Un jurnalist New York Times vorbeste foarte echilibrat despre Romania

21 Mar

Iata ca jurnalistii occidentali au pareri decente si pertinente despre Romania. Prezint mai jos scurte extrase din interviul acordat pentru Ziare.com de jurnalistul The New York Times si International Herald Tribune, Dan Bilefsky.

Putini ar putea sustine ca Romania priveste catre Est mai degraba decat catre Vest. Tara este ferm ancorata in Uniunea Europeana si in NATO. Populatia sa dinamica priveste catre Londra si Paris, nu catre Beijing si Moscova”
 
“Observatorii internationali il urmaresc indeaproape pe Ponta, pentru a vedea cum se descurca cu o majoritate de doua treimi in Parlament. Unii se tem ca el se va indrepta in aceeasi directie ca Viktor Orban in Ungaria si va folosi acea majoritate pentru a submina echilibrul institutional (“checks and balances”, termen care desemneaza unul dintre principiile ce stau la baza democratiei prezidentiale din SUA – n.red.). 
 
Insa Ponta este un om inteligent, iar pana acum pare ca si-a invatat lectia si a fost temperat”
 
Zilele in care oamenii vedeau Romania drept o tara a cainilor vagabonzi si a derbedeilor de pe strazi s-au incheiat, din fericire. Oricine viziteaza Bucurestiul va descoperi un oras cosmopolit, cu o clasa profesionala talentata, restaurante de clasa mondiala si cultura din abundenta”
 
Romanii, traind prin vremuri foarte grele, sunt in ansamblu niste oameni foarte muncitori si optimisti, iar angajatorii straini pe care i-am intalnit ii lauda pe imigrantii romani pentru etica sarguincioasa a muncii lor. Nu este nicio coincidenta ca inginerii romani sunt bine reprezentati in Silicon Valley si in sediul central al Microsoft.”
 
Fraze mai mult decat echilibrate din partea unui jurnalist al unor reputate publicatii internationale. 
Dan Bilefsky este un corespondent din Paris al The New York Times si The International Herald Tribune, iar pana recent a fost reporter in New York pentru NYT
 
Cititi aici interviul integral:

49 Responses to “Un jurnalist New York Times vorbeste foarte echilibrat despre Romania”

  1. Emil Barsan March 21, 2013 at 7:10 pm #

    Din pacate D-le Prim Ministru,ma vad nevoit sa va contrazic cu o singura treaba: persoanele cu handicap din Romania care nu sau inghesuit sa-si ridice ajutoarele europene,au ramas fara faina si ulei.Iar asta sa intamplat nu numai din cauza bulgarilor ci si a faptului ca sau introdus pe ultima suta de metri si alte categorii pe liste,creindu-se un haos de nedescris!Consiliile Judetene nu si-au facut datoria,iar guvernul condus de Domnia Voastra nu ia tras la raspundere!In alta ordine de idei vreau sa va semnalez ca ati semnat in necunostinta de cauza Normele metodologice de aplicare de scutire de taxa de timbru pentru persoanele cu dizabilitati in sensul ca nu aprobati ca autoturismele prevazute cu cutii de viteza automate sa fie considerate ca adaptate pentru aceste persoane.Pai D-le Ministru,cu tot respectul,daca nu ati putea folosi piciorul stang din cauza unui handicap,atunci auto cu cutie automata[care nu are pedala de ambreiaj],nu ar fi bun pentru condus?! Pai ce modificare ar trebui facuta??!! Aceste tipuri vin cum s-ar zice din fabrica asa,putand fi folosite de cei cu dizabilitati de picior stang.Trebuia sa introduceti in lege o specificare cum ca daca persoana respectiva are certificat de handicap si recomandare medicala cum ca poate uza de aceste tipuri de auto,sa fie scutita de timbru.Au fost cazuri cand persoane cu dizabilitati au adus din afara aceste masini cu cutie automata si au fost puse sa plateasca taxe de vama!Incredibil ce se intampla la noi! Ca fost automobilist.ma gandesc ca sesizati aceasta inadvertenta.Va multumesc!

    • camian April 11, 2013 at 2:35 am #

      Cum sunt tratati cetatenii in tarile care au sucombat noii desOrdini mondiale. Aici ma refer la SUA si alte tari din cu fosta traditie democratica.
      Toate aspectele vietii individuale, toate tranzactiile financiare si economice se centarlizeaza si se sitematizeaza , introducandu-se ot mai mult mentalitatea ca este pentru “securiy” . Care sunt reperscursiunile la nivel social? Falsisficarea de acte, tovarasii de la centru vad pe cranul PC-ului ca esti un pericol pentru dezOrdine de aceea angajatorii isi permit sa fure banii. Te angajeaza, dar nu platesc, ori dupa caz platesc foarte tarziu. RX Advantage Plus este o companie farmaceutica care prin sisteme de arigarari si reasigurari dau carduri cu discounturi pentru medicamente. Fiecare card are un cod, iar cumparatorul prezinta cardul la farmacie si primeste medicamentul la pret redus. Ca si cetatean liber cugetator am facut doua lucruri la angajare:
      –Am intrebat dacaacele coduri inseamna unst aparte de medicamente, cu alta compozitie decit cea generica.
      –Am anuntat prieteneste ca avem din ce in ce mai mult mentalitatea unui robor executant si ca suntem absorbiti tot mai mult intr-o masina.
      In consecinta am primit reasigaruri peste asigurari de reasigurari ca totul este de la super OK in sus, ca medicamentele sunt super dooper OK si am fost invitata la conferinte si para conferinte si am primit materiale despre produsele acestei companii casa le distribui la locurile pentru oameni nevoiasi. Evident am distribuit, am auzit de bine etc.
      Au trecut 7 luni de la angajare si nu am primit comisionul pentru munca mea. Cind sunt, evident acelasi reasigurari, invitatii la conferinte, emailuri cu materiale si para materiale, totul este supper dupper OK cool pepper, dar nica plata. Munca da, remneratia dupa conferinte, emailuri, documentatie….adica la calendele rusesti.
      Vocalitatea in materie de dmocratie pe hartie, drepturile omulu la conferinte si lebertatea de exprimare Oha duce asa cum este si firesc in orice regim totalitar la refuzul …mmmm…nu al dreptului de a munci—ci al aceluia de a fi platit.
      Va rog sa scoateti tara din aceasta vagauna de drepeturi virtuale, de conferinte depsre toleranta . Concret este doar jaful si crima restul este imaginatie si discurs. USA si alte tari cu traditie de a vorbi despre drepturile omului au nevoie de o concurenta serioasa din partea partenerilor lor de discurs la ACTIUNE. Modelul autohton, romanesc este mult mai eficient si mai bun decit orice produs frumos ambalat adus de afara.

      CU DUMNEZEU INAINTE

      • camian April 11, 2013 at 2:44 am #

        Repostez cu mai putine greseli. Sper. Imi cer scuze.
        Cum sunt tratati cetatenii in tarile care au sucombat noii desOrdini mondiale. Aici ma refer la SUA si alte tari din cu fosta traditie democratica.
        Toate aspectele vietii individuale, toate tranzactiile financiare si economice se centarlizeaza si se sitematizeaza , introducandu-se ot mai mult mentalitatea ca este pentru “securiTy” . Care sunt reperscursiunile la nivel social? Falsisficarea de acte, tovarasii de la centru vad pe cranul PC-ului ca esti un pericol pentru dezOrdine de aceea angajatorii isi permit sa fure banii. Te angajeaza, dar nu platesc, ori dupa caz platesc foarte tarziu. RX Advantage Plus este o companie farmaceutica care prin sisteme de arigarari si reasigurari dau carduri cu discounturi pentru medicamente. Fiecare card are un cod, iar cumparatorul prezinta cardul la farmacie si primeste medicamentul la pret redus. Ca si cetatean liber cugetator am facut doua lucruri la angajare:
        –Am intrebat daca acele coduri implica un set aparte de medicamente, cu alta compozitie decit cea generica.
        –Am anuntat prieteneste ca avem din ce in ce mai mult mentalitatea unui robot executant si ca suntem absorbiti tot mai mult intr-o masina, ca executam comenzi de la noul centru care sunt contra vietii si demnitatii umane; ca reinventam roata fostelor ordini fasciste si comuniste si ca ne amagim ca sunt necesare, pentru security.
        In consecinta am primit reasigaruri peste asigurari de reasigurari ca totul este de la super OK in sus, ca medicamentele sunt super dooper OK si am fost invitata la conferinte si para conferinte telefonice si am primit materiale despre produsele acestei companii ca sa le distribui la locurile pentru oameni nevoiasi. Evident am distribuit, am auzit de bine etc.
        Au trecut 7 luni de la angajare si nu am primit comisionul pentru munca mea. Cind sun, ca treaba este long-distance, evident acelasi reasigurari, invitatii la conferinte, emailuri cu materiale si para materiale, totul este supper dupper OK cool pepper, dar nica plata. Munca da, remuneratia dupa conferinte, emailuri, documentatie….adica la calendele rusesti.
        Vocalitatea in materie de dmocratie pe hartie, drepturile omulu la conferinte si libertatea de exprimare Oha duce asa cum este si firesc in orice regim totalitar la refuzul …mmmm…nu al dreptului de a munci—ci al aceluia de a fi platit. Iar cind big brotherul scutura coama este really super organizat: primesc foarte bie coordonat amenzi, vizite la domiciliu, mai nou toate cartile mele trase de pe net au disparut din calcularetul meu. Este chiar foarte misto, simt ca intr-adevar cineva are grija de binele cetateanului.
        Va rog sa scoateti tara din aceasta vagauna de drepeturi virtuale, de conferinte depsre toleranta . Concret este doar jaful si crima restul este imaginatie si discurs.

  2. jaga marius vasile March 21, 2013 at 8:15 pm #

    Total gresit,se incearca din nou o grosolana si mizerabila dezinformare cu privire la ce vor romanii si Li se ascund ororile si mizeriile din subteranele mass-media .
    Cert este ca retardati americani infipti in bugetul romaniei in presa in justitie si in vista de zi cu zi a romanilor SA PLECE

    • cami April 23, 2013 at 6:55 pm #

      Este globala treaba pe bune.

      Cum vede un Roman -American treaba asta mare si foarte importanta numita globalizare: Cind zic “WE” am criza de identitate, ca cica acum daca te declari al unei natii esti dusmanul boborului mare planetaro-spatial.

      — We have a significant problem oversees because of local companies that take other countries in custody, influence the political environment, buy lobbies, use the cheap local labor force, cause significant environmental and humane disasters. These companies decided they belong to the self-elected group, therefore they feel entitled to use the resources that God placed in different lands to support those Nations for generations in their own benefit. It sounds socialistic in words let alone in actions. Then when faced with the consequences of their actions they use their money to make a case against a Nation, to blame the people of those lands for the ecological and human disasters they cause wherever money lead them. I would mention here

      Chevron, Bechtel and also Pentagon or whoever is responsible on American side with placing nuclear arsenal on foreign lands like let’s say Romania. Romanian citizens DO NOT want their lands to become a nuclear trash can.
      They are just a few among many others. They have no rules, just demands on resources and people.

      — Our National and International politics have become more like sexual tourism that supports gay propaganda and we still call ourselves Judeo-Christians. Here we make the deadly mistake of mingling politics with religion. If so, how is it that we don’t remember how God punished the the communities of Sodom and Gomorrah that publicly displayed and reinforced sin?

      –We Americans transformed religion into political-economic propaganda, and send kids oversees to die or kill other children and women. The wars we fight now are mostly on the computer, we do not see real people anymore. We count them as collateral damages. We are the Egyptians of these new times, the leading force for building one world political-religious state, one world Government, one world army–NATO. We will be engulfed in these dead waters full of sirens if we don’t wake up. European Union, that we cherish and support so much is in fact this New Goliath that replaces the former Soviet Union. European Union Parliament defied democracy in the constituent countries and their centralized decisions override National decisions.

      –We stigmatize and condemn communities here in the country and Nations without knowing the historical facts. We blame the victim. We isolate them economically, food for oil kind of policies, we refuse their right to live in freedom, dignity and self-determination, promoting a silenced genocide. For instance, Romania. Romania during the WW II fought against the Communism. We took back from them stolen territories North Basarabia and Bucovina. When Stalin won the war–he was the actually the only winner of the war–Communism took over in Romania. Many Romanian intellectuals and Nationalists were killed in prisons for not conforming with the new ideology. They got blamed for being Nazis and were tortured in one of the most gruesome experiment in the Eastern Block called Pitesti Experiment at the command Communist leaders: Ana Pauker, Trotky, Grinberg, Nikolsky. They were the new self-elected people of Stalin, Marx and Engels and they knew business. They claimed their Jewish identity as an argument of proving that their enemies were….Nazis, killers, during WWII. Therefor they killed almost 2 millions of Romanian People in the first decade after the war. In reality they missed their point, being too busy to implement their new vision: During the WWII Antonescu saved more than 3 hundred thousands of Jews that otherwise would have been sent by Horthy to Auschwitz. He gave them pasports in white to pass-over from Romanian Provence Ardeal fallen under Hungarian influence after 30 August 1940 Vienna Dictate. Significant atrocites against Romanians and Jews in Ardeal determened Antonescu delimitate himself from Hitler’s agenda of hidden organized genocide against targeted communities. Romanians were among the most targeted communities in Ardeal fallen under Horthy and also in Basarabia and Bucovina fallen under the Soviets . We don’t use lobbies to prove that and we don’t task for money and other reparations, because we don’t believe that money or material rewards can repair a murder and genocide. It is reality written with blood and those who deny it are ignorant of real historical facts.

      — After 1989, after 50 years of communism new comrades come from the west this time to condemn us again, as if the Last Judgement Day has started. They don’t know that those who Judge will be Judged.
      They proclaim themselves self-elected, by themselves for themselves, to themselves, among themselves. Because they are guilty of murder and genocide or because of their complicity to murder and genocide, they project their guilt outwardly. We call this inner psychological process politics. In reality this is a new propaganda and it leads to even more conflicts here and oversees.

      –In conclusion I believe that here in US we want to influence the international politics without realizing that in fact we serve the New Internationala. The MEDIA is very uniform in expressing just one view and is mostly ignorant about the real historical and cultural factors. In the meantime the tensions inside the country skyrocket, fueling civil conflicts that will bring about a civil war if we do not address the real causes in time and do not treat people and community with dignity and respect, especially here in USA. I believe that the paradigma we use today to define the problem and find the solutions is wrong and it focuses on judgement, punishment and mostly blaming the victim. The computerized technology we use today make us believe we got everything under control but in reality it makes us miss the human reality. We do not see people anymore, just computerized post-factum images.

      I believe that reviving the real economy and opening real jobs will contribute to solving the crisis. Now we live in a totally illusory financial ABRACADABRA and a small numbers of companies trash the planet and bring people in slavery world wide. We spend a lot of money on environmentalist showdowns and overlook Chevron for instance.

      Treating people with dignity and respect and looking at them as real persons and not just virtual walking entities would better support communities here in USA.

      God Bless You,

      Stick it to the Man….not into the man!!!!!!!!!!!

      • cami April 23, 2013 at 7:04 pm #

        Va rog Domnule Ponta sa lucrati la repararea marii greseli neo-comuniste care acuza sfintii inchisorilor bolsevice de Nazism.
        Spalati fata Lui Hristos, altfel jertfa lor va sta marturie impotriva noastra ca Romani in fata Tronului Lui Dumnezeu.

        Cu Dumnezeu Inainte,

        Camian

  3. Gabriel March 21, 2013 at 8:28 pm #

    Tot respectul pentru domnul Ponta și activitatea dumnealui. Aplauze pentru afirmațiile din articol.

    • camian April 25, 2013 at 6:39 pm #

      Inainte de a derula tratativele cu Chevron sa nu uitam de dezastrul din Ecuador: infiltrari de petrol in apa si pamant, cresterea incidentei la cancer in randul populatiei. Joe Berlinger in filmul documentar CRUDE surprinde efortul unei natiuni de a scoate Chevronul din activitate n Ecuador. In pofida puternicului lobby prin care Chevron incerca sa demonstreze ca populatia localnica este de vina pentru dezastru…ca este mizerabila, gagii au pierdut, au plecat cu coada intre picioare, dupa ce au provocat un dezastru ecologic teribil.

      Suna cam ca in Romania –acolo populatiei i se zice ca este lenesa, ca este de la dezastros in sus, in timp ce comisarii noii ordini bolsevice vin cu companii si ONG-uri sa puna sechstru pe resurse si sa otraveasca pamantul, apale si ce a mai ramas din oameni.

      Romania nu este un sat fara caini!
      Companii romanesti care sa exploateze resursele pentru uzul intern nu exista????
      Cu Dumnezeu Inainte

    • secuiu August 11, 2013 at 10:35 pm #

      Trateaza-te amice! Delirezi!

  4. gabriella March 21, 2013 at 8:28 pm #

    Domnule Prim Ministru este foarte bine ca suntem perceputi si altfel in afara tarii ,dar noi ca cetateni in propia noastra tara nu suntem confortabili absolut de loc. Personal pe emailul dumneavoastra,am scris si la guvern,la CAS Bucuresti, Institul National de Statistica,Inspectia Muncii Mucuresti,ITM OLT,Statistica OLT …dar degeaba…v-am scris ceva in care va relatam despre un om care munceste o viata intreaga,iar cand este diagnosticat de cancer si se afla la acea data in spital,este dat afara de angajatorul sau care este tocmai unitate bugetara.I se refuza sa i se plateasca concediile medicale in prima faza,i se platesc dupa 2 luni abia datorita unei corespondente intre mine ,Statistica OLT si domnul Mihai Gadea,desi omul si-a facut luna de luna datoria fata de stat o viata intreaga. Si atunci despre ce vorbim domnle prim ministru Ponta! Hai mai bine sa ne uitam si in ograda noastra caci cu o floare nu se face primavara. Este de laudat ca acest ziarist ne face o imagine buna,dar este prea putin ! Sa va mai spun un aspect care personal mi sa intamplat mie in aceste doua saptamani:sotul meu in 2011 sept si octom a lucrat 2 luni la BCR Asiguri…in martie pe 21-03-2012 eu personal am mers la Finante Slatina sa achit datoria fata de stat,era vorba de 32 roni,nu stiu cum sa intamplat caci nu mai retin,eu am platit in plus cu 2 lei…chitanta platita de mine era de 34 lei. In aceasta luna pe 11-03-2013 ma trezesc cu somatie ca trebuie sa platesc 32 lei. Eu sunt un om al cifrelor caci am lucrat o viata intreaga ca economist,si bineinteles am recunoscut acea suma. M-am dus in acea zi la cei de la Finante,au remediat situatia…asa au zis ei in calculator,dar pe 20-03-2013,la o saptamana ,ma pricopsesc cu somatie ptr executare silita ptr 32 lei platiti cu un an inainte. Stau la cozi la Finante,ma enerverz caci este din timpul meu,iar doamnele ma pun sa platesc inca 6 lei ptr nu stiu ce,ptr greselile lor!. Si atunci va intreb,in ce tara traim?Ii dau acele doamne hartia cu acea suma de 6 lei,iar ea o inmineaza unei a doua persoane ptr a-mi lua banii.Se impiedica unii de altii,dar macar sa-si faca treaba!.Nu pretind sa abrobati acest coment.

    • camian April 23, 2013 at 10:37 pm #

      Lavinia Gelineau , o alta cunostinta, o Romanca plecata in America, casatorita cu un American omorit in Razboiul din Irak a inceput dupa moartea sotului ei sa protesteze impotriva Razbelului.

      A avut avertismente. Delicate la inceput. I s-a busit masina, si altele mai de nebagat in seama. Totul pina la urma a escaladat cu 2 crime: Ea si tatal ei au fost gasiti morti in locuinta ei din Main.

      Cum a reflectat ancheta treaba aceasta??
      –Tatal si-a spanzurat fiica, apoi la fata locului a fumat o tigara, dupa care s-a spanzurat si el.

      Vraja marii. Tatal avusese citeva episoade depresive de doliu prelungit dupa moartea ginerelui lui. Un om care fumeaza dupa crima arata mai degraba ca un psihopat, un criminal cu sange rece….Ceea ce a si fost….dar nu tatal ei.

      Acum de la buget, conform noilor directive Guvernul trebuie sa aloce banutul public –cit mai este–foarte mic–pentru intarirea securitatii. Securitatii Sistemului impotriva cetateanului.

      Stick it to the man!!!!!

  5. rdy March 21, 2013 at 8:31 pm #

    Ponta, lasă bre steagul Ungariei și mai bine preocupă-te de stema Ungariei pusă pe școlile din Harghita, de steagul secuiesc arborat pe sute de clădiri publice și de elevii români amenințați cu moartea în Covasna pentru că s-au afișat cu drapelul României!

  6. CALIMAN EUGEN-analist de provincie March 21, 2013 at 8:40 pm #

    Era ceva de capul nostru, daca jurnalistul remarca ca romanii sint harnici si clasa politica a reusit sa depaseasca desertul economic actual si tara se indreapta spre prosperitate.Cu un articol de complezanta,Romania ramine tot bolnavul economic cronic al UE, a carui boala este vindecabila doar printr-un “program national de reconstructie economica si industriala”,disponibil la tel. 0761196940!Fara un astfel de program, esecul Guvernarii actuale va depasi cu mult pe cel al PDL!

  7. Florea Dumitrescu March 21, 2013 at 9:15 pm #

    IRESPONSABILUL BĂSESCU ŞI
    FONDURILE EUROPENE PIERDUTE

    În numeroasele şi inutilele sale intervenţii şi conferinţe de presă, iresponsabilul Băsescu poluează continuu climatul politic cu minciunile, dezinformările şi denaturările sale, ocolind problemele de fond ale ţării, starea catastrofală economică în care a adus ţara prin politicile sale de distrugere, în cei peste 8 ani de guvernare.
    În intervenţia sa din 12 martie 2013 (la DIGI 24) a ironizat pe parlamentarii PNL şi PSD, afirmând că prin capacitatea, inteligenţa şi priceperea lor vor putea să obţină mai multe fonduri europene, uitând să se refere la zecile de miliarde de euro – din fondurile europene pierdute de regimul Băsescu în cei 6 ani trecuţi (2007-2012) de la alocarea acestora.
    Acum a devenit o certitudine faptul că va fi renegociat Cadrul Financiar Multianual (2014-2020), prin votul de respingere al Parlamentului European din 13 martie a.c. (cu o majoritate zdrobitoare), care a făcut şi o serie de recomandări, spre „dezamăgirea” negociatorului şef Băsescu şi a acoliţilor săi portocalii.
    În mod total ciudat şi mincinos, în mesajul său în Parlament din 12 martie a.c., iresponsabilul Băsescu a vorbit de „restabilirea rapidă a echilibrelor macroeconomice”, ceea ce este în totală discordanţă cu realităţile, cu marile dezechilibre valutare şi financiare. A uitat să vorbească despre moştenirea economică dezastroasă pe care a lăsat-o şi despre neabsorbţia fondurilor europene în proporţii considerabile.

    I. CUM A BATJOCORIT BĂSESCU INTERESELE ROMÂNIEI
    Băsescu şi politicienii portocalii au dat cu piciorul la cele 34,8 miliarde de euro – fonduri europene nerambursabile care au fost alocate României de Uniunea Europeană prin programul pe 7 ani (2007-2013).
    În loc să ia măsuri organizatorice şi administrative pentru utilizarea şi absorbţia acestor zeci de miliarde de euro, domnul Băsescu s-a ocupat de scandaluri politice permanent, de provocarea continuă de crize politice; iar acum vrea să ne dea lecţii despre ce grozav este domnia sa ca negociator şef la UE.
    În faţa Parlamentului în ziua de 12 martie a.c., a uitat să se refere la ce s-a întâmplat cu cele 34,8 miliarde de euro fonduri europene alocate României de către UE şi la pagubele imense provocate ţării, prin neutilizare şi neabsorbţie – în anii de cumplită criză economică – prin neglijenţa în serviciu a domnului Băsescu şi a miniştrilor portocalii (în enumerarea „obiectivelor fundamentale” în Parlament – a uitat să amintească de cele 34,8 miliarde de euro-fonduri europene).
    Din cele 34,8 miliarde de euro, în primii 6 ani (din cei 7 ani – 2007-2013), au fost eşalonate circa 28 miliarde de euro (din care circa 16 miliarde de euro la fondurile de coeziune şi structurale şi circa 12 miliarde de euro la fondurile pentru agricultură şi dezvoltare rurală).
    Conform datelor oficiale, în cei şase ani trecuţi (2007 – 2012) rezultă o neutilizare şi o neabsorbţie de circa 20 de miliarde de euro (din care circa 14 miliarde de euro la fondurile de coeziune şi structurale şi circa 6 miliarde de euro la fondurile pentru agricultură şi dezvoltare rurală.
    Despre această uriaşă pierdere de fonduri europene nerambursabile gratuite trebuie să dea socoteală în faţa Parlamentului regimul Băsescu.
    În studiile şi analizele noastre trimise tuturor autorităţilor în mai mulţi ani – am avertizat asupra acestor uriaşe pierderi de fonduri europene. În zadar, deoarece autorităţile portocalii au rămas indiferente la semnalările noastre.

    II. O ANALIZĂ ŞI O DEZBATERE ÎN PARLAMENT
    Noul Parlament, ales de poporul român suveran în decembrie, are datoria să fixeze o zi sau două în care să se examineze aprofundat – gradul de utilizare a fondurilor europene nerambursabile în sumă de 34,8 miliarde de euro – pe categorii de fonduri, pe programe operaţionale şi pe ani – şi să facă o informare deplină şi corectă a poporului român asupra fondurilor pierdute din cauza regimului Băsescu.
    În felul acesta, se vor putea trage învăţăminte practice şi se vor putea stabili măsuri pentru ca istoria tristă de neabsorbţie a fondurilor europene să nu se repete în perioada 2014-2020.
    Preşedintele Senatului şi Preşedintele Camerei Deputaţilor să ia iniţiativa ca, împreună cu guvernul, să programeze această dezbatere, care să se încheie cu concluzii şi măsuri de prevenire în viitor a situaţiei catastrofale ce s-a produs în perioada 2007-2012, datorită neglijenţei în serviciu a guvernanţilor portocalii, în frunte cu domnul Băsescu.
    Aceasta este o problemă de fond majoră a economiei, a ţării; trebuie să se lase la o parte discuţiile politicianiste sterile provocate în Parlament de Băsescu, de reprezentanţii iresponsabili din PDL şi din Partidul Dan Diaconescu.
    NOTĂ SPECIALĂ La Congresul PDL din 23 martie a.c. această pierdere uriaşă de fonduri europene gratuite – ar trebui să fie o temă centrală de dezbatere, dacă portocalii vor să se ocupe cu adevărat de problemele de fond ale ţării.

    ÎN FAŢA JUSTIŢIEI
    Pentru pierderea fondurilor europene nerambursabile, gratuite – de zeci de miliarde de euro – de către Băsescu şi politicienii portocalii – după analize minuţioase şi temeinice realizate, cei vinovaţi vor trebui să fie trimişi în faţa Justiţiei pentru pagubele provocate ţării în anii 2007-2012.
    Aceştia se fac vinovaţi de NEGLIJENŢĂ ÎN SERVICIU.
    Va fi un prilej de învăţăminte practice şi, totodată, de avertismente pentru noii guvernanţi. Va fi o atenţionare severă pentru Băsescu care a monopolizat relaţia cu Uniunea Europeană, dând la o parte pe primul ministru în toţi anii guvernării portocalii.
    În mod nominal vor trebui să apară în faţa Justiţiei pentru uriaşele pierderi de fonduri europene: Traian Băsescu care a uzurpat funcţia de prim ministru; Emil Boc care nu şi-a îndeplinit atribuţiile din fişa postului şi miniştrii portocalii: Adriean Videanu, Radu Berceanu, Vasile Blaga, Elena Udrea, Anca Boagiu, Sulfina Barbu, Theodor Baconski şi alţi foşti miniştri.
    CONSECINŢELE Pierderea fondurilor europene a avut grave efecte pentru adâncirea dezechilibrelor macroeconomice, provocând recurgerea la credite externe, la supraîndatorarea ţării pe multe decenii (mărind datoria externă a ţării de câteva ori, ridicând-o la peste 100 miliarde de euro; datoria suverană a ţării a fost mărită de câteva ori, ridicând-o la peste 50 miliarde de euro).
    Totodată, a avut loc adâncirea sărăciei şi amplificarea suferinţelor populaţiei prin tăierile de pensii, de salarii, de ajutoare sociale, prin mărirea impozitelor, prin majorarea preţurilor şi a inflaţiei, prin tăierea fondurilor pentru sănătate şi pentru învăţământ. Toate acestea vor trebui să apară în mod explicit în actul de acuzare.

    III. EXAMINAREA DATELOR COMISIEI EUROPENE PRIVIND
    CADRUL FINANCIAR MULTIANUAL 2007-2013
    Comisia Europeană a făcut publice datele privind utilizarea fondurilor europene nerambursabile pe primii cinci ani (2007-2011) – din Cadrul Financiar Multianual (2007-2013).
    Considerăm extrem de necesar şi util ca membrii Parlamentului şi ai Guvernului să studieze aceste date evolutive prezentate în 6 mari grupe de fonduri (cca. 60 de poziţii) în ansamblu şi pe fiecare din cele 27 de ţări membre UE, pentru o mai bună cunoaştere a situaţiei şi a experienţelor, pentru a trage concluzii şi învăţăminte practice.
    În cei cinci ani trecuţi (2007-2011) au fost utilizate şi absorbite de către cele 27 de ţări membre UE circa 600 miliarde de euro (faţă de prevederi – 975 miliarde de euro credite de angajament şi 925 miliarde de euro credite de plată – în preţuri curente – în Cadrul Financiar Multianual 2007-2013). Merită să fie studiate cu atenţie toate aceste evoluţii.
    COMPARAŢII Membrii Parlamentului şi ai Guvernului au posibilitatea să se aplece asupra datelor şi asupra structurilor în ansamblu şi pe cele 27 de ţări – membre UE şi să facă analize comparative.

    ROMÂNIA apare în aceste date pe 5 ani (2007-2011), cu o sumă totală accesată de circa 12 miliarde de euro, din care circa 9 miliarde de euro fonduri post aderare şi circa 3 miliarde de euro fonduri preaderare. La fondurile de coeziune şi structurale şi alte fonduri post-aderare este înscrisă suma de 3,4 miliarde de euro şi la fonduri pentru agricultură şi dezvoltare rurală este înscrisă suma de 5,4 miliarde de euro.
    EXPERIENŢE DE STUDIAT Din zona centrală şi est europeană sunt de studiat experienţele pozitive ale Poloniei, Ungariei şi Cehiei, atât în ce priveşte proporţiile absolute ale sumelor accesate, cât şi cifrele relative (raportate la populaţie şi suprafeţe).
    UNGARIA a accesat în cinci ani (2007-2011) – 17,0 miliarde de euro (din care 10,8 miliarde de euro la fondurile de coeziune şi structurale; 5,8 miliarde de euro la fondurile pentru agricultură şi dezvoltare rurală; alte fonduri 0,4 miliarde de euro). Ungaria are o populaţie de 10 milioane de locuitori şi o suprafaţă de 93 mii km2.
    CEHIA a accesat în cinci ani (2007-2011) – 13,5 miliarde de euro ( din care 8,9 miliarde de euro la fondurile de coeziune şi structurale; 4,4 miliarde de euro la fondurile pentru agricultură şi dezvoltare rurală şi 0,2 miliarde de euro la alte fonduri). Cehia are o populaţie de 10,5 milioane de locuitori şi o suprafaţă de 78 mii km2.
    POLONIA a accesat în cinci ani (2007-2011) – 50,9 miliarde de euro (din care 33,1 miliarde de euro la fondurile de coeziune şi structurale; 16,6 miliarde de euro la fondurile pentru agricultură şi dezvoltare rurală şi 1,2 miliarde de euro la alte fonduri). Polonia are o populaţie de 38,2 milioane locuitori şi o suprafaţă de 312 mii km2.
    NOTĂ SPECIALĂ Ţările de mai sus au accesat fondurile europene în proporţii mai mari în sume absolute, cât şi în termeni relativi – în comparaţie cu România.
    Din analiza comparativă rezultă că faţă de România – Polonia a accesat fonduri pe cap de locuitor de 2,3 ori mai mult; Cehia a accesat fonduri pe cap de locuitor de 2,4 ori mai mult; Ungaria a accesat fonduri pe cap de locuitor de 3 ori mai mult.
    Prin urmare, aceste ţări au valorificat cu mai multă răspundere posibilitatea oferită de Uniunea Europeană pentru echilibrele macroeconomice ale ţărilor respective şi pentru depăşirea dificultăţilor generate de cumplita criză economică prelungită. Să exprimăm respectul nostru faţă de aceste experienţe pozitive.

    ALTE ŢĂRI ŞI EXPERIENŢE În ţări mai mici (cu populaţie pe jumătate sau mai puţin faţă de România şi cu suprafeţe mult mai reduse) au fost accesate fondurile europene în cei cinci ani (2007-2011) cu următoarele sume: 34,6 miliarde de euro în Grecia; 30,3 miliarde de euro în Belgia, 20,8 miliarde de euro în Portugalia, 10,2 miliarde de euro în Olanda, 9,3 miliarde de euro în Irlanda, 8,9 miliarde de euro în Austria, 7,9 miliarde de euro în Suedia, 7,3 miliarde de euro în Danemarca, 6,5 miliarde de euro în Finlanda.

    *
    * *
    Toate aceste experienţe merită să fie studiate, cu scopul de a trage învăţăminte pentru viitor în ce priveşte organizarea, proiectarea, măsurile administrative, asistenţa tehnică, organizarea licitaţiilor, controlul social, desigur în cadrul sumelor ce vor fi alocate.
    Ne exprimăm speranţa că politicile de convergenţă, cooperare şi de solidaritate, de reducere a decalajelor în dezvoltare – vor fi susţinute de ţările membre ale Uniunii Europene.

    21 martie 2013

    Grupul de Iniţiativă „Reînnoirea”
    Florea Dumitrescu
    Gheorghe Stroe
    Cristian Apostol

  8. claraandre34 March 21, 2013 at 9:28 pm #

    Corect! Si atatitia oameni, de ce? Pentru ca dl. Ponta NU ia pozitia ghiocel in fatza lui basescu! Are ceea ce se cheama coloana vertebrala! Boc Emil era un slujbas basinos(basist, adica), cu scuzele de rigoare, pentru afirmarea unei realitati clare, observata de mine ca un critic adevarat al regimului basescu, inca de la castigarea primului mandat de presedinte al Romaniei! Si nu ma laud, dar eu vad altfel sistemul politic din Romania, avand in vedere ca am o licentza, la stat, in domeniul Sociologiei Politice! Nu-l voi critica pe acest basescu, desi se lasa cu atribuirea de dosare, nu dosar, repet DOSARE PENALE, la adresa lui! Nu-mi asum asa ceva, pentru ca sunt prea mica pentru o lupta cu un asmenea marinar mafiot! Sa se sesizeze organele in drept, desi in parte sunt tot basiste!Eu, i-as cere o consultatie psihiarica acestuia de la Cotroceni, caci dupa rabufnirea din aceasta seara ……….. psihiatri sunt indreptatiti sa se afirme, asupra starii lui de sanatate mintala, care cam lipseste clar! S-a vazut clar o atitudine nervoasa, necontrolata! Si deci, ce fel de om n-are control asupra atitudinii sale ……… si publice? Rog, un psihiatru ( nu psiholog) sa-mi spuna si mie!

  9. gurita March 21, 2013 at 9:52 pm #

    Este foarte adevarat ca romanul este foarte muncitor.

  10. casandra March 21, 2013 at 11:39 pm #

    1. Sublinierea afirmatiei jurnalistului ca “Ponta este un om inteligent” este sutpida si induiosatoare. Sper ca nu ai inceput sa te indoiesti de propria inteligenta.
    2. In chestiunea pensionarii generalilor si “tradarii”, nu te grabi cu un rapuns neinformat. In ealitate, chiar Basescu este vinovat de faptul ca respectivii generali trebuie sa se pensioneze la 55 ani si 6 luni. Legea 263 din 2010 dispune astfel in art. 54 si Anexa 6, dedicate ambele chiar militarilor.
    Initiativa parlamentarilor mai retusa putin legea idioata.

    Ce zice legea la art.54, dedicat militarilor?
    “Art. 54. – (1) In cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I,lit. c), varsta standard de pensionare este de 60 de ani, atat pentru femei,
    cat si pentru bărbati. Atingerea acestei varste se realizează prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonării prevăzute in anexa
    nr. 6.” Adica, varsta standard la care se va ajunge treptat este de 60 de ani, dar nu chiar acum, ci dupa niste ani in care respectiva varsta standard creste mereu.
    Exact cum creste esalonat varsta de pensionare pentru civili, creste si pentru militari, ca efect al legii 263. Promulgata de Basescu, laudata de Basescu, considerata “reforma” a statului tot de Basescu.

    http://legeaz.net/legea-pensiilor/art-54-lege-263-2010

    Dar la varsta asta standard de 60 de ani se ajunge treptat, asa cum scrie in Anexa 6 la legea respectiva.

    Asta este “tradarea”? Cei care ne trimit generalii de stat major la pensie acum sunt Basescu, Boc si Robertica. Ei au aprobat Legea 263, asa tampita cum este ea!

  11. berenger March 22, 2013 at 7:57 am #

    citat complet: „In timp ce Occidentul a fost in alerta vara trecuta, pe masura ce Guvernul Ponta a parut sa centralizeze puterea intr-un fel zelos, (partea asta lipseste) putini ar putea sustine ca Romania priveste catre Est mai degraba decat catre Vest. Tara este ferm ancorata in Uniunea Europeana si in NATO. Populatia sa dinamica priveste catre Londra si Paris, nu catre Beijing si Moscova.”

    citat complet: „Insa Ponta este un om inteligent, iar pana acum pare ca si-a invatat lectia si a fost temperat (partea ce urmeaza lipseste) de reactia pe care a primit-o din partea Uniunii Europene si Washington-ului, ca urmare a intregii saga a suspendarii presedintelui.

  12. Ion ILIESCU IASI March 22, 2013 at 8:56 am #

    PONTA poate deveni un viitor presedinte a ROMANIEI daca se separa de Néo FASCISTUL crin antonescu !!!
    Asocierea lui Victor PONTA de acest crin antonescu il indeparteaza de UE, NATO de lumea economica moderna. Néo FASCISMUL creaza FRICA si RAZBOI !!!

  13. constantin dan (@Constantin98Dan) March 22, 2013 at 9:42 am #

    Numai ca Centrul Bucurestiului nu este intreaga Romanie . Restaurantele de lux bucurestene nu au nimic cu viata cotidiana a celor din Strehaia , Simleul Silvaniei sau Targu Neamt .
    Puteti schimba aceasta tara in bine atat de simplu , terminand autostrazile in lucru – sectorul Deva Sibiu si Nadlac Arad – amandoua , cu o minima vointa politica ( nu taraganarea infernala a proiectelor de un an , ca Timisoara Lugoj si Lugoj Deva ) , vizite regulate pe santiere , aceste doua sectoare pot fi terminate in acest an ! Dar nu va interesati deloc asupra stadiului lor , veniti cu iluzii , cu autostrazi in Carpati , neinteresandu-va de ce exista DEJA – cum de abandonati Bors Suplacu de Barcau , 64 de kilometri , jumatate terminati ?
    De ce suspendati programul cu laptele pentru copii ?
    De ce sunteti incapabil sa opriti violenta in scoli si pe canalele de televiziune romanesti ?
    De ce copiii romani sunt amenintati cu moartea la Sfantu Gheorghe pentru o cordeluta tricolora , ce guvern conduceti ?
    Cum de lasati un descreierat idiot , ca bietul rapidist , sa antreneze tara intr-o disputa agresiva , plina de ura , cu Ungaria ? De ce nu se anticipeaza astfle de gesturi iar daca au loc , de ce nu se interzice publicitatea in jurul lor ?
    De ce tara nu este reprezentata profesionist in exterior ?

  14. victor2011 March 22, 2013 at 10:07 am #

    Domnule prim ministru de ce nu puneti mai bine niste articole care sa ne intereseze pe noi cei care v-am angajat pe dvs si pe politrucii dvs din subordine.Ceva care sa ne intereseze cum ar fi de ce se fura, de ce nu exista autostrazi de ce ne furati prin taxe care intra in buzunarul unora de ce si iarasi de ce?!

  15. manuela March 22, 2013 at 10:35 am #

    ce mandru tre’ sa fii musiu Ponta!!!! ce mandrie ca un jurnalist corespondent la Paris pentru un ziar din New York scrie echilibrat… si Ceausescu avea prieteni prin junglele africane si se lauda cu ei… gata te-a laudat un neica nimeni si puf! nu mai e nici coruptie, nici saracie, economia duduie, curge lapte si miere deja pe toate autostrazile… musiu… mi-e rusine cand vad la tv ce reportaje fac nemtii despre Romania, dar tac si inghit, pentru ca tara asta imi asigura un serviciu, pentru care acasa eram prea in varsta,si pentru ca stii ceva musiu… au dreptate… mai avem mult pana sa meritam Schengen… asta ti-o spune o persoana careia ii e scarba sa se intoarca in tara ta, a lui somnorici si a lui nea antena…

  16. gzu March 22, 2013 at 10:54 am #

    “Insa Ponta este un om inteligent, iar pana acum pare ca si-a invatat lectia si a fost temperat de reactia pe care a primit-o din partea Uniunii Europene si Washington-ului, ca urmare a intregii saga a suspendarii presedintelui.” .
    estio de plans tinere 😦

  17. nastyb0y March 22, 2013 at 12:08 pm #

    Desigur, domnule Ponta, eu am încercat să vă laud, atunci când am avut pentru ce. V-am ars câte una la ţurloaie, atunci când aţi meritat. Ba chiar, v-am făcut şi câteva recomandări, atunci când am văzut niscaiva feţe palide de pui de securişti, baronei de zilele noastre ori propagandişti ceauşişti prin imediata dvs. apropiere. Descopăr, însă, pe graficul evoluţiei dvs. un palier paralel cu axa ox. Adică, domnule Ponta, se vede cu ochiul liber că nu faceţi nimic. Şi la fel de nimic mi se pare că se întâmplă şi în ţară. În altă ordine de idei, vă consiliez, chiar dacă nu faceţi nimic vizibil, faceţi, măcar, sport mai des. Silueta se schimbă şi devin€ notabilă. Parcă ziceaţi, odată, ceva despre ecologism. Drept pentru care, şi ca urmare a ultimelor scandaluri legate de carnea etichetată greşit ori alte alarme alimentare, vă dedic acest text spre luare aminte. Măcar la ce mâncaţi dacă nu la ce auziţi din partea celor care v-au votat. Succes şi…poftă bună!. “Şi Milka era cal”. Un text eveniment, pe burta goală, în loc de mic dejun cu flori de mucegai şi carne de cal. Dăruit vouă, celor mai buni prieteni ai mei, la promoţie. Să nu citiţi eticheta. Noi nu ne formalizăm. Până la urmă, tot acolo vom ajunge. Desigur, şi noi pe voi.

    Şi Milka era cal

  18. IONUT March 22, 2013 at 12:45 pm #

    domnule victor ponta v-am scris de atatea ori pentru drepturile persoanelor cu handicap si dumneavoastra ma dezamagiti in continuare. nu as vrea sa regret cav-am votat partidul avem nevoie de ceva suplimentari la indemnizatii domnule prim ministru de cate ori trebuie sa va mai scriu?

  19. Theodora March 22, 2013 at 1:34 pm #

    Sa enumeram aberatiile : act de trădare naţională, se încearcă punerea sub control politic a generalilor, decapitare, act împotriva securităţii naţionale şi a Armatei Române, o lovitură dată armatei.
    Cu cine ii inlocuim se intreaba basescu traian?
    Nimeni nu este de neinlocuit basescule!

    Generalii trebuie sa ramana sub controlul politic al guvernatorului Basescu Traian. Cu cine ii inlocuim?

  20. aneta March 22, 2013 at 2:29 pm #

    nu e bine cu scumpa noastra tara

  21. anonim March 22, 2013 at 5:14 pm #

    Lauda de sine nu miroase a bine.

  22. GIM March 22, 2013 at 6:25 pm #

    Armata română este condusă astăzi de coaliţia USL?
    http://comunicatpentruromani.blogspot.ro/2013/03/armata-romana-este-condusa-astazi-de.html

  23. Mircea March 23, 2013 at 3:33 pm #

    Traiasca , infloreasca si sa rodeasca COABITAREA ! Am auzit d-le Ponta ca ati spus despre Basalau, ca traieste in lumea lui departe de realitatile din Romania. Bine spus, doar vreau sa adaug ca si dvs traiti, pe baza de coabitare, in lumea Basului, deci departe/paralel cu realitatile romaneasti.

  24. justitiaru March 23, 2013 at 3:47 pm #

    Basismul este neo-fascism ,iar USL indestructibil spre necazul basistilor mafioti si tradatori.
    USL este garantia eradicarii satanismului politic basist.
    Jefuitorii si tradatorii basisti trebuie indepartati pana la ultimul din spatiul public si incarcerati pentru perioade indelungate pentru a nu mai putea produce daune Romaniei

  25. Mircea March 23, 2013 at 6:21 pm #

    D-le Ponta, in calitate de coabitant al Basalaului, iata ce am inteles noi din ceea ce dvs serviti pe principiul “ia de la Basescu”.
    Ce a uitat sa spuna prima PDLepra a TARII in DELIRUL lui,sau ce am inteles noi din discursul Basalaului :
    -Impreuna cu voi PDLepre dragi am subordonat SERVICIILE,JUSTITIA si CCR.
    -Impreuna cu voi am FURAT pana ce am adus TARA in pragul COLAPSULUI.
    -Impreuna cu voi i-am TRADAT pe ROMANI si am dat TARA pe mana PPE si FMI.
    -Impreuna cu voi am IZGONIT din ROMANIA toata INTELIGENTA noastra si TINERETUL.
    -Impreuna cu voi am acordat CETATENIA ROMANA la toti BORFASII din Republica MOLDOVA,care au impanzit EUROPA si au facut mult rau ROMANIEI.
    -Impreuna cu voi am IMPRUMUTAT 30 de MILIARDE de EURO pe care apoi tot impreuna i-am FURAT s ne-am IMBOGATIT in timp ce ROMANII PLATESC.
    -Impreuna cu voi am TAIAT SALARIILE si PENSIILE si i-am UMILIT pe ROMANI.
    -Impreuna cu voi am INCHIS SPITALE si SCOLI,OMORAND ROMANI si lasand sute de mii de copii ANALFABETI.
    -Impreuna cu voi am FURAT doua randuri de ALEGERI.
    -Si tot impreuna cu voi doresc sa ne intoarcem la conducerea ROMANIEI ca sa continuam JAFUL si BATJOCORIREA ROMANILOR!
    Nu va grabiti sa stergeti mesajele, daca doriti sa cunoasteti parerile celor care v-au votat , in speranta ca veti starpi rapid mafia basisto-securista, incepand cu decapitarea capului mafiei, bulibasa JON (javra ordinara nationala ).

    • moromete March 26, 2013 at 2:23 pm #

      Aceleasi obiective i le-am transmis eu *stapinului* pe blogul presedentiei.

  26. Marcus March 24, 2013 at 8:06 pm #

    Adio, Ba, Adio! Adio Coabitare !

    Am trait s-o vad si p-asta! La o ora de maxima audienta, presedintele numit de briusel al tarisoarei noastre scumpe, renuntand la mofturile cu iesirile nocturne din holul si de la pupitrul Cotroceniului in favoarea cadrului familiar oferit de propria locuinta, imbracat cu o vestulita care aducea la model cu incarcaturile de dinamita imbracate de alde kamikadze musulmani inainte de intalnirea cu virginele promise de raiul lu’ Alah, apare pe sticla teveului si, inspirat de celebra replica din romanul Setea “adio, ma, adio!”, divorteaza public (in sfarsit si in direct) de adunatura de-si zice pedeleu, incheind astfel apoteotic panarama ce s-a vrut congres, conventia sau ce mama dracului o fi fost, tambalau’ de la Romexpo, care l-a revalidat pe Blaga in functia de sef de gasca la derbedeimea portocalie.
    Si cand zic “panarama” sunt motivat pana in varful degetelor de la picioare s-o fac, avand in vedere modul in care s-au desfasurat asa-zis-ele alegeri ale asa-zis-ului partid.
    In astia 23 de ani post-revolutionari am vazut “n” congrese si conventii la diferite partide, avand ca scop alegerea viitorilor lideri, dar ce mi-a fost dat sa vad si sa ma dipuna pana la stadiul de ras cu lacrimi ca la circoteca de ieri a pedeleului, nu mi-a fost dat sa vad.
    Nu are rost sa analizez discursurile impricinatilor, nu de alta, dar nu prea este mare lucru de analizat la ele, starea de ilaritate maxima mi-a fost indusa de modul cum a decurs votarea si de rezultatul cu strigaturi si huiduieli al acesteia.
    Mai intai si mai intai, votarea a fost intarziata de betivanca de Monica Macovei care, stiind ca Blaga l-a scos castigator si pe chiombu la ultimile prezidentiale, folosind metoda nebagarii de seama si a iutelii de mana, si inspirata fiind de intelepciunea populara care spune ca “hotului de hot ii este frica” a tinut mortis ca buletinele de vot sa fie stampilate si ras-stampilate pentru a nu aparea “duplicate”.
    Dom’le, astia daca au fost maturati de la Putere si li s-a luat pestera lui Aladin, nemaiavand ce sa fure, au ajuns sa se fure intre ei, probabil pentru a nu-si iesi din mana!
    In ciuda masurilor si a vigilentei fostului procuror comunist, se pare insa ca Blaga si-a insusit bine lectia cu mangla la voturi si in final a “tradus-o” pe Lenutzica la diferenta de cateva voturi (pastrand proportiile cam la diferenta castigatoare data basescului de votul de la Paris si al “fratilor” moldoveni), diferenta insa suficienta pentru ca amanta numero uno a tarii sa-si puna desuuurile de firma in cap si sa sara la gatul buldogului pe motiv de japca electorala. Nu, tu, fiar play, nu, tu, cel mai buna sa invinga nu,tu, felicitari adresate invingatorului, ci mahala de margine de ulita de Plescoi si cacatura reclamantei vizibila pe atzica chiloteilor tanga pe care si i-a pus pe crestet la momentul declansarii ostilitatilor.
    Daca treaba s-ar fi oprit la acest nivel ar mai fi fost loc de spalare de obraz a pedeleului, dar n-a fost sa fie!
    Ca sa puna mot la rahat, chiriasul neutru politic de la Cotroceni a iesit si a divortat public si in direct de pedeleu, suparat catran ca nu i-au iesit smecheriile cu Elena Udrea.
    Sunt tare curios cam ce motivatie ar da basinosii de la Curtea Constitutionala, care pana acum o dadeau de gard, cum ca luarile de pozitie partinice ale basescului n-ar constitui o violare a prevederilor constitutionale, ci pareri personale ale anticristului, dupa aceasta iesire publica a dementului in care acesta afirma cu subiect si predicat ca in toti acesti ani in care ar fi trebuit sa fie arbitru intre partidele politice, el de fapt a fost al doisprezecelea (daca nu chiar primul) jucator al pedeleului.
    Domnule Ponta, domnule Antonescu, luati domnilor caseta de aseara in care “independentul” recunoaste public faptul ca a incalcat grosolan Constitutia si a trait in cel mai abject concubinaj cu pedeleu’ si puneti-o pe un video wall in Parlamentul European si daca voi n-aveti curaj sa-l suspendati pe nesimtit, macar aveti voi bunul simt de a-i intreba pe sefii vostri de la briusel cum trebuie procedat cu individul care, in mod normal dupa divortul de pedeleu, ar trebui sa piarda si sustinerea PPE-ului. Adica daca i-a zis Adio lu’ Blaga, acelasi Adio este valabil si pentru Barosso si Merkelitza, nu-i asa?

  27. benieamin manole March 31, 2013 at 8:08 pm #

    Ce treaba am eu simplu taran roman cu dobitocii…

    • nelutiu April 6, 2013 at 8:01 pm #

      pe b[tr\nul Kalajnikovb, nu am reusit nimicm,. deoarece tot securisto*-comunistii

      • nelutiu April 6, 2013 at 8:09 pm #

        Buna, sunte’teti cei mai buni , dar de de fara ioacritic

  28. emma April 3, 2013 at 3:32 pm #

    domnule ponta
    pentru mine nu mai sunteti prim ministrul romaniei, sunteti un simplu om care merge pe sarma.imi pare extrem de rau ca am riscat sa votez pe vremea aceea oribila.de ce, de ce , de ce?cum puteti sa ne tradati in halul asta ?.daca nu erati santajabil ati fi gaqsit o solutie .de ce nu ati lasat pe ministrul justitiei sa decida?sunteti la fel cu basescu..sincer e yaki. clar .nu mai cred in nimic si in nimeni.o sa stea basescu asta mai rau ca ceausescu pe capul romanilor. o sa l puneti dumneavoastra personal presedinte pe viata pentru ca va are cu ceva la mana si asta cand prinde un ciolan nu l mai scapa deci . nimic din ce ati promis n ati facut.l ati facut mat pe antonescu ?mai bine il lasati in continuare pe ungureanu sau boc.macar ne duceam naibii de rapa urandu i pe aia.asa ,locuri de munca nu ,situatie din ce in ce mai rea,datorii la fmi .v ati decredibilizat si pe dv si usl.

  29. FELICIA April 7, 2013 at 9:27 am #

    Frumoasa si pertinente expunerea jurnalistului Dan Bilefsky de la The New York Times si International Herald Tribune.Aceasta arata ca si noi contam mult pentru intreaga lume.

    • Maria April 10, 2013 at 8:22 am #

      dumneata Felicia,sigur traiesti in alta lume

  30. Maria April 10, 2013 at 8:18 am #

    cand oameni ca voi cei ce au postat comentarii,fie pro ,fie contra unei opinii asternute de un om aflat pentru cativa ani in postura de Prim Ministru ,vor putea sa aiba rabdarea sa-l asculte pe un interlocutor (pro sau contra),vor putea sa nu denigreze,vor putea sa taca si SA MAI SI FACA (MAI MULT)…..vor putea sa nu mai acuze …..abia atunci, VOR PUTEA INTELEGE DE CE TOATE ACESTEA?……so,dle Prim Ministru, nu vrei sa ne dai clasa de tacere si SA repui elegant demnitatea unui popor……sau poate mai trebuie sa treaca o vreme sa intelegi CUM?…..pana atunci, de ce e nevoie de conducatori?

    • camian April 23, 2013 at 8:02 pm #

      O radiografie a terorismului din interior. Asta poate fi trecuta la genericul teoriilor conspiratiste. Dar NU E, PE BUNE.

      Asa cum comunistii organizau actiuni teroriste-destabilizatoare in zorii acestei miscari, tot asa procedeaza noua-veche bestie reinascuta din sarguinta noilor presidentiali si activisti aflati in gandul ei.

      Elementele terorii neo-comuniste:
      :
      Indivizii -target sunt izolati in comunitate, hartuiti de elementele noii ordini cu capul in poponetz, li se refuza drepturi elementare, sunt drogati, la ei acasa, care de fapt nu este a lor…este a proprietarului care este patrihotz… ca sa escaladeze treaba. Apoi o camera bine bunghita le ia-n pelicula escaladarea, se iau marturiile “virulente” contra fericirii generale,,se inchide copchilasul, daca nu este ucis, se ridica panouri cu victimele colaterale, se striga lozinci, se coordoneaza treaba si in alte locatii geografice ca sa se intareasca argumentul….ca “da–este terorism.”

      Concluzia: Se intaresc masurile de securitate.

      De ce copii? ca sa se serveasca elementul crucial pentru argumentul “NO MERCY” daca un copil poate sa faca asta intr-o bucatarie, iti dai seama ce poate face un BOMBIST-ist Internationalist intr-un laborator ultra-sofisticat. Asa aparut DeVeselu.

      Pardon, asta este alta concluzie.

      Concluzia pe media este dam drepturile de buna voie ca sa evitam un macel general, pentru ca iata copiii sunt de nestapinit in zilele noastre. Staulul Global poate sa le poarte mai bine de veghe, lor si parintilor lor care muncesc la intarirea….

      • camian April 23, 2013 at 8:18 pm #

        Am si eu un amic vizat aici in comunitatea multiculturala unde locuiesc in USA.

        Elementele simetrice din cazul lui:

        –calcularetul busit–carti de Goma furate de pe memorie, ca cica este antisemite textele.

        –saci de gunoi strain plasate in fata curtii lui, usually de culoarea sacilor vecinului de alturi ca sa sara amicul in gatul vecinului–si sa avem interventia punctuala, la punct si virgula a ordinatorului.

        –casa ca vizitata, cu obiecte disparute, nimeni nu zice nica ca cica nu are dovezi. De aceea le creem.

        –argumentul principal in cazul indezirabilor acestui sistem al terorii orgnizate: pina la cadavre NU INTERVENIM.

        –cum sa intervenim cu solutii? adica jobulet, si mai ales etc. Actiunea nu ar semana cu jocurile pe computer, nu ar fi hot, cu puncte culminante, si cu demonstartie de umflare de muschi si evident….cu alte efecte speciale…

        In introducerea concluziei eu zic ca amicul meu nu o sa escaladeze, or sa cedeze tovarasii nervos, dar ce ne facem cu cei care escaladeaza?

        Eu chiar acum vad in scoica mea din care ma informez ca undeva intr-un subsol se construieste o boma cu raza cea mai lunga scurtata in cadere la destinatarul care a devenit acum tinta.

        CU DUMNEZEU INAINTE

  31. sara stancescu April 29, 2013 at 4:16 pm #

    NU MA MAI INTERESEAZA CE SPUN STRAINII DESPRE NOI, PENTRU CA EI NE-AU ADUS IN SITUATIA ASTA…MAI HOTI DECAT EI NU EXISTA! TRATATUL RIBENTROP-MOLOTOV…TEZAURUL FURAT DE RUSI….RETROCEDARILE UNGURILOR (CITEAM DESPRE UN LATIFUNDIAR UNGUR CARE A CERUT UN SAT INTREG SI L-A CASTIGAT IAR SATENII AU FOST OBLIGATI SA PARASEASCA SATUL)……PROPRIETATILE CUMPARATE DE STRAINI – TOTI ASTIA ASTIA NU FURA PORTOFELE PRECUM TIGANII…EI FURA TERITORII, TEZAURE….ETC…SI NU II MAI NUMESTE NIMENI HOTI! HUAAAAAAAAAAAA, SI IN PRIMUL SI IN PRIMUL RAND TRADAREA POLITICIENILOR ROMANI!

  32. Livian June 10, 2013 at 8:34 pm #

    Draga Dle Ponta
    Reduceti taxele investitorilor straini daca doriti binele tarii
    Si al cetatenilor creati locuri de munca prin reducerea taxelor .
    Daca nu castiga cetatenii tarii nu castiga nici romania.
    Asta sa aveti in vedere ptr a reantari economia romaniei.
    Sunteti pilonul de baza al romanilor faceti asta si vedeti roadele .
    Sper sa luati la vedere ceea ce va scriu.

  33. A. Micu June 18, 2013 at 7:54 pm #

    Domnule Prim-ministru Ponta,
    Sunt un pensionar total nemultumit atat de sistemul de salarii cat si de cel de pensii, care se aplica in aceasta tara, pe motiv ca acestea sunt cat se poate de discriminatorii. Traind nemerniciile din perioada guvernarii pdl-iste, mi-am pierdut total increderea in toti politicienii tarii, printre care se regasesc cei mai versati hoti si mafioti experimentati din aceasta tara si de aceea nici nu am votat la ultimele alegeri cu nimeni. Recunosc faptul ca aveam oarecare simpatie pentru noua coalitie, sperand ca are intentii bune pentru redresarea acestei tari, dar pe masura ce trece timpul, ati demonstrat contrariul. Ma tot intreb, cand terminati cu gafele guvernamentale ? Atunci cand v-am vazut ca oscilati in privinta pensiilor militare la care era absolut normal, firesc si legal sa se revina la nivelul avut inainte de taierile din 2010, mi-am dat seama, ca gandirea dvs., nu este una logica. Imi pare rau ca trebuie sa spun ca aveti aceleasi principii lipsite de obiectivitate atunci cand este vorba de echitate si dreptate pentru catatenii acestei tari !

  34. Atlasms VivaDv July 22, 2013 at 12:27 pm #

    In privinta articolului,ce pot sa zic,nu tot ce zboara se mananca.Sa nu uitam ca americanul promoveaza atletul si nu intelectul!!

Leave a comment