O poveste veche, despre anul Mineriadei, dar fara Iliescu sau Nastase

19 Nov

Old story

Recunosc faptul ca in general urmaresc ceea ce se scrie sau se spune despre mine. Nu tot, nu intotdeauna si nu cu acelasi interes, dar nu pot fi atat de ipocrit sa spun ca nu o fac, nici atat de rece sau pragmatic ca sa nu pun pret deloc pe ce gandesc altii in ce ma priveste. Sunt perfect constient ca va exista mereu o diferenta (la oricare dintre noi, suntem oameni!) intre cum sunt eu cu adevarat, cum cred eu despre mine ca sunt si cum ma vad altii. Problema este cat de mare e diferenta iar eu, fire carteziana  (sau deformatie de procuror, cum ar zice altii) incerc sa gasesc mereu fapte care sa “probeze” oricare din cele trei abordari.

Am amanat mereu sa scriu pe blog despre o perioada extrem de agitata din viata mea, care m-a modelat si influentat extrem de mult – anul 1990. Familia si cei apropiati o cunosc foarte bine, nu era nimic de ascuns, dar suna prea aventuros ca sa fie si credibil; si nici nu pot sa  fac o postare scurta, sunt atatea de spus. Acum insa, fiind in avion, am timp berechet, nu ma supar daca nu aveti rabdare sa cititi tot, e mai mult doar ca sa nu uit eu prea mult cand voi fi batran si-mi voi scrie memoriile! Glumesc, bineinteles, dar culmea este ca unul din cei mai fideli cititori ai blogului meu este chiar mama; pt ea am scris aceasta postare, sa nu ma criticati ca este prea lunga (trebuia sa fie chiar mai mult), nu trebuie sa va obositi  – nu are nimic politic, nimic de facut o stire! Sunt doar fapte pe care le privesc cu nostalgie si care au semnificatie doar pt cei care tin la mine; sau pt cei care ar dori in mod serios sa ma analizeze, dar acestia sunt prea putini, azi e suficient sa pui sabloane si sa arunci cu vorbe, nu merita efortul sa fii serios, nu?!?

Aveam nevoie de un declic insa ca sa ma apuc de scris si el a venit exact din opiniile altora, repetate si rostogolite pana la momentul in care adevarul chiar nu mai conteaza. Am vazut o alta particica din emisiunea celor de la Divertis, de genul celei pe care am postat-o anterior chiar aici – tema e evident aceeasi, Nastase si Iliescu care ma conduc, eu papusa etc. S-au cam lenevit baietii si prefera sa mearga pe aceasi tema, dar e ok, amuzant, insa a fost primul impuls ca sa scriu despre acea perioada din viata mea in care nu ma “ghidonau” Iliescu, Nastase, Ilie Sarbu si altii. Am fost singur-singurel cand am implinit 18 ani in Place Saint Michel din Paris, departe de toti cunoscutii, si nu cred ca m-am descurcat rau. Asa ca asta a fost impulsul pozitiv.

A existat insa si unul negativ. Remarc ca cei mai activi reprezentanti ai Falangei Fasciste a lui Basescu – in speta Tismaneanu si Monica Macovei – folosesc mereu termenul de “mineriada” legat de numele meu (probabil ca asa le da tema Lazaroiu, la fel ca epitetul “imatur” pe care il arunca mereu Base si constat ca l-a preluat si Crin). Las la o parte faptul ca, la Mineriade, (si in toata perioada Pietei Universitatii) eu eram liderul elevilor de liceul meu, mobilizandu-i pe cei de varsta mea in fiecare seara, iar Tismaneanu si Macovei erau exact de partea puterii (unul in America la “pregatire”, lucra la interviul pe care urma sa-l ia Dlui. Iliescu;  cealalta, procuror chiar la Parchetul general daca nu ma insel!). Mutilarea faptelor si rescrierea istoriei sunt instrumente extrem de comune pt fascisti (ca si pt comunisti de altfel) iar astfel de oameni traiesc azi foarte bine primind bani multi din functiile in care Basescu i-a cocotat direct, tocmai ca sa le cumpere complicitatea. Ceea ce ce mi se pare interesant este ca tocmai evenimentele de atunci mi-au schimbat viata intr-un sens extrem de interesant.

Sa trec la fapte! Da, m-am “imbatat” cu aerul libertatii la inceputul lui 1990 (ca noi toti cred), aveam abia 17 ani si toata lumea imi statea inainte. Dupa serile din Piata dar si dupa alegerile din 20 Mai, atmosfera s-a “dezumflat” si fix pe 13 iunie dimineata, la ora 6.00, eram la coada la Consulatul Francez (langa Piata Romana). Intrasem intr-un program de schimb cu un liceu din Nancy si primisem o invitatie pentru o tabara la care sa particip. A fost o oportunitate pe care o datorez in totalitate profesoarei mele de franceza din liceu, care a reusit sa se lupte cu incapatanarea si comoditatea mea si mi-a bagat franceza si dragostea de Franta in cap aproape cu forta (multumesc si acum, Dna. Felicia!). Am vazut desfasurarea de politie si armata si, cu pasaportul cu viza in buzunar, am luat-o spre Centru. Am trait cu evidenta nefericire evenimentele din 13-15 iunie si impresia mea a fost ca ma aflu intr-o tara care nu ma intelege si in care nu-mi pot indeplini visele. Macovei si Tismaneanu nu cunosc acest sentiment pt ca nu au fost acolo, asa ca le e usor sa vorbeasca despre ceva ce nu au trait direct, dar ma rog, ei chiar nu conteaza!

Am plecat spre Nancy cu acest pesimism fata de viitorul Romaniei si cu 40 de $ in buzunar (numai mama stie de unde a reusit sa-i faca rost). Am mers cu un bilet de tren redus pt elevi la Budapesta, apoi Praga si Frankfurt, iar din gara m-au recuperat cei de la liceul din Nancy. Cam aventuros, stiu, dar nici nu implinisem 18 ani si eram mult mai ambitios si mai curajos decat sunt acum (cand plec in lume cu avionul, toate biletele, cazarile si intalnirile deja stabilite, cu mobilul, cardul de credit si iPadul in geanta, condus la aeroport si asteptat in partea cealalta!).
Tabara a durat 3 saptamani, in care am mai prins ceva franceza si am descoperit mirajul McDonald”s si iata-ma in gara din Nancy gata de plecare spre casa. Am multumit frumos, m-am dus spre peron, am iesit pe alta usa si am luat-o la picior cu rucsacul in spate spre iesirea din oras. Doar nu era sa fiu atat de aproape de Paris – orasul la care am visat toata adolescenta, si sa ratez ocazia.  M-a luat un camionagiu si, pe la miezul noptii, am pus piciorul in locul visat. Metroul m-a dus in Gara de Nord si am dormit in prima noapte chiar acolo, invatand rapid de le ceilalti aflati in aceeasi situatie cu mine unde sa ma plasez si cum sa-mi pun bagajul sub cap, legat de mine, ca sa nu raman fara el!

Mama avea o veche prietena la Paris si am sunat-o a doua zi; am constatat ca nu o ducea deloc bine si s-a speriat cumplit ca o sa stau pe capul ei, asa ca a facut mari eforturi sa ma convinga sa plec acasa. Era prea tarziu, eram decis ce sa fac, am obtinut sa-mi primeasca macar rucsacul la ea si eu m-am instalat frumusel in Gara, intalnind rapid alti doi romani in aceeasi situatie cu care am format imediat un trio foarte unit. De ziua surorii mele Alexandra (2 August), am sacrificat 10 franci si am sunat acasa sa-i spun “La Multi Ani” iar cand am cerut-o pe mama la telefon i-am trantit direct ca am de gand sa mai stau, eventual sa gasesc de lucru, si sa nu se ingrijoreze . Reactia mamei mele a fost ca intotdeauna – “Bine, am incredere in tine, ai grija de tine si noi te sprijinim orice vei face!” (d-aia o iubesc asa tare si de acolo imi vine increderea in mine care m-a ajutat de atatea ori!).

A fost cea mai boema perioada din viata mea. Am batut tot Parisul pe jos (il cunosc mai bine decat Bucurestiul chiar); m-am imprietenit cu toti emigrantii veniti in Gara de Nord din toate colturile lumii; ne-am balacit in fiecare zi in fantanile arteziene de la Luvru; am invatat sa mergem cu metroul fara bilet; castigam cam 40-50 de franci in cateva ore recuperand fisele din carucioarele de bagaje abandonate de cei care prindeau trenul in ultimul moment; am vazut toate muzeele aratand carnetul de elev si convingand ca nu am bani de bilet; inclusiv am mers cu alti romani la Centrul de recrutare al Legiunii Straine de langa Paris, am trecut testele medicale, dar cand am aflat conditiile (contract de minim 5 ani) am  dat inapoi inainte sa semnez, si bine am facut!

In Septembrie am terminat formalitatile si am primit drept temporar de munca. Nu era usor sa-mi gasesc un job dar iar a intervenit Profesoara mea Felicia, care m-a prezentat unui fost elev al ei stabilit de mult la Paris – Mihai. El m-a ajutat enorm, am ramas pana azi foarte atasat de el si, chiar daca nu ne mai vedem prea des, o sa-i fiu toata viata recunoscator pt ce am invatat de la el. Printre altele mi-a sadit “microbul” ceasurilor si al vinurilor de calitate – deh, apucaturi burgheze, dar placute in felul lor!

Asa ca hoinareala placuta din august a luat sfarsit! In septembrie m-am apucat de lucru, la inceput la o benzinarie, apoi doua luni la un supermarket (faceam cam o ora la dus si una la intors plus cele opt de munca si una de pauza). Am reusit sa-mi inchiriez o camaruta de 12 metri patrati la ultimul etaj dintr-un bloc in apropiere de Saint-Lazare (ma urmaresc garile, in Bucuresti am trait 20 ani la Gara de Nord). Dupa care am gasit serviciul ideal – la un fast food din centru, program de la ora 17 pana la inchiderea de la 1.30, salariul mimin pe economie echivalent cu 1.000 $ (cine avea in Romania in anii 90 asa salariu?!).  Ma trezeam la pranz si mergeam direct la Biblioteca Georges Pompidou, unde citeam si ascultam muzica pana cand trebuia sa plec la serviciu. Ziua libera o petreceam cu gasca de romani pe care ii intalneam in Saint Michel, iar munca si banii castigati au inceput sa aiba cu adevarat semnificatie pt mine. Cred ca a fost o sansa extraordinara sa invat sa muncesc si sa pretuiesc banii intr-o societate deja functionala si organizata, ceea ce Romania nu era atunci (si din pacate nici macar acum!).

Tot regulile stricte ale Frantei, cele referitoare la continuarea studiilor, mi-au dat si ultimul imbold sa ma intorc acasa. Adevarul e ca am simtit atat de tare lipsa familiei si a celor apropiati incat de atunci si pana azi nu m-am mai gandit niciodata sa plec defintiv din tara. Mama a reusit sa vina in vizita la mine. In timpul plimbarilor noastre nocturne prin oras am primit din nou ceea ce aveam nevoie – sfaturi bune si curaj! Mama mi-a spus ca se bucura ca am dovedit ca pot face ceva singur intr-o lume atat de dificila, dar ca viitorul meu poate fi la fel de bun acasa, alaturi de cei care ma asteptau. Plecasem la sfarsitul clasei a XI-a si nu reuseam sa ma reinscriu in Franta ca sa-mi dau bacalaureatul si sa ma inscriu la facultate. Sorbona mult visata era mai departe de mine din Paris decat daca ma intorceam acasa sa termin liceul! A fost una din cele mai grele decizii din viata mea, dar am considerat mereu de atunci incoace ca am facut foarte bine. Pe 22 Ianuarie 1991 am aterizat la Otopeni, strivit de emotie si de multimea de prieteni care m-au asteptat! Recunosc insa ca socul revenirii a fost imens, nu cred ca ne mai aducem aminte exact cum arata Romania in acei ani, ce diferente fata de Occident (multe din acestea le-am recuperat, dar am pierdut lucruri bune in schimb!).

Desi trimestrul al doilea al liceului incepuse deja, am primit (sigur, prin cunostinte si rugaminti, ca la noi) de la Ministrul Educatiei de atunci (Mihail Sora cred, ii multumesc desi habar nu are cine sunt) o dispensa speciala sa nu pierd un an. Am muncit pe branci sa-mi inchid situatia scolara pe primul trimestru ca sa-mi prind colegii din urma. Nu reuseam fara “gasca” mea atat de unita si draga, oamenii alaturi de care practic am trait zi de zi din clasa a IX-a in 1987 si pana dupa 2001, cand noile mele preocupari m-au indepartat de ei, din pacate.

Am trecut de hopul cu scoala cu greu asa ca am decis ca nu dau la Drept in anul acela pt ca nu mai aveam nici timp nici chef de invatat; vroiam sa merg la mare, sa ma distrez, sa joc baschet si sa-mi iau un serviciu un an. Din nou cineva m-a ambitionat (normal, mama) care m-a convins sa dau in acel an la facultate iar ea imi garanteaza ca nu va sti nimeni nimic, si deci nu o sa ma simt rusinat de rezultat. Si chiar a creat o legenda extraordinara, a facut rost la noi in bloc de un apartament gol unde am stat o saptamana sa invat, fara sa ies din casa si primind doar mancare de la ea. Mai mult, toata lumea stia ca sunt in cantonament cu echipa. M-am dus la examen ca la un meci de antrenament, fara teama dar fara asteptari; istoria si gramatica mi-au placut mereu si oricum nimeni nu urma sa afle ce note am luat.

Nu mi-am facut deloc iluzii, erau doar 280 de locuri la Drept si multe mii de candidati (parca spre 5.000). Cand s-au afisat rezultatele nici nu m-am deranjat sa ma intorc de la mare! Trecand prin Bucuresti sa-mi schimb hainele m-am dus cu sora-mea Alexandra prin oras si, spre nedumerirea ei, i-am cerut sa mergem si pe la Drept. M-a urmarit curioasa cum m-am apucat sa citesc listele cu cei respinsi (o multime) si cand nu m-am gasit pe ele a inceput sa-mi rada fata. M-am uitat si pe cele cu admisi dar tot nu m-am vazut, eram cam agitat si nervos si m-am hotarat sa plec. Alexandra s-a prins ce se intampla si, foarte calma, a verificat tabelele, gasindu-ma rapid la pozitia 147 dintre admisi! Nu sufar deloc de modestie dar chiar am fost tare mandru si fericit, mai ales cand ma gandeam ce o sa spuna toti cei care nici macar nu stiau ca am dat la facultate! Iar pt mama a fost probabil punctul in care s-a convins ca nu a gresit in ce priveste spiritul in care m-a crescut.

Asa s-a incheiat aventura mea din 1990-91, si sigur ca acum zambesc cand tot aud ca nu fac nimic decat daca ma pune ceva, ca eventual eu as fi promotorul Mineriadelor, si alte bazaconii. Nu-mi dau seama cat se explica aceste alegatii prin ticalosie si interes (ca la Macovei sau Tismaneanu), prin superficialitate, invidie sau cat las eu aceasta impresie unora de buna credinta! Incerc sa nu fiu prea afectat, sa vad ce tine de mine, sa indrept lucrurile si, mai ales, sa prezint fapte ca un procuror! De judecat, insa, nu cred ca e deocamdata cazul!

62 Responses to “O poveste veche, despre anul Mineriadei, dar fara Iliescu sau Nastase”

  1. CosminG November 19, 2010 at 12:11 pm #

    Chiar drăguţă şi amuzantă povestea 🙂 Eu îmi aduc aminte cu plăcere cu cât patos strigam eu pe-atunci “Jos Iliescu!” (cred că mai am cartonaşul pe care scrie “Golan” pe undeva), eram membru PNL în Iaşi unde FSN-ul ieşise cu 110% iar muncitorii de la CUG aruncau după noi pe stradă cu bidoane de ulei goale strigând “Copoşilor, trădătorilor!” :)) Dacă mi-ar fi spus cineva pe vremea aceea că va veni şi ziua în care voi ajunge să-l apreciez pe “Bunicuţa” noastră de atunci, dl. Iliescu la adevărata lui valoare, ca fiind unul dintre foarte puţinii politicieni autentici contemporani, un om care poate că a greşit de multe ori, dar a făcut şi foarte multe bune, cred că n-aş fi crezut. Sincer. Îmi aduc aminte cu oroare cum ne temeam de garniturile de tren cu mineri aduse de dl. Băsescu, ministru al transporturilor.

    • catala99 November 19, 2010 at 12:50 pm #

      e un mit asta cu frica de mineri…
      l-am verificat personal, student fiind , pe 14 iunie 1990 … am plecat la universitate , unde minerii deja ” puneau flori ” , cu cartile de la facultate la mine , carnet si tot ce vrei … am intrat cu ei in vorba chiar … nimic jignitor, nici un fel de raspuns violent … mai apoi am plecat spre Romana si la un moment dat ma opreste un miner si imi cere sa ma legitimez ?!?! … il intreb cu ce ocazie ? … se fisticeste ( da!da! )… ii zic , sint student si ii arat carnetul si cartile …. aaaa, bine zice .. si pa si pusi .. dar totul fara tupeu din partea mea , fara jigniri, fara provocari …

    • Vasile Roaita November 19, 2010 at 7:50 pm #

      Nu te inteleg; nu castiga nimeni daca incerci sa fardezi realitatea; minerii au fost agresivi, vilenti chiar…Au facut foarte mult rau…

      Faceti o gafa daca incercati sa creati o realitate paralela; si, cu siguranta, un deserviciu lui Victor Ponta si, mai ales, posibilitatii de a se construi o alternativa onesta la dreapta fascistoid-comunista care conduce Romania in prezent…

      Nu se pot inventa realitati paralele; Dl Ponta face, inconstient, aceeasi greseala pe care o fac Tismaneanu si compania…

  2. aitistul November 19, 2010 at 12:35 pm #

    Fain! Felicitari tie si in primul rand mamei tale.
    Poate intr-un episod urmator ne spui si de ce te-ai inscris in PSD? Ce te-a atras? Tineretea ta pe care o descri nu pare una ‘socialista’.

  3. catala99 November 19, 2010 at 12:40 pm #

    neasteptat … sincer !
    ce bine ca te-a prins revolutia la varsta aia … ai putut sa hoinaresti ”linistit” …
    apropo, te rog mult nu mai repeta chestia aia cu procurorul … oi fi tu mandru de meseria ta , dar nu da bine deloc … stii si tu ce procurori are si a avut Romania ( in marea lor majoritate, nu toti !)…

  4. didi November 19, 2010 at 12:41 pm #

    Prietene…esti cumva liderul unui partid care are capresedinte de onoare pe criminalul care a multumit minerilor??? Asta e onoarea matale si a partidului pe care il conduci?

    • catala99 November 19, 2010 at 12:54 pm #

      cred ca tocmai asta ar trebui sa-ti schimbe impresia despre PSD … bine ca nu e liderul partidului care a aranjat transportul minerilor la Bucuresti …

      • didi November 19, 2010 at 1:19 pm #

        Pai ala era coleg de partid cu Iliescu atunci in acelasi partid criminal… PSD

    • Irina November 19, 2010 at 12:56 pm #

      Ce legatura are asta cu ce spune Ponta? Domneule cat de obtuz sunteti? Sper ca nu sunteti tanar. Nu vad legatura cu V Ponta si un presedinte onorific despre care eu nu cred ca e raul absolut. Sunteti manipulat de niste dobitoci care v-au bagat in cap ca Iliescu e rau, comunist, iar base, care a condamnat public comunismul(el la randul lui fiind ditamai comunistu)e bun.

      • doru34 November 20, 2010 at 11:12 am #

        Irina, nu exista nici o problema in legatura dintre d-nul Ponta si Ion Iliescu. Exista o problema in legatura dintre d-nul Ponta si lipsa condamnarii clare de catre PSD (indiscutabil continuator al fsn) a implicarii presedintetelui sau de onoare in acele evenimente. Acel om nu si-a cerut niciodata scuze poporului sau. A gresit – au murit oameni, Romania a pierdut tot capitalul de simpatie generat de Revolutie, iar eu personal (aveam tot 18 ani) am simtit cum imi fuge pamantul de sub picioare – lumea parca revenea cu sase luni in urma. Ura descatusata atunci pare a determina evolutia ulterioara a societatii romanesti – eu asa cred – lumea noastra, departe de a fi ideala a devenit si rea.

      • satmareanul December 2, 2010 at 7:53 pm #

        Dorule, nu te supara, dar acum ce simti??? fata de basescu ce simti? daca azi ai fi primar in satu mare sau in orice alt oras si ar veni unii care nu ar sti sa-si exprime altfel nemultumirea fata de ceva decat spargand ferestre, facandu-si necesitatile pe pereti, injurand, aprinzand, tu ce-ai face? Dar te rog ia in considerare ca nu te afli inca intr-un stat democratizat, ci abia ai trecut de la comunism la o alta forma de organizare, care inca nu se stie ce e! Stiu foarte bine ca erau acolo multi tineri nevinovati, care chiar au vrut binele tarii, ei bine, pentru aceia chiar imi pare rau! Acei tineri merita tot respectul, insa, repet, insa, acolo, ca si la revolutie, au fost si pioni! cand spun pioni, sper ca se poate intelege ideea.

    • CosminG November 19, 2010 at 1:00 pm #

      Didi, prietene, nu te supăra că te întreb: eşti cumva un simpatizant al partidului care este teleghidat chiar şi la ora actuală de un criminal care reinstaurează AZI dictatura în România? Cel care CHIAR a adus minerii la Bucureşti, nu le-a mulţumit? Care reinstaurează AZI genocidul la adresa poporului român? Dacă nu, eşti cumva simpatizant sau exponent al partidului care a ajutat partidul criminalului mai sus descris să vină la putere? Asta e cumva adevărata onoare? Nu ştiu, întreb şi eu…

  5. Irina November 19, 2010 at 12:53 pm #

    Frumos…la atacuri marsave sa raspunzi cu crampeie de viata si sinceritate..Felicitari

  6. dany November 19, 2010 at 1:05 pm #

    esti f curajos, asta e cat se poate de evident, ai spirit de initiativa, iti asumi riscuri si responsabilitati, esti independent, dar mi se pare ca iei prea in serios prostiile debitate de slugile lui base, de ziaristii arondati pnl etc; te ataca si ei cu e pot: ca esti prea tanar, ca te manevreaza nastase, iliescu etc. cu altceva nu au cu ce sa te atace, nu ai fost comunist, nu ai participat la mineriade, nu ai furat si daca ei nu te ataca cu ceva, la sf lunii nu au ce manca.
    P.S. Te anunt ca “Aliatu” PC s-a dat cu pnl, ai vazut ce sondaj a bagat mogulu voiculescu? S-a pus pe sine si pe noul prieten crin pe primele locuri, pana si pe oprescu ( a luat 3.14 la alegeri) l-a pus in fata ta. L-ai suparat rau pe mogul, pesemne

  7. lucid November 19, 2010 at 1:38 pm #

    “cei mai activi reprezentanti ai Falangei Fasciste a lui Basescu – in speta Tismaneanu si Monica Macovei”
    Sfatul meu sincer este sa te duci la un psihiatru, de exemplu Florin Tudose, poate mai ai o sansa daca nu e efectul loviturilor la creier de la raliuri.

    • Victor Ponta November 19, 2010 at 1:47 pm #

      Vreau sa te rog sa-ti expui parerea, oricare este aceea, dar intr-un mod care sa dovedeasca tocmai ca poti sa fii in dezacord cu cineva pastrand o exprimare decenta! Multumesc anticipat!

      • CosminG November 19, 2010 at 1:55 pm #

        Ştiu că poate nu este nici locul potrivit, poate nici cazul să vă anunţ, dar se pare că există ştiri cum că ar fi decedat soacra lui AN, dna. Irina Miculescu. Dacă sunteţi acum pe avion poate ar fi bine să vă anunţ…
        http://www.ziare.com/adrian-nastase/stiri-adrian-nastase/a-murit-soacra-lui-adrian-nastase-1056713

        dacă e adevărat, Dumnezeu s-o ierte şi s-o odihnească-n pace :((
        Nu aprobaţi commentul ăsta vă rog, e doar un mesaj personal…

      • Traian November 20, 2010 at 11:36 pm #

        Domnule Ponta, din acuza pe care o aduceti nu se poate deduce decat unul din urmatoarele doua lucruri:
        1. fie aveti o cunoastere foarte superficiala a fascismul si va hazardati la interpretari fara a va da seama de lacune, ceea ce conota iresponsabilitate
        2. fie va folositi de ignoranta celor mai multi (pt mai bine de 99% dintre cei care va citesc, fascismul se reduce la 3 fraze din manualele noastre de istorie) pt a lansa un atac, ceea ce denota mârsavie.

        Oricum ar fi, acest post nu numai ca nu va face cinste, dar este si un indiciu al unei atitudini pe cat de omenesti pe atat de nocive societatii noastre avand in vedere ca este atitudinea unui om politic important.

    • Spartacus November 20, 2010 at 3:44 am #

      @lucid:sfatul meu sincer e sa te duci la elena sa o intrebi ultimele comenzi…

      • Vlad November 23, 2010 at 2:23 pm #

        @Traian
        Daca sunteti atat de inteligent si cultivat de ce nu explicati ce inseamna fascismul si unde greseste DL Ponta prin comparatiile facute.
        Va rog mult eu sunt mai putin cult nu asa ca dsv si chiar vreau sa aflu.

  8. gicasandu November 19, 2010 at 3:17 pm #

    Frumos si emotionant!Sa-ti traiasca MAMA,ca bine te-a mai educat!Stiu ca e mandra de tine,ca orice mama de copilul ei,sper sa ajunga sa te vada si mai sus decat ai ajuns,nu de alta dar chiar o meriti!Sunt sigur ca viitorul tarii va fi altul cu oameni ca voi,tineri,destepti si educati!

  9. Bibliotecaru November 19, 2010 at 3:19 pm #

    @ Victor Ponta
    Nu am să comentez informaţiile, sunt prea intime pentru a putea fi comentate.

    Aş vrea însă să spun, două lucruri:

    1. În calitate de scriitor de blogguri, aş vrea să spun că vă invidiez. Mama mea nu a simţit niciodată nevoia să-mi citească blogul.

    2. În calitate de vechi cititor de blogguri, aş vrea să spun că această postare are o puternică şi surprinzătoare tuşă feminină. Dacă cineva mi-ar fi dat să citesc acest articol fără să-mi spună autorul, aş fi estimat, cu o probabilitate de 80%, că este scris de o femeie. De aici deduc fie că cineva (o doamnă) a retuşat articolul înainte de publicare, fie că duritatea afişată “ca fost procuror” ascunde de fapt o sensibilitate emotivă, din cea folosită de artişti în a exprima arta lor.

    • casandra November 19, 2010 at 6:12 pm #

      @Biblio

      Victor este inca foarte tanar si cultura macho nu si-a pus amprenata puternic asupra sa. Probabil ca in familia in care s-a nascut, alaturi de doua femei – mama si sora -, nu i-a spus nimeni ca “un barbat adevarat nu plange, un barbat adevarat nu-si arata emotiile”. Nu a fost castrat emotional! A crescut ca o fiinta umana completa.
      Urmeaza insa sa ne demonstreze altele:
      1. daca are si taria convingerilor;
      2. daca are caracter;
      3. daca are limite in alegetrile politice pragmatice;
      4. daca este un lider inteligent;
      5. daca este dotat cu inteligenta emotionala necesara in politica;
      6. daca are capacitatea de a gandi strategic;
      7. daca stie sa formeze si sa lucreze in echipe;
      8. daca poate rezista sicofantilor;
      9. daca stie sa puna pe primul loc interesul general;
      10. daca este creativ in politica;
      11. daca stie si vrea sa pregateasca de pe acum liderii de maine;
      12. daca are intelepciune;
      13. daca are curaj politic rational;
      …..

      1001. daca are curaj politic.

      Eu, una, apreciez tusa sa de sensibilitate, pe care nu as denumi-o “feminina”, ci umana. S-ar putea sa fie o fiinta umana completa. Contradictorie (anumite spuse ale sale pot fi citite si in cheia misoginismului, cateodata…), dar completa.

      Vom vedea.

    • Bibliotecaru November 19, 2010 at 10:07 pm #

      🙂
      Reacţionaţi în apărare, de parcă aş fi spus ceva negativ.

  10. popalumi November 19, 2010 at 6:05 pm #

    Frumos si plin de speranta d-le presedinte Ponta.
    Aveti puterea sa mobilizati tara pentru a infrina aceasta
    leprozerie basesciana?
    Lucid, tu iesti cel care vei consulta un psihiatru.

  11. Laura November 19, 2010 at 7:22 pm #

    Mi-au placut foarte mult cele relatate mai sus. Ai putea sa scrii o cartea pe viitor, ai talent de scriitor.:D

  12. romania inedit November 19, 2010 at 7:35 pm #

    De aia ii este frica lui basescu si camarilei lui de tine !

  13. Şeful echipei din sala maşinilor November 19, 2010 at 8:09 pm #

    ÎN CONCLUZIE
    Moare căţelul de drum lung, cu rost sau fără rost
    Dar Preş. TB, mai mult ca sigur, va muri de prost.
    Pleca-vor Broc şi alţi ostaşi „chinezi” de teracotă;
    Nu mă-ndoiesc că-l va-nsoţi şi dulcea lui cocotă…

  14. Vasile Roaita November 19, 2010 at 8:31 pm #

    Exista o doza de patetic in aceasta postare; probabil, era inevitabila!

    Pe de alta parte, continuand sa raspundeti acuzatiilor de comunism ale lui Tismaneanu, ii faceti jocul; meseriasii din staf ar trebui sa stie asta…

    Jpaca asta de-a comunismul este idioara de-a dreptul; odrasla primei generatii de cominternisti se razboieste cu partidul care si-a asumat mostenirea ideologica…Si de o parte si de alta se afla persoane fara griji materiale; fara probleme locative, cu venituri si proprietati solide…

    Una din tabere se foloseste de orice imagine, impresie, inventie, minciuna…Cealalta nu reuseste nici macar sa raspunda…Cum e posibil?

    Sa revenim la momentul ’90; revolta a fost confiscata de cei care au facut parte din prima generatie rosie a tarii: Brucan, Barladeanu…De oameni care au profitat de sistem: Mazilu, Roman, Stanculescu, Gusa, Iliescu…

    In spatele lor s-au adunat o pleiada de oameni din sistem: Nastase, Patriciu, Voiculescu, Basescu, Severin, etc

    Piata Universitatii a fost o miscare lansata de cei care au observat ce se intampla; din pacate, ca orice revplutie si Piata Universitatii a fost deturnata si folosita in lupta pentru putere; din fericire, cel care s-a folosit de ea a fost Petre Roman care a reusit sa impuna cel mai reformist guvern postcomunist.

    Conservatorii-Iliescu, Barladeanu, Stolojan, Martian, Nastase au reusit cea mai trista miscare posibila; demiterea guvernului Roman care a ucis sansa Romaniei de a fi in fruntea reformelor din Est…Guvernarea Vacaroiu, desi onesta, a fost o tragere de timp prosteaqsca…

    Ar mai trebui spus ca, inca din 90 a inceput razboiul dintre Partidul Comunist si Securitate; Dl CT Popescu a luat pozitie de cateva ori!…

    Ma opresc aici pentru ca discutia devine foarte serioasa; daca vreti sa convingeti ca Tismaneanu, Macovei, Basescu, Stolojan sunt mincinosi, ipocriti, rauintentionati, lansati aceasta dezbatere care, desi va demasca indivizi din ambele tabere, va va aduce un imens capital de imagine!

    Pierderile colaterale sunt de genul acelora care, oricum, nu va ajuta; ba, dincontra!

    Sunt visator!?

    • doru34 November 20, 2010 at 11:31 am #

      Ai mare dreptate.
      Pun si eu un post inspirat de tine, poate il lamurim.

  15. nina37 November 19, 2010 at 9:55 pm #

    Inteleg din postarea d-lui Ponta ca inainte de a fii politician este mai intai om ca toti oamenii,adica doreste sa ne spuna ca nu este asa rece cum sunt majoritatea politicienilor,nu este doar un “animal politic” ci este si uman ,il afecteaza sau il intristeaza lucrurile nedrepte ce se spun despre el.Mai inteleg ca ar dori sau i-ar placea ca cei care-l judeca gresit sa inteleaga cum stau lucrurile in ce-l priveste…
    Mai inteleg ca, fiind procuror de meserie ,are un puternic simt al dreptatii,analizeaza faptele prin probe,argumentatiile,etc..
    Mai inteleg ca-l deranjeaza destul de mult ca e considerat o marioneta in partid fara puterea de a face sau a decide ceva ,sau ca e considerat doar un baiat razgait , ca a primit de-a gata totul de la viata ,ca e prea zvapaiat si imatur sa conduca PSD-ul si … dar colac peste pupaza mai apar si sondaje surprinzatoare si deloc favorabile parca sa intareasca toate aceste lucruri.
    Mai inteleg ca doreste sa transmita mesajul ca a pornit de jos,a fost o fire boema ,nonconformista,deci are capacitatea de a intelege foarte multe lucruri,etc..
    Dat fiind toate aceste lucruri pe care domnul Ponta are incredere sa ni le marturiseasca (lucruri personale),sunt intr-o mare dilema: Cum nu intelege d-l Ponta situatiile sesizate din partidul pe care-l conduce el si nu altii? Iar daca totusi le intelege ,si mai mult decat atat ,le intelege si le judeca cu mintea agera a unui procuror bun (cum spune sau lasa sa se inteleaga )cum de nu se vede asta?
    Intr-o discutie despre d-l Ponta cu o amica sustineam ideea ca: fie nu-l intereseaza,fie este sfatuit prost,fie nu poate fiindca nu el decide ,fie nu a pornit de jos ca sa poata sa inteleaga si sa manifeste empatie (lucruri ce se infirma acum se pare dupa cum ne expune lucrurile in postarea sa),etc…dar amica mea mi-a taiat-o scurt: d-l Ponta este presedintele partidului,are toate atributiile si puterea pe care i le confera functia ,asa ca singura explicatie este ca totul este tolerat cu buna stiinta , fiindca daca ar dori sa schimbe ce nu merge bine ,sa indrepte lucrurile sau sa faca dreptate,ar putea-o face-o intr-o secunda ! Atunci are dreptate amica mea ? Dvs. conduceti partidul si tolerati tot ceea ce se intampla in el ,d-le Ponta ?
    Cand este vorba despre propria noastra persoana ne asteptam ca toti sa ne inteleaga si sa nu ne nedreptateasca , sa nu ne judece nedrept,dar cand vine vorba de altii dam oare dovada de empatie?
    P.S. Alexa, nu mai fi dezamagita,hai inapoi pe blogul d-lui Ponta! Serios ca fara tine pe aici ,chiar asa cu exagerarile si postarile tale nonconformiste ,atmosfera e cam monotona. Dupa cum vezi ,d-l Ponta nu este chiar asa rece ,uite a fost si el boem cum cred ca esti si tu . Si ,daca crezi ca te ajuta cu ceva iti raspund eu pana cand isi face timp d-l Ponta sa-ti raspunda daca i-a placut fibula sau nu : sunt sigura ca fabula ta e foarte reusita si foarte amuzanta!
    Dar iti mai spun un secret :si daca ar fi fost cea mai proasta si nereusita fabula pe care as fi citit-o vreodata ,daca ar fi scris-o pentru mine un fan asa infocat ,as fi considerat-o si as fi spus ca e cea mai frumoasa fabula din lume !

    • Mishu November 19, 2010 at 11:02 pm #

      Ouch, please nu o chema inapoi pe Alexa, imi place sa citesc comentarii fara sa vad nshpe comentarii la rand de la ea. N-am nimic cu ea, dar nu reuseste sa spuna tot ce vrea intr-un singur post?

      On topic: Victor, suntem de-un leat si chiar daca nu am participat activ la Piata Universitatii, treceam zilnic pe acolo la si de la liceu (Spiru Haret). Am vazut cu ochii mei cum au inceput lucrurile pe 13 si cum au continuat pe 14 si 15. Am vazut manifestarile de forta ale demonstrantilor si timorarea fortelor de ordine in 13, dar si abuzurile minerilor (batai crunte la cativa pasi de mine). Lucrurile nu pot fi albe sau negre in ce priveste 13-15 iunie, absolut totul are nuante si implicatii pe care probabil ca le vom afla vreodata…candva.
      Povestea ta este si povestea unui bun prieten de-al meu. Paris, Franta, cochetat cu Legiunea Straina, apoi Spania. Din pacate el a ales sa nu se mai intoarca in tara si isi creste cei doi copii, cetateni spanioli, departe de Romania, iar motivele pentru care a ales sa faca asta sunt astazi la fel de actuale ca atunci cand si tu traiai aventura pariziana. Romania nu ofera aceleasi sanse si perspective ca tarile occidentale. Aici e lupta cea mare, pentru viitorul copiilor nostri, cat a mai ramas din el, sa nu-l fure bolnavii astia de la putere pe tot.

    • Spartacus November 20, 2010 at 3:47 am #

      @nina/mishu:ce trebuia sa intelegeti e ca omul asta nu a facut parte din “sistem” niciodata… dar e greu de inteles, mai ales ca scrie in romana

    • Vasile Roaita November 20, 2010 at 8:08 am #

      Despre ce sistem vorbesti?

      Pe mine ma deranjeaza sistemul care i-a nascut pe vecinii de bloc Basescu si Nastase; despre onestitatea fiecaruia dintre ei se poate discuta; despre cea a “sistemului” nu poate exista indoiala…In sensul ca nici vorba!

      Cabotinul Basescu joaca, in continuare, cartea reformistului; a omului curat care a demonstrat ca nu a vandut flota impreuna cu Miki Spaga; ca nu a facilitat venirea garniturilor cu mineri in Bucuresti; ca nu si-a dezvoltat afacerile cu bani europeni in perioada in care era negogiatorul guvernului cu organismele financiare mondiale; ca nu a furat la alegerile din 2008 si 2009 exact atata cat sa ii permita sa dea prim ministrul si sa redevina presedinte…

      Celalalt, Nastase, ar trebui sa stea linistit sa-si numere ouale! Cu toata competenta lui manageriala…Sau, macar, ar trebui sa lasa “onestitatea” de tip legea tacerii si sa faca publice adevarurile, care conteaza, despre vecinu’ Basescu! Adica, sa riste un pic!

      Dar, nu l-as lauda pe Iliescu numai pentru ca Basescu este mai rau! L-as lauda daca ar spune tot ce stie despre Basescu, Baconski, Minailescu, Oprea, Maior, Diaconescu. Adica, deespre modul in care oameni cu o anume “educatie” conduc, cu nerusinare, Romania!

  16. mgabim November 20, 2010 at 7:54 am #

    “Imi exprim convingerea ca, in viitorul nu foarte indepartat, nu maine, nu poimaine, actualei majoritati i se va alatura si un partid care astazi nu isi gaseste locul, zic eu, pe esichierul politic, facand jocul unui alt partid de stanga. Ma refer aici la PNL, care trebuie sa se asocieze cu partide de dreapta si impreuna cu PD-L sa gestioneze aceasta tara multi ani de acum incolo”, spune Oltean.
    daca adaug si toata retorica lui Crin PSD-comunisti etc. … inclin sa cred ca Oltean are dreptate.
    Deci eu zic ca nu poti sa-ti faci partenerii de opozitie cocina si sa astepti sa fie “sa traiti” la prima chemare. Crin se vede cam devreme presedinte! Daca ar fi cu adevarat lider al opozitiei (si regret, dar nu este) nu te apuci sa pui bicele pe spinarea celor care le ceri cooperarea; nu trimiti presei inti ceea ce partenerii ar trebui macar anuntati telefonic.
    si sincer sa spui (cum a facut Crin!) ca Basescu + sleata a ajuns la putere din cauza PSD-ului, este COMIC! Sa fim seriosi, PNL-ul a facut mare un partid de 7% si a adus la putere un securist. Nu exista scuze. Si uite unde a ajuns Romania condusa de un securist imputit! Deci o opozitie unita inseamna sa lasam trecutul in trecut si sa ne uitam spre viitor. Si sa lasam in primul rind orgoliile pe planul doi, si sa construim. E cale lunga pina in 2012, si nu cred ca Romania isi permite sa astepte. Dar asta inseamna intelepciune din ambele parti.
    Personal, cred ca se poate.

  17. doru34 November 20, 2010 at 11:27 am #

    D-nule Ponta, povestea dvs este impresionanta, pur si simplu imi da speranta.
    Sunt de mult membru PNL, am sustinut efectiv actiunile Conventiei si a GDS.
    Totusi cred ca PSD-ul este si trebuie sa ramana principalul partid al Romaniei, corijat in actiuni de o opozitie puternica. Dar: sunteti sau nu continuatorii FSN (lasam la o parte multiplele schisme, etc.)? Ion Iliescu, cel care a multumit minerilor si oamenilor de bine este sau nu presedintele de onoare al PSD? Au murit atunci sau nu oameni? Partidul dvs. a condamnat vreodata aceasta actiune? Cum va delimitati totusi de aceste crime?
    Iar in final acestea nu mai conteaza ci cum veti reforma PSD-ul, caci cu Olguta la TV, d-nul Nastase in fundal, un Geoana care trebuie sa vorbeasca doar cu dezlegare, un Mitrea care eu nu stiu de mai e membru si frumoasa dvs. poveste nu veti castiga alegerile! Ce parere aveti despre scorul dvs (in sondaje) deosebit de prost fata de al partidului ?

    • Vasile Roaita November 23, 2010 at 3:10 pm #

      Multumindu-ti pentru comentariul la postarea mea, ma simt dator sa iti raspund si eu; oricum, nu ne baga nimeni in seama!

      Sunt cateva partide care, practic, nu exista! PML, PC, PRM si, mai nou, UNPR. Mai sunt si altele dar nu conteaza! Ele supravietuiesc printr-un mecanism pervers, prin asteptarea “la cotitura”…Ele sunt reprezentate de cativa indivizi cu o expunere pronuntata in media si prin cativa sponsori “seriosi” care isi culeg recompensele atunci cand aceste partide ajung, intrun fel sau altul, la putere…

      Chiar si in perioada de guvernare PDL ( 2009-2010) in plan local, in cateva judete se colaboreaza, la greu, pentru a se cheltui banii publici; evident, cu folos!

      De ce nu a incercat Crin Antonescu sa reformeze si sa stabilizeze partidul, este greu de inteles; probabil, din lipsa de fonduri!

      PCul sta si mai prost! In afara perioadelor de alegeri parlamentare, acest partid “zburda” liber pe scena politica, gata de orice sustinere “imorala”…Este greu de inteles de ce PSDul accepta sa piarda cateva locuri in parlament desi stie ca loialitatea acestui partid este…inconsistenta!

      Sindicatele, organizatiile profesionale, societatea civila, minoritatile sunt surse suplimentare de instabilitate politica…Un lider autoritar(ist) ca Basescu profita fara probleme de aceasta situatie!

      La fel a profitat si Adrian Nastase si Iliescu!

      Daca nu ar fi avut nevoie de “dusmani” Basescu i-ar fi tinut aproape si pe Vantu si pe Voiculescu…Daca “prestatia” posturilor trustului Intact este…ciudata, cea de la Realitatea TV este una “profesionista”…Se pare ca zilele de “bulau” i-au dat o energie, nebanuita, dlui Vantu…Dar, pentru echilibru, el pastreaza Realitatea FM in tabara…cealalta!

      Asa ca, indiferent de ce si-ar propune Victor Ponta, sansele lui de reusita sunt reduse…

      Paradoxal, o apropiere a PNL de PDL ar aduce beneficii substantiale pentru PSD!

      Reformarea partidelor politice se va putea face daca se va schimba legea electorala si se vor controla, strict, cheltuielile electorale…Plus un sistem, de manitorizare a votului, modern si transparent!

      In 2008 PNL a incercat sa modifice regulile electorale dar s-au opus cei doi barosani…fesenisti!

      Revin, pentru a evita confuziile, cu un rezumat!
      – in Romania sunt doua partide
      – mai sunt 2-3 organizatii care, avand resurse, printro politica manageriala corecta, ar putea deveni partide…
      – apoi, mai asteptam 20 de ani, anii lui Brucan, si vom avea o tara democratica…

      Deocamdata, orice om sanatos la cap si cu bun simt, isi va propune sa scape de gashka asta infecta care sufoca Romania…Ce va urma, iti spun resemnat, conteaza mai putin! Pentru ca depinde de noi, de cei care vom vota si care va trebui sa ne “negociem” corect pretentiile…

  18. miha/ela November 20, 2010 at 12:08 pm #

    Domnule Ponta, acestă poveste arată un anume fel de determinare şi sensibilitate, vă felicit.
    Off topic, două zile consecutiv telejurnalul tvr a dat ştirea cum că: ţăranii dintr-o localitate aflată între Suceava şi Rădăuţi se revoltau faţă de modul abuziv în care le sunt lucrate pămâturile, moştenite din moşi-strămoşi cu titluri de proprietate, de către o firmă ( se pare nemţească ) cu ajutorul unor altor firme de protecţie şi a poliţiei care a intervenit pentru a aplana conflictele. Efectiv oamenii s-au luat la bătaie pentru pământurile lor iar prefectul nu a găsit cu cuvinţă decât să spună că titlurile de proprietate ale ţăranilor vor fi revocate.
    Despre ce ţară vorbim Domnule Ponta ?! eu observ o palestinizare, ţăranilor le sunt furate pământurile de nişte neica nimeni de peste hotare, protejaţi de sistem: poliţie, prefectură, firme private de protecţie…chiar nu se găsesc o mână de avocaţi să apere drepturile strămoşeşti ale acestor ţărani ?

  19. Ioana Maria Vlas November 20, 2010 at 1:11 pm #

    Dar cum de ati decis să prelungiţi şederea de la Paris? În România lui ’90 se instaurase cea mai înţeleaptă conducere, iar cetăţenii nu “erau împinşi să plece din ţară” cum susţineţi că se întâmplă acum.
    Nu cumva starea noastră de astăzi îşi are cauzele în putreziciunea vremurilor de-atunci?

  20. Octavian November 20, 2010 at 1:21 pm #

    Impresionant. Experienta dumneavoastra la Paris este ceea ce si-au dorit milioane de romani dupa Revolutie, dar au ramas doar cu visul….

  21. Sonia November 20, 2010 at 1:25 pm #

    Daca ati reusit sa va faceti un rost la 17 ani intr-o tara straina (si Parisul este un oras destul de neprietenos), cred ca veti razbi si in jungla politicii romanesti. Spuneti-mi va rog, ce parere aveti, in acest moment este bine sa pleci din Romania sau este o tara in care merita sa ramai? Eu sunt chiar in momentul in care trebuie sa fac o alegere…

    • Victor Ponta November 20, 2010 at 9:45 pm #

      Sonia, nu exista un sfat valabil pt toti, soarta ta e doar in mainile tale! Ceea ce te sfatuiesc cu mare convingere este sa profiti de orice ocazie sa vizitezi o tara straina ( oricare este aceasta) sa inveti, sa discuti… Iti deschide mintea foarte mult si efectul pozitiv este pe termen lung. Eu personal asa fac de cate ori am ocazia, dar decizia mea este sa traiesc doar aici in tara mea!

  22. bella November 20, 2010 at 2:05 pm #

    Cu un asa trecut e greu sa poti fi catalogat comunist. E bine ca lumea sa vada ca Ponta nu e doar un produs politic ci e si o structura umana. Nu am stiut prin ce a-ti trecut in tinerete. Acum pot sa inteleg mai multe lucruri care in trecut erau de nedescifrat.

  23. alice November 20, 2010 at 3:47 pm #

    Bine ati facut de a va descrie intr-un fel autobiografia celor intamplate si traite pe propia piele inainte de 1989 si pana astazi fara loc de interpretari sau insinuari.Felicitari si tineti-o tot asa pe drumul drept.

    • doru34 November 20, 2010 at 5:34 pm #

      Postacii astia de meserie sunt inchiriati de la Udrea?
      Ce e cu mizeria asta?
      Scriu f rar, dar ma chiorasc(cand am timp) pe bloguri. Ceva nu e in regula.

  24. andi d. November 20, 2010 at 8:48 pm #

    domnule Ponta, sfatul meu e sa incepeti urgent reformarea partidului, altfel PSD nu are viitor. Spun asta pt ca sunt pro-social democratie, dar contra coruptie si smecherie. Va dau un exemplu> de ce nu ii pedepsiti pe Negoita si Banicioiu pt afacerea cu fetele? E evident ca au fost implicati, mai ales primul, ce e asa greu? Presa speculeaza la greu si face rau imaginii si asa sifonate a partidului. Cand apar cazuri din acestea nu mai spuneti ca e vina lui Basescu pt ca nu va crede nimeni, deja imaginea partidului e patata de problemele anterioare. E doar un sfat.

    • Vasile Roaita November 23, 2010 at 3:14 pm #

      Negoita si Banicioiu au castigat capital electoral din povestea asya…

      Ca membrii de partid sunt ultimii pe care i-as pedepsi!

  25. dan November 20, 2010 at 9:48 pm #

    Ponta, vezi ca te-au cautat la mama ta niste domni de la Legiunea Straina. Ziceau ca de fapt ai semnat valabil contractul cu Legion Etrangere pe o perioada de 5 ani si trebuie sa te prezinti de urgenta la unitatea unde ai fost repartizat, in Djibouti. Daca nu vrei sa mergi, domnii au spus ca te iau cu forta, au nevoie neaparat de un procuror tanar.
    Ma mir ca mama ta nu ti-a spus, probabil nu a vrut sa te sperie…
    Personal, imi pare rau ca pleci.Ramanem noi aici sa ne batem cu chioru’dar iti pastram locul de presedinte de partid.
    Ponta, ai grija ca in 2015 sa nu te pacaleasca din nou frantuzii cu inca un contract de 5 ani.Astia sunt cam smecheri si au nevoie de procurori tineri intr-una.
    La revedere si drum bun…
    Vecinul tau de palier.

  26. george November 21, 2010 at 12:53 am #

    Ai fugit din Romania de Iliescu iar acum ai devenit chiar tu Iliescu. Felicitari!
    PS: Ar fi frumos sa lasi toate comentariile, nu doar pe cele “pozitive”.

    • Victor Ponta November 21, 2010 at 8:19 pm #

      Imi pare rau, scoatem doar comentariile suburbane, nu cele negative! Tocmai al tau este dovada in acest sens!

  27. liviu perisan November 21, 2010 at 3:36 pm #

    Foarte frumos. Aflam lucruri noi si interesante despre tine. Imi place acest Victor Ponta.

  28. Pardaf November 21, 2010 at 8:56 pm #

    Foarte interesanta “aventura” ta.
    Tu ai toate atuurile unui lider interesant si …de gasca. Ceea ce te strica este asocierea cu Iliescu pe care unii dintre noi, traind in acea perioada o “aventura” in exil cam cum ai trait tu dar nu in Franta ci in SUA, il asteptam “cu drag” la consulatul Romaniei pe 38 street cu oua!
    De ce nu te dezbari de d’alde Iliescu, Nastase, Hrebe si altii care numai bine nu-ti fac la imagine? Poate facand asta, PSD-ul cu tine la carma sa inceapa sa-si mai spele din pacate (daca nu e prea tarziu).
    As vrea sa raspunzi la intrebarea asta diseara:
    Realizezi faptul ca ascensiunea fulminanta a lui Basescu si a PDL-ului se datoreaza in mare parte PSD-ului? Oamenii au votat IMPOTRIVA lui Iliescu, a lui Nastase si a mafiei din vechiul PSD. Imaginea PSD e compromisa atata timp cat aveti trandafirii aia pe sigla, pe iliescu membru de onoare si pe nastase mentor. Chiar nu puteti sa scapati de ei?

  29. cmike November 21, 2010 at 10:22 pm #

    Ori n-am inteles eu bine ori ati povestit intr-o ordine nefireasca. Deci in august hoinareati prin Paris si chiar voiati sa va inrolati in Legiunea Straina(dar ati renuntat desi ati trecut de testele fizice),iar la inceputul lunii septembrie v-ati apucat de lucru dupa cum singur mentionati. Sa inteleg ca in legiune se pot inrola minori ? Pentru ca abia spre sfarsitul lunii sept ati inplinit 18 ani.

  30. Socrate November 22, 2010 at 1:05 pm #

    Reconfortanta si datatoare de speranta lectura aventurilor tale din Franta, cand te-ai descurcat fara bani. Asta ne da sperante ca o sa te descurci la fel de bine si acum, fara sau cu foarte putini aliati. Ajuta-te singur si Dumnezeu te va ajuta.

  31. Draghi Puterity November 22, 2010 at 4:57 pm #

    Fain!

  32. dorin chitu December 13, 2010 at 5:33 pm #

    domnule Ponta, astazi ati reusit sa faceti cea mai mare greseala din viata dumneavoastra politica (aceptand intalnirea cu basescu)
    speram ca dumneavoastra sa doriti cu adevarat sa faceti ceva pentru ROMANIA si pentru nenorocitul asta de popor;dar acceptand astfel de inrevederi cu seful borfasilor incep sa am indoieli fata de bunele dumneavoastra intentii vis a vis de ROMANIA si prostimea din aceasta tara!
    inca,cu stima dorin chitu

  33. Draghici December 15, 2010 at 10:33 pm #

    Pacat ca uitati de valorile adevarate din PSD.Pacat ca va comportati in asa hal cu Domnul Geoana.Pacat ca spuneti tot felul de nazbitii , de pilda cea cu Presedinte cedat Prim ministru dorit.
    Pentru ce sa mai lupte psd-istii?

    Iar vizita la Dusmanul numarul 1 al tarii, Basescu dupa ce ati spus atite despre el,precum si indepartarea cu sau fara tact de PNL si in fine asculatrea totala de socrul pro PDL-ist(artizanul aliantei PSD PDL) aduce multa tristete.

    Parerea mea de PSD-ist, este ca trebuie sa luati in calcul valorile adevarate din PSD:Geoana,Nita, Andronescu,Nica…, si sa reveniti la un stil elegant.

    Altefl, veti duce partidul spre rezultate miniscule.Si rezultatele obtinute nu snt numai munca Dvs , ci si a noastr in decursul anilor.

    Si lasati-l odata pe Iliescu, este un produs nu expirat, ci toxic.El v-a ajutat sa cistigati presedinteia partidului, si pentru mine nu aveti in niciun caz o bila alba daca ii mai dati atita atentie.Este suficient ca v-a ajutat , lasi-l in pace ,Iliesu este un produs toxic,nu putem lega viitorul partidului de viitorul unui om toxic.

    Cu respect, si intelegere

    Draghici Dan

  34. catalin December 17, 2010 at 10:08 pm #

    Jeffrey Franks de la FMI este “asasin economic”?
    De blogideologic

    +S-a tot vorbit de asasinii economici, s-au făcut documentare, s-au scris cărţi. Nouă, românilor, ni s-a părut că este o chestiune care-i priveşte pe alţii. Nouă nu are de ce să ni se întâmple. Pentru că ne-am crezut europeni. Şi noi, şi grecii, şi bulgarii. Asasinatul economic, ne-am închipuit, e doar pentru ţările din America latină, pentru fostele state sovietice, precum Ucraina. Am citit în cărţi definiţia asasinului economic, dar niciodată închipuit aievea. Şi Agentia de Investigaţii Media a tratat subiectul, iar la vremea respectivă ni s-a spus că batem câmpii. Iată ca asasinul economic al FMI şi-a arătat în fine faţa, s-a devoalat. Este acelaşi care a contribuit la criza majoră din Argentina, din 2001. Apoi, la prăbuşirile economice din Ecuador, iar recent, la anihilarea economiei din Ucraina, după 2004, odată cu venirea “portocaliilor” la putere. De la finele lui 2008, Jeffrey Franks s-a mutat la alţi “potocalii”, odată cu noile alegeri, şi şi-a pus amprenta pe criza economică din România, începând cu 2009. Situaţia în care se află ţara, îndatorarea faţă de FMI, faptul că Franks este adevăratul conducător al României se vede cu ochiul liber. Ţara a intrat cu un picior în groapă, iar groparii sunt Franks şi reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu. Care Mihai Tănăsescu, cel mai probabil, aşa cum anunţa AIM la începutul anului, ar putea deveni următorul premier al României. Conform Jeffrey (Jeff) R. Franks, MPA ’88: “In 1997, Jeff moved to work on Latin American countries. He was desk economist for Argentina” (in 1997, Jeff s-a mutat în America Latină. El a fost desk economist pentru Argentina). Apoi a ajuns în Ecuator, după aceea în Paraguay, iar înainte de România s-a ocupat de Ucraina. În Paraguay s-a ocupat de criza serioasă care afecta ţara, de datoria uriaşă la FMI care a rezultat în urma acestei crize economice. La fel cum acum administrează datoria uriaşă a României. Franks provine din gaşca de la Princeton, dintr-o “frăţie” de temut pe plan mondial: The Order Of St. Anthony, cu patronul Sf. Anton din Egipt, o societate secretă înfrăţită cu celebra Skull and Bones de la Yale (unde există şi o ramură numită Sigma – The St. Anthony Hall), cu o emblema la fel de înfricoţătoare, deşi în aparenţă societatea respectivă s-ar ocupa cu serate literare într-o clădire străveche, întreţinută de frăţie. Despre Skull & Bones, ca şi despre The Order Of St. Anthony se spune că fac parte din pepiniera Illuminati şi pregătesc elitele care să conducă lumea într-o nouă ordine mondială social-economică. Dacă despre preşedinţii SUA se spune că au fost în marea majoritate membri ai Skull & Bones, despre creierele economice ale planetei se spune la fel de clar că au aparţinut Ordinului St. Anthony Of Egypt. Şi, iată, în urma cu doar câteva zile, Argentina a denunţat faptul că FMI aplică Greciei aceleaşi reţete de austeritate pe care le-a aplicat acestui stat latino-american fără a reuşi să îi împiedice acutizarea crizei, în 2001. “Reţeta FMI pentru Grecia este aceeaşi ca pentru Argentina înaintea prăbuşirii din 2001: scăderea salariilor şi creşterea impozitelor” afirmă Jorge Remes Lenicov, fost ministru argentinian al economiei în 2002, în timpul celei mai grave crize economice din istoria acestei ţări. Si, dupa cum se observa nu este numai reteta pentru Grecia, ci si pentru Romania. Un alt fost ministru al Economiei, Roberto Lavagna (2003-2005), artizanul redresării ţării sale: “FMI nu a tras nici un învăţământ din criza argentiniană, nu a învăţat nimic şi emite pentru Grecia aceleaşi recomandări ca pentru Argentina în 2002, cele pe care noi le-am respins abia in 2003, iar dupa ce nu le-am mai aplicat si am cautat solutii bune, altele decat cele impuse de FMI, a urmat redresarea”. Deci iata ca respingerea cerintelor FMI – asa cum doreste si Ungaria acum, dupa noile alegeri – nu a dus la secatuirea tarii, ci la redresarea ei economica. E adevarat, insa, România este deja datoare până peste cap la FMI, cu bani ce n-au ajuns în buzunarele românilor, ci în “băncile mamă” din Occident, sau în conturile clientelei politice a actualei puteri. Dovada că Franks n-are, de fapt, nicio soluţie economică reală pentru România, ci în fapt doreşte adâncirea crizei în favoarea FMI, este şi ciorna pe care a folosit-o la începutul lui 2010, după o întâlnire cu Mugur Isărescu. Pe hârtie, Franks a schiţat sovăielnic o linie de redresare încă de la începutul lui 2010. O redresare care n-a avut loc, iar acum ni se spune că va fi în 2011, când, probabil, nici atunci nu se va petrece. Aşa că predicţiile lui Franks în materie de economie sunt ca şi nule. Aşa cum au fost şi pentru Argentina. Prăbuşirea economică a Argentinei a antrenat la finele anului 2001 o gravă criză socială şi proteste de stradă soldate cu 30 de morţi. A urmat o criză instituţională, între 20 decembrie 2001 şi 6 ianuarie 2002 succedându-se cinci preşedinţi. Argentina a revenit spre creştere economică cu mari sacrificii, după o devalorizare de 65% a monedei sale antrenând sfârşitul parităţii peso-dolar. Şi asta după ce s-au respins indicaţiile FMI. Conform unor analişti economici, FMI este arma financiară a aşa-intitulatului Guvern Mondial, care are rolul de a conduce lumea dintr-o singură sursă, iar pentru asta trebuie să prăbuşească mai întâi economiile ţărilor care nu fac parte din elitele care constituie acum acest guvern planetar ce va instaura noua ordine mondială, socială, culturală şi, mai ales, economică. Iar arma aceasta mortală se află în mâinile unor asasini economici ca Jeffrey Franks. Autor : I.C., analist securitate bancară ..poftim ..cine este jeffrey franks si ce a facut argentinei si atator tari de care s-a ocupat.. si articolul este din sursa de incredere ..Nici macar pe wikipedia nu se scrie nimic despre el..pentru ca exact asta a facut..a jefuit tarile pe rand 😉 si era publicitate negativa.. dupa ce terminati mandatele.. si or sa fiti civili va caut si va omor cu pietre pe fiecare in parte;) pentru fiecare roman pe care l-ati jefuit ..pentru fiecare mama care nu se poate bucura de cresterea copilului si nu poate fi alaturi de el cand face primii pasi si incepe sa vorbeasca.. pentru tot ce faceti acum.. o sa tin minte ;)n-o sa va iert pe niciunu

Trackbacks/Pingbacks

  1. Iar ne anunta Basescu sfarsitul crizei? « Dum spiro, spero - November 19, 2010

    […] Teo Negura, Cristian Dima, Cititor Stirute, Alianta Dreptei, Roxana, Falvius,  Bibliotecarul, Victor Ponta, Corina Cretu, Dan Voiculescu, Oana Niculescu Mizil,  Alex Mazilu, Motanul Filozof,  Mirela Pete, […]

  2. Inca o mizerie a Guvernului Boc « Hai ca se poate! - November 19, 2010

    […] Cristian Dima, Cititor Stirute, Alianta Dreptei, Mihai Voicu,  Roxana, Falvius,  Bibliotecarul, Victor Ponta, Corina Cretu, Dan Voiculescu, Oana Niculescu Mizil,  Alex Mazilu, Horatiu Buzatu,  Motanul […]

  3. Sarkozy refuza sa vorbeasca cu Basescu « Hai ca se poate! - November 20, 2010

    […] SE POATE!,  Dragon, Supravieţuitor, Basarica, Onu,   Teo Negura, Cristian Dima, Bibliotecarul, Victor Ponta, Corina Cretu, Dan Voiculescu, Mirela Pete,  Pro Atitudine,  Starea […]

  4. Imi explica si mie cineva ce se intampla la MAI « Dum spiro, spero - November 20, 2010

    […] Motanul Filozof, Onu, Florin Matei, Dispecer Blogosfera Teo Negura, Cristian Dima, Bibliotecarul, Victor Ponta, Corina Cretu, Dan Voiculescu, Mirela Pete,  Pro Atitudine,  Starea […]

Leave a comment