Rosia Montana – pozitia USL

5 Sep

Subiectul Rosia Montana a generat o vie si naturala dezbatere publica in societatea romaneasca. Preocuparile  sunt legitime si Uniunea Social Liberala doreste sa transmita o pozitie publica pe acest subiect. Inainte de a discuta orice pas cu privire la inceperea exploatarii aurului de la Rosia Montana, consideram ca este obligatorie clarificarea, atat de catre autoritatile statului roman cat si de catre compania care a propus acest proiect, a urmatoarelor aspecte:

1. Contractul RMGC cu statul roman trebuie desecretizat de urgenta. Este absolut necesar ca societatea sa cunoasca clauzele si toate conditionalitatile contractului, in mod total transparent si democratic. In afara de situatia cetatenilor romani din zona, vorbim despre resurse importante ale statului – mediu, patrimoniu istoric si cultural, zacaminte importante, si toate acestea sunt relevante pentru dezbaterea subiectului.

2. Este obligatorie realizarea unei evaluari independente cu privire la beneficiile si costurile implicate pentru statul roman, in ce priveste crearea locurilor de munca, rolul si pozitia partii romane, precum si beneficiile financiare reale. In prezent, societatea romaneasca este constant dezinformata de catre chiar Traian Basescu, o persoana a carei functie constitutionala nu ii permite in mod legal sa intervina sau sa influenteze decizii de competenta Guvernului sau a altor institutii de specialitate.  De la nivelul Presedintelui Romaniei  se transmit informatii confuze sau chiar falsificate despre situatia rezervelor de aur sau despre beneficiile acestui proiect. De asemenea, compania RMGC a transmis mesaje publicitare inselatoare si schimbate periodic. Inainte de orice  aceasta evaluare trebuie realizata in mod credibil si transparent.

3. Reindustrializarea si crearea de locuri de munca reprezinta o prioritate pt USL dar cu o analiza corecta si transparenta a costurilor si beneficiilor pe termen mediu si lung.

4. Avem nevoie de o analiza independenta cu privire la interesele reale ale persoanelor si companiilor care vor sa investeasca la Rosia Montana. Trebuie sa aflam cine sunt actionarii acestor companii si cine exercita conducerea executiva,  catre cine s-au dus fondurile de promovare ale acestui proiect in Romania, atat in zona societatii civile cat si in zona politica. De asemenea, dorim o evaluare corecta a modului in care s-au tranzactionat actiunile privind acest proiect  la bursele externe si sa aflam in ce masura persoane care au influentat deciziile oficiale au luat parte la aceste speculatii bursiere.

5. Uniunea Social Liberala nu poate ignora rezolutia data de Parlamentul European cu privire la interzicerea exploatarilor cu cianuri pe teritoriul Uniunii Europene. Suntem datori sa identificam cele mai potrivite tehnologii pentru exploatarea zacamintelor, astfel incat mediul si patrimoniul sa nu fie puse in pericol.

6. USL doreste sa transmita un semnal puternic, catre intreaga societate, cu privire la necesitatea de a invata lectiile grave din trecut, una dintre acestea fiind catastrofa ecologica generata de cianuri la Baia Mare in anul 2000. Atunci, nu numai ca in Romania a avut loc un accident cu efecte transfrontaliere si consecinte grave, inclusiv asupra imaginii tarii, dar pagubele au fost platite de contribuabilii romani si nu de firma implicata. Astfel de cazuri nu se mai pot repeta, si orice proiect de asemenea anvergura trebuie sa tina cont de acest precedent.

7. Dreptul de proprietate trebuie respectat, si vom sustine amendamentele la proiectul “legii minelor”, astfel incat aceasta sa nu se aplice in cazul exploatarii de la Rosia Montana. Cea mai buna solutie de dezvoltare a zonei Rosia Montana trebuie asumata pe baza unui dialog deschis si transparent, la care societatea civila, locuitorii zonei si expertii independenti trebuie sa participe.

Daca toate aceste conditii sunt indeplinite si toate aceste intrebari primesc raspunsuri clare, USL accepta discutia cu privire la solutiile de dezvoltare durabila a regiunii Rosia Montana.

Daca, insa, aceste conditii nu vor fi indeplinite, Uniunea Social Liberala se angajeaza sa blocheze acest proiect, in momentul in care va prelua guvernarea, dupa alegerile parlamentare de anul viitor.

USL va solicita oficial o dezbatere serioasa asupra proiectului in Parlamentul Romaniei, si va sprijini demersurile societatii civile privind consultarea populatiei in ansamblul sau prin referendum cf art.74 din Constitutie.

Avem incredere ca doar prin transparenta deplina, dialog deschis si democratic si respectarea legilor interne si internationale putem sa oferim romanilor, inclusiv celor din zona Rosia Montana, o solutie corecta, durabila si favorabila interesului national.

28 Responses to “Rosia Montana – pozitia USL”

  1. Bibliotecaru September 5, 2011 at 6:57 pm #

    Părerea mea este că ar trebui desecretizate toate aceste contracte ascunse de ochiul cetăţeanului şi al parlamentului. Nu văd absolut nici un motiv pentru care aceste contracte ar trebui să fie secrete.

    • Nicoara Ovidiu September 5, 2011 at 9:20 pm #

      Corect!
      Si as dori sa stiu in virtutea caror legi au fost secretizte contractele!

  2. murfy September 5, 2011 at 8:02 pm #

    *Schimbarea la fata* – a lui TRAIAN *BURGHEZUL GENTILOM*.
    Cu ceanura in * mina * el se vrea sa se intoarca la popor – triunfator .
    *Blasfemie se cheama* tot ce face – sunt incercari disperate de a mai fi iar *adulat*
    de multimi. *Timpul sau a trecut – si cea ramas in urma lui : doar LOZINCI
    GOALE de continut, multa miciuna – hotie – prostie – ura intr-un amalgam ambalat
    marca inregistrata -*PDL* .-Partidul Distrugerii Liber – garantate.

  3. livia September 5, 2011 at 8:08 pm #

    Punctul 5 ,Rezolutia Parlamentullui european privind interzicerea exploatarilor miniere cu cianuri,Rezolutie respinsa declarat de Basescu Traian si de complicii lui din mafia PDL-ista nu trebuie sa fie o simpladeclaratie politica ci trebuie tratata ca o actiune savarsita de Basescu Traoin si de PDL impotriva Parlamentului European asa cum are “n” fapte care compromit si Parlamentul romanesc caruia se substituie batjocoritor.Prezeb=ntati peste tot in Europa infractionalitatea si criminalitatea acestui asasin securist,el reprezinta in acest moment un grav pericol pentru toti romanii.

    In ceea ce priveste Rezolutia P.E ,aceasta este un semnal extrem de puternic transmis de Parlamentul European in legatura cu modul in care trebuie sa se faca mineritul in Europa si, in viitor, in lume. Pentru ca exista posibilitati alternative de a face minerit fara a utiliza cianura, o substanta extrem de vatamatoare nu numai pe termen scurt, ci mai ales pe termen lung”.

  4. Dan September 5, 2011 at 9:17 pm #

    Mai vrem sa stim ce datorie are tara in timpul acestei guvernari , cat s-a furat , de ce se fac contracte oneroase in numele statului si nu sunt trasi la raspundere cei ce la semneaza ! USL ar trebui sa fie mult mai vocal cu saracia in care traiesc romanii , cu nedreptatile ce s-au rasfrant asupra bugetarilor !

  5. Mariana September 5, 2011 at 9:22 pm #

    Cand ati spus ultima oara “LA multi ani”,unui alegator de pe Facebook?
    Va pot ajuta in viitoarea campanie,de mine nu va trece nici pasarea la urnele de vot,nu doresc diurna sau bani,insa pentru asta trebuie sa vad ca intr-adecar nu gresesc votandu-va.
    Cum anume lamuriti pe cei care inca sunt nehotarati?

  6. CALIMAN EUGEN September 5, 2011 at 10:06 pm #

    1.Disperarea politica a pdl conduce la acceptarea unor “afaceri economice” de propaganda politica.Ori cianurarea si demolarea muntelui de aur nu-i o afacere obisnuita ci una paguboasa prin proportia distrugerii si timpul de recuperare “geografica”.Astfel de proiecte economice sint sinucigase iar nu unele de “dezvoltare durabila” a uneia din putinele zone ale tarii neatinse de distrugerea specifica omului care a “cucerit” iremediabil natura.
    2.Reconstrucria industriala a Romaniei este o optiune de viata si de moarte,dar masurile de acest tip nu conduc la rezultatul asteptat,Romania continuind sa-si epuizeze resursele sale naturale,dupa ce si resursele sale energetice au fost instrainate.
    Calea de urmat este alta,fiind definita de un “proiect national de iesire din criza”,prin reindustrializarea tarii,care sta la dispozitia dvs,asa cum v-am comunicat.

    Orice alt proiect politic,economic si social,este unul utopic,care doarconsolideaza” esuarea natiunii romane !

    Calea de urmat este aceea

  7. ZOE, fii barbata ! September 6, 2011 at 8:58 am #

    Pozitia USL privind Rosia Montana, este indubitabil cea mai corecta. Din pacate , ca de fiecare data, vremelnica Putere nu este interesata de luarile de pozitie ale celor din afara coalitiei si asa cum stie toata lumea, nici de eventualele sugestii ale celor din interiorul ei. Stim prea bine ca un singur om “taie si spânzura” în tara asta si ca orice traznaie îi vine lui în minte, devine lege peste noapte.
    Timpul pâna la legeri este unul lung, alegerile vor sta sub semnul fraudei, cine ne poate garanta ca binele va învinge raul – nu suntem în filme – între timp tara asta agonizeaza, ne
    asteapta o iarna grea sub toate aspectele, oamenii simpli o duc din ce în ce mai greu, câti vor mai rezista si câti vor claca ?! Noi vrem SCHIMBAREA ACUM NU SINE DIE, pentru ca pâna la alegeri ne manânca, câinii (PDL-isti) !Cum vom putea realiza acest deziderat, tinând cont ca nu mai suntem pe vremea “împuscatului” când toata suflarea tarii dorea la unison înlaturarea lui ; acum datele problemei sunt schimbate, prin aplicarea cu succes a principiului Machiavellic, DIVIDE ET IMPERA ?!
    Probabil ca raspunsul îl va da tot tara, care asa cum a mai aratat o data ca mamaliga poate si sa explodeze, iar plopul poate face pere si rachita micsunele – cu aceasta expresie s-a adresat ceausescu tarii, spunând ca numai atunci va cadea el si minunea s-a întâmplat !!!

  8. Zara Ovidiu September 6, 2011 at 9:49 am #

    Stimate Domnule Presedinte Victor Ponta, va informez cu deosebit respect ca acel contract al proiectului Rosia Montana este PUBLIC. Nu a fost niciodata SECRETIZAT. Il voi face eu public zilele urmatoare. Este secretizata doar licenta de exploatare.

  9. Silviu cel necăjit September 6, 2011 at 10:36 am #

    Victor, dacă aveţi nelămuriri în legătură cu alegerile, comasarea lor, eu îţi spun doar atât: nu, nu este nevoie de aşa ceva, nu va da rezultatele scontate nici pt. voi, nici pt. noi, votanţii. Deja oamenii se simt în confuzie, temători, deranjaţi că nimeni nu-i întreabă, consultă în legătură cu aşa ceva, crezînd că Javrele actuale sunt o fatalitate pe capu’ lor. Mă refer la faptu’ că le iese tot ce-şi propun, iar asta nu e bine deloc pt. niciunu’ dintre noi, oamenii simpli, că de ăia ” deştepţi” n-am ce vorbi. Sunt sprijinitorii, cei ce obţin foloase de pe urma veşnicizării ăstora la putere. Chiar este nevoie de schimbarea puterii o dată la 4 ani, în principiu, chiar şi pt. binele psihic şi moral al oamenilor, dacă nu pt. multe altele. Trebuie, pt. binele statului de drept, democraţiei, să reuşiţi blocarea comasării alegerilor, chiar imperativ necesar. Importante sunt legile electorale, efectele lor, cadru’ necesar desfăşurării alegerilor. Aici trebuie să reuşiţi, mă rog, sper asta. Şi, important, vedeţi cum vă poziţionaţi faţă de preconizata încălcare a legii din partea Ministerului Public, a Parchetului în speţă. D’aici se pot trage multe consecinţe, inclusiv în plan politic internaţional. Şi, cu tot respectu’ pt. tine şi Crin, aveţi grijă cu dezbinarea dintre membi celor trei partide, cu infiltraţii şi rău-voitorii dintre voi, caşcavalierii şi profitorii de moment, mai ales în administraţia locală. O posibilă sursă de liniştire, fidelizare sau apropiere a lor de USL este conţinutu’ sau forma legilor electorale, impactu’ acestora( al legilor electorale) asupra potenţialilor primari şi parlamentari USL, ba chiar de oricare altă culoare sau siglă politice. Zbuciumată TOAMNĂ vă aşteaptă, dar, la capătu’ drumului, mai ales în victoria din alegerile locale, din vara lu’2012, vă aşteaptă recunoaşterea, puterea şi respectu’ tuturor, inclusiv a duşmanilor înfrânţi, ca ultimă formă de resemnare. Cu respect,

  10. Silviu cel necăjit September 6, 2011 at 10:40 am #

    P.S. : Eu tot vă spun că Bolnavu’ este bolnav, dar, sincer, asta nu trebuie să ne bucure, ci, mai degrabă, să ne îngrijoreze, mobilizeze în acţiuni etc. Pt. fiecare există o plată, răsplată sau orice altceva. Categoric.

  11. santinela September 6, 2011 at 11:20 am #

    Desecretizam,desecretizam dar partea adversa este de acord? Cit ne va costa asta ?
    Daca mergem pe acest principiu o data cu venirea la putere a altora nici un contract nu mai este valabil unde ajungem ?
    Sa nu ma intelegeti gresit.Urasc PDL-eii si pe reprezentantii lor din tot sufletul si abia astept sa-l fugaresc pe Boc,Basescu,Oltean,Vosh si cine o mai fi si o veni in Ardeal dar una-i una si alta-i alta !

    • ZOE, fii barbata ! September 7, 2011 at 8:09 am #

      @santinela,
      Daca esti din Ardeal, altceva ar trebui sa te îngrijoreze cu adevarat. În curând veti fi straini în tara voastra, iar noi ceilalti vom arata pasaportul ( sau CI) ca sa trecem acolo ! Obraznicia ungurilor este de departe cea mai importanta problema si faptul ca ei câstiga teren cu fiecare zi.
      Cât despre contracte, daca sunt prost facute si în defavoarea noastra, e normal sa-si piarda valabilitatea. Îti mai aduci aminte sloganul, “Nu ne vindem tara”? Nu ne-o vindem, o dam pe gratis !
      Ticalosia unora, care se agata de putere cu orice pret, dar si lasitatea noastra a celorlalti, ne vor pierde !

  12. Hera September 6, 2011 at 3:58 pm #

    Alta Marie cu alta palarie…

  13. Bibliotecaru September 6, 2011 at 5:46 pm #

    Desecretizarea s-a produs…
    http://bibliotecarul.blogspot.com/2011/09/resurse-minerale-contracte-rmgc.html
    Ce este logic ca pas următor?

  14. Strumfii September 6, 2011 at 7:21 pm #

    Daca e o hotie nu se poate negocia cu firme de hoti. Societatea civila e in general sponsorizata de Soros.

  15. Strumfii September 6, 2011 at 11:31 pm #

    Sa nu uitam de Petrom si de promisiunile ce s-au facut.

  16. iluminatu September 7, 2011 at 8:53 am #

    De la firma « Gol şi Dric »

    TUTA-N CANUN
    alias Băsescu Traian vrea să-şi asigure masca mortuară a veşniciei din aurul Roşiei Montane.

  17. cosmin September 7, 2011 at 10:00 pm #

    Constat ca de mult nu mai suntem o tara civilizata ,democratica,omul de rand nu are habar ce se petrece in economia si politica romaneasca;contracte ascunse,licitatii false prin care statul are de pierdut,licitatii care au drept scop doar imbogatirea unor cunostinte de ale unor personalitati care administreaza si guverneaza tara asta.Tergiversarea proiectului Rosia Montana,pe care nici o guvrnare nu a stiut sa o solutioneze..acolo inseamna cresterea rezervei de aur a Romaniei, cresterea locurilor de munca…iar noi ce facem?…vindem la straini ca noi nu suntem in stare sa ne gospodarim ograda?..traim numai din importuri si prestatii externe?O alta problema este cea cu ungurii care usor -usor o sa ne ducem in Ardeal ca in Budapesta,pun tot mai mult stapanire pe noi si pe meleagurile noastre…ce cauta un partid precum UDMR la noi ?…dar asta e cand e vorba de putere si ciolan nu se mai tine cont de nimica,pt ca UDMR practic ne guverneaza,sfideaza orice legi iar partidele noastre ii accepta ca si cum nu s-ar intampla nimica…o alta problema este cea legata de datoria externa a Romaniei…Stie cineva cat este?…sau cat mai e?…nu cred ca mai stie nimeni…

  18. Florea Dumitrescu September 8, 2011 at 8:18 pm #

    A sa citi cu atenție și răbdare “Forum – Roșia Montană”, … http://www.acad.ro/rosia_montana/pag_rm06_decl0227.htm

    mai ales “Puncte de vedere”, … http://www.acad.ro/rosia_montana/pag_rm03_pv.htm

  19. Florea Dumitrescu September 8, 2011 at 8:31 pm #

    Opinii bine argumentate, … “Una este aurul din pământ şi alta cel de la Banca Națională” http://crip.ro/articol.php?articol=104

  20. Florea Dumitrescu September 10, 2011 at 4:00 pm #

    “Dacă aveai un dolar acum 2 ani, ai 83 de dolari acum.”
    vezi aici …http://www.inpolitics.ro/teodorescu-basescu-creste-actiunile-rosia-montana-la-bursa-art65086.aspx

    Am verificat aici… http://tmx.quotemedia.com/quote.php?qm_symbol=GBU Vă rog citiţi.

    Singura măsură corectă sesizarea Consiliul European pentru Riscuri Sistemice, creat în scopul de a monitoriza şi a avertiza cu privire la acumularea de riscuri în economia europeană vezi și cine … http://www.bnr.ro/Comitetul-European-pentru-Risc-Sistemic-6434.aspx atenție este și în limba română.

    Apropo de rolul presei … a se vedea pagina 19. http://www.activewatch.ro/uploads/Raport%20FreeEx%202011%282%29.pdf

    În sesizare sunt suficiente cele câteva rânduri din raportul R A P O R T U L F R E E E X http://www.activewatch.ro/uploads/Raport%20FreeEx%202011%282%29.pdf pentru declanșarea investigației de către ESMA http://www.esma.europa.eu/index_new.php

  21. TheSorcerer September 22, 2011 at 12:38 pm #

    Nu lasati un om disperat (Basescu), la ultima lui suflare in politica sa dea pe nimic tot aurul Romaniei canadienilor.

    Va rog eu nu lasati sa se intample asa ceva pentru ca nu e corect!
    Nu e auru’ lu masa, e aurul nostru al tuturor.
    El pentru sustinere politica si bani pentru campanii ar fi in stare s-o vanda si pe masa.

    Chiar nu mai exista in tara asta NIMENI sa faca dreptate?
    NIMENI?

  22. Romeo June 14, 2012 at 4:10 am #

    Opriti hotia si distrugerea naturii cu Proiectul Rosia Montana Gold Corporation!

    Aurul Romaniei este aurul romanilor!

    Sustine http://www.aurul-romaniei.ro daca iubesti Romania!

  23. iulian May 8, 2013 at 12:58 pm #

    Mare direfenta in discursul de astazi. mai,2013 . Rusine

  24. carmen September 9, 2013 at 3:15 pm #

    detineti majoritatea in parlament, puteti sa opriti proiectul rosia montana si daca nu o faceti nu o sa va voteze NIMENI !!!
    protestele care au loc in perioada asta depasesc cu mult ca amploare ce am avut anul trecut legat de SMURD sau suspendarea presedintelui si stiti ca nu o sa se opreasca.va dati singuri foc la valiza, oamneii va urasc.
    va jur ca nu o sa va votez toata viata nicio persoana afiliata actualului USL daca nu sunteti in stare sa opriti exploatarea de la rosia montana

  25. Tinerii din ziua de azi September 27, 2013 at 1:26 pm #

    Domnule Prim-Ministru, o parte din populatia Romaniei intelege jocurile de culise ce au loc in vremurile nostre. Intelegem ca Romania nu este o tara puternica care sa aiba un cuvant greu de spus in orice organizatie internationala existenta la ora actuala, insa politicienii pot reda mindria tarii noastre de alta data. Nu regimul doar mindria!
    Intelegem ca Rosia Montana se va exploata in cele din urma, dar daca se va face va rugam sa o faceti cu acea metoda de exploatare a tiosulfatului de sodiu, metoda brevetata la Baia Mare, metoda ce nu implica costuri mai mari ca in cazul cianurarii si care nu are nici un impact negativ asupra mediului. Daca tot le dam aurul, macar sa nu ne dam si viata totodata! Luati exemplu carierele de exploatare din Canada care au fost exploatate pe calea cianurarii si care in prezent sunt gauri in bugetul statului respectiv. Ei cheltuie anul sume de ordinul milioanelor de dolari pentru criogenarea lacurilor pentru a nu se scurge material rezidual ce contine cianuri in panza freatica.

Leave a comment