei care chiar au nevoie. Cred in societatea omenoasa ca o cauza justa, un nou contract social romanesc. Suntem diferiti si e normal sa avem opinii diferite, e important insa sa nu ne mai pierdem vreodata omenia sub impulsul populismului politic.

Va invit, romani de stanga sau de dreapta, sa demaram o dezbatere larga cu privire la societatea pe care ne-o dorim! Acest articol este un prim pas si o invitatie, va propun sa continuam dezbaterea pe internet.

P.S.

Acum o luna am fost la dezbaterea Friedrich Ebert Stiftung cu privire la Strategia Nationala privind Incluziunea Sociala si Reducerea Saraciei (2014 – 2020), unde am discutat cu multi oameni de stanga despre guvernare; ii invit sa participe la dezbaterea societala de mai sus. 

Va asigur ca asemenea demersuri, precum si masurile de crestere a clasei mijlocii prin ridicarea oamenilor din saracie, vor continua: guvernul acesta este unul de centru-stanga si nu va uita de dimensiunea sociala!

Romania 2020

14 Responses to “Despre societatea omenoasa si de ce avem nevoie de ea”

 1. Gabriel Boltinescu March 22, 2015 at 6:13 pm #

  Perfect adevarat ai punctat dl. Premier, nimic nu se obtine in viata usor. Dar mentalitatea de dupa ’89 s-a schimbat odata cu democratia !!! Iar aceasta s-a schimbat in rau. Loialitatea, onoarea, buna credinta, omenia, curajul au disparut fiind inlocuite de ura, minciuna, tradare, lasitate !!!!! In ultimii 10 ani aceste ultime caracteristi au fost folosite de la omul de rand si pana la cel guvernamental & institutional !!!!!!
  Va doresc multa sanatate si spor la treaba !!!!!

 2. Pricope Adrieana Carmen March 22, 2015 at 6:17 pm #

  V-as ruga să vă gândiți la femeile trecute de 40 de ani și la bărbații de peste 50 de ani care își găsesc foarte greu un loc de muncă; PSD fiind un partid social mi-am pus mari speranțe când v-am votat.

 3. Adrian Nicolae Cozma March 22, 2015 at 6:18 pm #

  Buna seara d-le Ponta. Sunt intru totul de acord cu ceea ce ati scris pe blogul d-voastra despre o societate omenoasa si-mi doresc sa se realizeze ceea ce ati scris. Dar va rog cititi aici: http://gandeste.org/general/cine-conduce-lumea-piramida-puterii/20836, eu de acestia vreau sa scapam, intelegeti? Va apreciez ca om si Prim-Ministru, dar totusi cat va exista Oculta Mondiala sau Illuminati, nu cred ca ve-ti putea face mare lucru, raul cel mare acolo e. Daca aveti timp cititi articolul. Va multumesc si va doresc sa realizati tot ceea ce v-ati propus ca Prim-Ministru.

 4. Snaider Paul March 22, 2015 at 6:41 pm #

  Ganduri frumoase, idei pe masura dar, in sistemul bugetar sunt probleme deosebite privind salarizarea, ocuparea posturilor si a functiilor prin metode si practici cerute de partide, de clanuri mafiote . Eu nu pot intelege cum de ajunge o persoana director de deconcentrate, secretar de stat, ministru etc fara a avea o cariera in domeniu ! Se tot uzeaza de CV-uri care mai de care mai colorate si parfumate dar experienta, experinta care iti da autoritate si rgoare in actul de conducere unde este ? Eu am curajul sa spn ca un an de facultate facurt inainte de 1989 este mai valoros, mai consistent decit 3 facultati din ziua de azi ! Este incredibil cum de apar ,, mari oameni politici ” (sic ) pe piata muncii cu un CV ce arata ca acestia au doua -trei facultati ( vezi cazul Vanghelie spre exemplu ) si tot atate masterate !!!! Ehei sunt multe de spus dar cui ? Va dau un sfat : consultati-va cu oameni mai in varsta, folositi statisticele, folositi , prognozele, folositi sondajele, consultati cetatenii ! Un exemplu va dau : Se spune ca sistemul de invatamant a fos reformat!!! Sunt glume. Aceasta reforma cum i se mai spune nu a fost facuta prin consultarea cu profesorii, elevii, parintii, comunitatile locale ! A fost facuta in tramvai. De asta si numeroasele greseli an de an pe la examene, problema manualelor, a rezultatelor scolare etc etc
  Sunt multe de spus dar… VA UREZ SUCCES ! AVETI CALITATI DE CONDUCATOR FOLOSITILE CU ORICE RISC . cHIAR SI POLITIC !

 5. Pavel Anca March 22, 2015 at 6:53 pm #

  Îmi place cum ganditi,si aveți dreptate,sunt mulți săraci la noi și sunt și foarte mulți bogati,ar trebui sa fie niște legi sa fie ajutați familile care nu au posibilitatea sa își trimită copii la grădiniță, eu am predat la mai multe gradinite,si am văzut copii care nu veneau la grădiniță pentru ca nu aveau încălțăminte. Îmi era foarte mila de ei trebuie sa faceți ceva pentru ei.

 6. sustinvictorponta March 22, 2015 at 6:55 pm #

  Un sentiment de solidaritate cu ceilalti oameni, prin aceea ca intelegi doleantele si suferintele lor si te straduiesti cu mijloacele ce iti stau la indemana sa le vii in ajutor. Convingerea ca nimeni nu are voie sa fie lipsit de ceea ce societatea da membrilor sai, dorinta ca fiecare om sa se bucure de binefacerile societatii, indiferent de aptitudini sau pozitie sociala sunt calitati pe care le-am intalnit la dumneavoastra, domnule prim-ministru.Nu putem construi o societate omenoasa cu personaje care legifereaza legea junglei.

 7. Medesan Emanoil March 22, 2015 at 7:34 pm #

  Daca vreti sa aveti liniste in primul rind faceti ordine in ce priveste min justitiei,schimbati acest ministru care in nici un caz nu urmareste sa faca ceea ce trebuie.Pe urma cred ca cel mai bun lucru este sa va inconjurati de tinerii scoliti afara,economisti,ingineri,in general virfuri,pe care sa ii puneti la treaba sa faca cercetare disciplinara,economie,industrie.Schimbati fara retinere prefectii si primarii care nu fac treaba,punetii la treba pe cei din justitie,dar aruncati de acolo pe cei care stiti ca pun bete in roate.

 8. Marcu Iuliana March 22, 2015 at 8:54 pm #

  Sunt de acord cu tot ce spuneti aici. Sunt acasa la tara unde o mai am pe mamica mea pentru a rezolva o parte din muncile de primavara si ma gandeam…. cand traia taticul ….nu stiam eu ce inseamna aceste munci…. mai plantam niste flori, cate ceva prin curte…. acum nici mamica mea nu mai poate sa mearga si m-a vazut putin speriata… de cum am sa rezolv eu problemele…. dar tot ea m-a rezolvat “… cineva o sa ne taie via, ne curata si pomii, vin niste tinerii ne cara gunoiul, vine altcineva ara si marunteste pamantul….” zic eu …. asa da, pentru ca, offf… nu m-a pus sa fac aceste muncii… mi-a zis ca trebuie sa invat … si ce daca am invatat… fara serviciu… si ce daca acasa m-au invatat sa fiu omenoasa daca la oras asta este un defect… pentru ca jungla am perceput-o de la inceput dar am zis ca o sa razbesc si eu ca…. sunt fata frumoasa si desteapta si ce sa vezi ca …am avut parte sa lucrez pentru oameni pusi rau pe capatuiala… dar rau de tot… si ce sa vezi ca omenia nu-si avea locul…. ALTCEVA VROIAM SA SPUN…. Despre Societatea Omenoasa…. vreau sa vorbesc si eu… nu despre mine…. aceasta chiar functioneaza la nivel local, pentru persoanele care doresc sa munceasca… oamenii se cunosc intre ei care sunt seriosi, care puturosi, trebuiesc doar platiti corect ca sa-ti vina si a 2-a oara… dar pentru asta iti trebuiesc bani… ma uitam la unii cu salarii de mii de euro la stat…ce stiu sa faca … ca, as vrea si eu sa fac… este prea multa inechitate in societate… este greu….dar ar fi buna o societate omenoasa in care sa raman si eu…

 9. nicool March 22, 2015 at 9:05 pm #

  cum veti face?si alocatiile le ati marit numai la uni fara verificare ,poate eu am depasit plafonul cu 1 ron,nu m am incadrat port cop[lul la liceu 25 km de casa dau 158 pe abonament din care se deconteaza 48 ron nu e dreptate

 10. Elena Stoican March 22, 2015 at 9:10 pm #

  Domnule Victor Ponta, “societatea omenoasa” se poate crea incepand cu baza: sate, pentru rural si cartiere, pentru orase. La acest prim nivel, unde oamenii se recunosc pe ulita sau strada, daca cetatenii vor vedea ca politicianul PSD-ist nu se ocupa decat sa-si faca avere, pentru el si inca trei generatii, perceptia lui va fi ca PSD-ul e plin de hoti, nu numai cel din imediata apropiere. Salariile de bugetari nu le-ar permite sa se afiseze cu o bunastare de nababi, obtinuta in cativa ani, in dispretul celor muncitori , dar apolitici. Oamenii simpli au un fler innascut sa-i recunoasca pe “penali”, fara ajutorul DNA-ului. Daca nu veti face curatenie la sange, oamenii isi vor indrepta atentia spre alte “zari” (doctrine). Sa inceteze ajutoarele din preajma alegerilor si categoriile care prin definitie tin cu stanga, vor vota cu stanga. Acum e degringolada generala. S-a vazut si la ultimile alegeri prezidentiale. Daca iesiti in fata cu oameni care spun ca a avea o functie inseamna si privilegii, ca cel de sambata trecuta, de la Consiliul National al PSD, si care considera sa “ajute” (egal cu influenta) pe unul care-i “cere” (cu siguranta, contracost), societatea pe care v-o propuneti va fi o utopie.

 11. Cristian Moldoveanu March 22, 2015 at 9:28 pm #

  Pentru ca societatea romaneasca in ansamblul ei, sa devina, idealistic as spune, “omenoasa”, educatia este intradevar cheia. Dar nu numai educatia care se preda in scoli, ci si aceea politica. Sunt multi tineri scoliti care nu inteleg situatia in care se afla tara lor, desi au un intelect de cele mai multe ori peste medie.
  Pentru ca lucrurile bune enumerate de dvs. mai sus sa devina realitate, trebuie sa avem mai intai o legislatie mai buna care sa descurajeze coruptia, si o justitie cu adevarat libera. Numai atunci energia societatii se poate indrepta catre obtinerea bunastarii ei. Pana cand acel punct nu va fi atins, orice veti incerca sa construiti, va fi distrus de oponentii dvs. politici sau interesele puterilor vestice.
  Dvs. stiti probabil la ce ma refer, si reafirm, dupa cum am mai facut-o anterior in diverse articole, dar in mai multe cuvinte, ca mai intai trebuie sa puneti mana pe sabie, si deabia apoi pe sapa.
  Din punctul meu de vedere, va doresc succes.

  https://cristianmoldoveanu.wordpress.com/2015/02/01/rezumat-la-istoria-romaniei-post-89-distrugere-furt-dar-si-speranta/

 12. Paidollas March 22, 2015 at 9:54 pm #

  Dreptatea e celula de baza in dezvoltarea societatii.Acum evaziunea din vami (mare,aeriana si uscata),depaseste 60 miliarde euro/ an . Faceti ordine-n vami si atunci lucrurile se indreapta substantial.Se vor dezvolta foarte multe ramuri din economie ,vor aparea peste 1 milion locuri noi de munca. Acum in Ro intra “nașpa” cu vama si taxe trucate,peste 90 % din marfurile extra uniune. Pornesc cu facturi false prin tara prin firme de apartament . Dau exemplu 😮 pereche de pantofi ,intra pe la Constanta cu 1 dolar si se vinde in Ro cu 300-400 ron. Statul incaseaza taxe vamale si tva la 4 lei,aproximativ 2 lei,iar de la 6 lei la 300-400 lei intervin falsurile. Deci,DREPTATEA ,ar face ca foarte multe produse sa se realizeze in Ro. Va urez succes!

 13. Codrin Scutaru March 23, 2015 at 12:46 am #

  http://codrinscutaru.blogspot.ro/2015/03/a-treia-cale-statul-social-liberal.html

  A treia cale: Statul social-liberal

  Întotdeauna în dezbaterile pe tema statului, stânga spune că avem nevoie de un stat mai mare, dreapta spune că avem nevoie de un stat mai mic. Dezbatem despre cât de mic sau cât de mare trebuie să fie statul în loc să dezbatem despre unde și de ce trebuie statul să intervină pentru a soluționa ceea ce nu poate fi soluționat altfel.
  Pentru a vedea de ce fel de stat vrem ne putem uita puțin în istorie. Clasa de mijloc ce aduce prosperitatea ţărilor occidentale a lipsit din România secolului trecut. României i-a lipsit clasa burgheză creatoare de valori economice, cum a fost cazul burgheziei din ţările Vestului european, ceea ce trebuia să devină clasă de mijloc în România. Liberalii români reprezentau la formarea PNL în sec. XIX interesele burgheziei în formare (bancheri, comercianţi, industriaşi, meşteşugari, meseriaşi) dar mai ales ale intelectualităţii (avocaţi, medici, funcţionari din aparatul administrativ, studenţi, profesori, jurişti). Dupa instalarea prinţului străin pe tronul României şi adoptarea Constituţiei de la 1866, liberalii, aflati la guvernare, se vor remarca prin ample măsuri care vizau modernizarea şi industrializarea României prin ceea ce istoric se numeşte construcţia statului român modern.
  Astfel, legat prin însăşi esenţa şi istoria sa de stat, liberalismul românesc reprezintă mai degrabă grupuri sociale diverse, atât patroni sau întreprinzători (care sunt circa 1% din populaţie), dar majoritar și o largă categorie de bugetari (salariaţi din domeniile administraţiei, educaţiei, sănătăţii, culturii etc.).
  Putem afirma astfel că liberalismul românesc este prin esenţa sa legat ombilical de existenţa unui stat puternic. Opţiunea politică de destructurare a statului social este una profund anti-liberală, din punct de vedere al tradiţiei liberalismului românesc interbelic şi european actual.
  Statul liberal, de altfel, nu reprezintă opusul statului social. Statul liberal nu e un stat care se derobează de obligaţiile sale publice. Nu e un stat care renunță la marile sale obligaţii constituţionale şi istorice.
  Cred că am ajuns în momentul în care putem vorbi clar de o reafirmare a soluției pe care sociologul Anthony Giddens, președintele Bill Clinton și premierul britanic Tony Blair o propuneau acum 20 de ani sub denumirea A Treia Cale. A Treia Cale căreia trebuie să îi spunem azi social-liberalism, ne spune că oamenilor nu le mai pasă atât de mult de ideologie cât de performanța guvernării. Guvernarea nu este de stânga sau de dreapta, este bună sau rea, eficientă sau ineficientă.
  Ce presupune soluția unui stat social-liberal pentru România?
  1. Intervenție guvernamentală eficientă și nu dezbateri sterile despre soluții de stânga versus soluții de dreapta;
  2. Soluții fiscale realiste care să îmbine prudența bugetară și prevenirea deficitelor cu soluțiile necesare de asistență socială prin care îi aducem pe săracii inactivi capabili să muncească în piața muncii;
  3. Statul social-liberal trebuie să fie statul bunăstării moderne. Ajutoarele sociale trebuie să ajungă numai la cei care nu se pot susține sau munci. Statul trebuie să-i ajute pe săraci dar nu oferindu-le ajutoare fara discernământ, ci ajutându-i să-și găsească slujbe pe cei apți de muncă. Soluția venitului minim de inserție pe care o pregătim la ministerul muncii împreună cu Banca Mondială poate fi primul ajutor social care să stimuleze efectiv ocuparea și nu nemunca.
  4. Să punem împreună libertatea cu egalitatea. Ele sunt complementare, nu se exclud. Nu poți să te manifești liber fără egalitate de șanse și cu reguli corecte, oamenii care se manifestă liber pot avea acces egal la oportunități.
  Pentru a reforma administrația avem nevoie de o nouă lege a salarizării și de o nouă lege a funcționarului public. Salarizarea actuală a funcționarilor, directorilor și demnitarilor este una ipocrită. În afară de salariile nesimțite, mult peste performanța sau repsonsabilitatea celor care le câștigă, majoritatea salariilor funcționarilor sunt sub 1500 lei net. Cum să ceri performanță în aceste condiții? Cei slabi se vor deroba de responsabilități iar pe cei buni o să-i pierdem pentru că vor pleca în privat sau vor pleca din țară. Un ministru sau un demnitar câștigă cât un agent de vânzări sau o secretară bună de multinațională. Dacă e tânăr și corect, nu rezistă foarte mult în funcția publică și pleacă la un moment dat pentru că e fix vârsta când poți munci mai mult și câștiga conform pregătirii tale. Din această cauză, am ajuns să avem la ghișee funcționari supărați pe viață și care așteaptă mici atenții necuvenite. Din cauza asta, majoritatea românilor urăsc birocrația și vor o resetare totală a sistemului public.
  A venit momentul să facem ceva pentru românii de bun-simț care trăiesc corect în țara lor, respectă legile și își plătesc taxele. Românii serioși care muncesc din greu pentru un venit în jurul salariului mediu au nevoie de un semnal din partea statului și a celor care iau decizii.
  Din păcate, societatea noastră a permis prea mult timp ascensiunea non-valorilor și incompetenților în dauna celor corecți. Promovarea mediocrilor în poziții cheie a dus la scăderea calității în serviciile publice și în performanța economiei.
  Mulți tineri români, care termină o facultate în care au învățat din greu pentru diploma obținută, nu își găsesc un loc de muncă bine plătit și aleg să muncească în altă țară europeană sau din lume. Cei care rămân aici ezită să-și întemeieze familii și să facă copii. Românii de bun-simț din România au nevoie de un manifest de încredere că pot trăi cu demnitate în țara lor, la o calitate a vieții europeană.
  Sunt mulți oameni săraci în România pentru care facem deja eforturi de a-i readuce în mijlocul societății. Nu putem să-i ajutăm pe cei care creează locuri de muncă dacă nu vom putea să-i ajutăm pe cei care se zbat în sărăcie.
  Există însă o realitate clară pe care trebuie să o recunoaștem: tinerii români cu studii universitare, populația activă de până în 35-40 de ani, care câștigă un venit de nivelul salariului mediu, de circa 2000 lei brut, au datorii la bănci și au cheltuieli mari de întreținere și utilități. Le rămân astfel foarte puțini bani pentru consumul lor, al familiei și pentru a întreține unul sau mai mulți copii. Le vine tot mai greu să-și ajute părinții care se confruntă cu probleme de sănătate.
  Pentru această populație activă, care reprezintă clasa de mijloc în formare din România și șansa țării noastre, a venit timpul să venim cu măsuri clare de sprijin. Eu cred că putem construi cu determinare și echilibru, o Românie a normalității, așa cum sunt cei mai mulți dintre români. Cred în România celor care muncesc, a celor care învață, a celor educați în spiritul unui respect și unei politeți uitate astăzi. Cred în România celor care au speranța că pot trăi așa cum merită aici, ei, copiii și părinții lor.
  Cred în România celor cărora le pasă.
  O problemă care ne poate arăta exact cât de stânga sau de dreapta suntem este sărăcia. Avem o rată a sărăciei relative de 22,4% în 2013 conform ultimelor date disponibile dar pentru o privire mai clară, dacă luăm ca referință pragul sărăciei din 2008, rata sărăciei ancorată la acel an a înregistrat, între anii 2008-2012, o creștere îngrijorătoare, de la 23,4% la 27,7%, în contextul crizei economice, substanțialelor restricționări salariale și, nu în ultimul rând, al înghețului temporar constatat pe piața forței de muncă. Cred că este important să înțelegem ceea ce încearcă să ne transmită această cifră, și anume că ea se referă, așa cum scria cândva omul politic american Robert McNamara, la acea stare extremă a existenței umane, când individul în lupta pentru supraviețuire este expus la lipsuri și umilințe de neînchipuit, ce depășesc fantezia lumii privilegiate. Prin urmare, nu este vorba aici de sacrificiile ce apar firesc în viața unei familii, odată cu nevoia de a-și asigura o locuință mai bună sau mai bine utilizată, ori o șansă la educație pentru copiii săi. Sărăcia absolută înseamnă dispariția bucății de pâine de pe masă, boala ce se instalează datorită lipsei de confort și îngrijire, carența materială care le împinge pe mamele singure la abandon sau tentația delincvenței, văzută ca unica soluție pentru a învinge disperarea. 81% din săracii din România sunt în sărăcie persistentă, rata sărăciei persistente fiind în România de 18,2%, aproape dublu decât media europeană. Concluzionând, din nefericire, majoritatea săracilor din România sunt săraci de ani de zile și, mai grav, rămân săraci. Chiar dacă ești foarte bogat, nu ți-ai dori ca în spațiul public soția ta și copiii tăi să se simtă în siguranță și să nu stea cu frică că un om disperat de foame ar putea să îi atace?
  De la politicienii din România românii așteaptă soluții, fie ele de stânga, de dreapta sau de centru.
  PSD trebuie să spună pe cine reprezintă și ce soluții social-democrate are pentru guvernare. Este momentul în care PSD trebuie să se apropie și mai mult de votanții săi tradiționali și să identifice noul bazin de stânga înainte ca acesta să se orienteze către altceva sau să devină agresiv și revoltat. Laburismul poate fi o soluție de resetare a stângii românești dar stânga trebuie să fie stânga. Modernă, reformată dar stânga.
  În același timp este nevoie de o reprezentare clară a liberalismului în România. Este nevoie de o construcție de centru-dreapta care să se regăsească în grupul liberalilor europeni ALDE. Centrul românesc și social-liberalismul trebuie să vină cu soluții alternative la modelele de austeritate.
  PNL trebuie să definească clar ideologia marelui partid creat prin fuziunea PNL-PDL și modul cum se raportează la măsurile de austeritate. După succesul de la alegerile prezidențiale, românii așteaptă oferta ideologică și mai ales, soluții de guvernare propuse de noul PNL.
  Social-democrația, liberalismul și social-liberalismul trebuie să se redefinească și să propună soluții de guvernare. Marele dezavantaj al partidelor din România este că oamenii nu mai știu clar pentru ce pledează și pe cine reprezintă fiecare.
  Lumea s-a schimbat așa că trebuie să ne schimbăm și noi odată cu ea.

  Codrin Scutaru
  Sociolog

 14. iulia March 23, 2015 at 1:17 pm #

  va invit sa va informati despre situatia locuitorilor din orasul (daca sa mai poate numi oras)Galati care stam in frig din luna februarie si de o saptamana fara apa rece si sa gasiti o solutie rapida la aceasta problema pentru ca atat sanatatea noastra cat si demnitatea umana au fost incalcate grav.Asa cum va gasiti timp pentru aparitiile tv cu orice ocazie ,gasiti_va timp si pt cetatenii acestei tari ,cetateni care innafara de obligatii au si drepturi care ne sunt incalcate si limitate zilnic.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: