Allez François!

21 Apr

Maine este primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta (al doilea tur urmand sa aiba loc peste doua saptamani intre primii doi clasati).

Nu vreau sa ma uit prea mult la sondaje (ca orice roman care a trait momentul 2009, prefer sa le ignor ca sa nu sufar mai tarziu). Stiu doar ca victoria lui François Hollande este mai importanta pentru Europa si pentru Romania decat orice alt scrutin anterior. Sa va spun de ce :

– Nicolas Sarkozy este azi un simbol al politicianului demagog,  populist fara limite, total lipsit de valori si scrupule, fara o viziune clara si coerenta, cu grave conceptii autoritare si antidemocratice, exhibitionist si chiar bufon – adica un Basescu al Frantei (din pacate replicat si in alte tari europene, daca ne gandim la Berlusconi, Viktor Orban, Boiko Borisov). Acest mod de a face politica este responsabil de criza prin care trece intreaga Europa si din care UE nu poate iesi decat printr-un alt tip de leadership.

– Demagogia si oportunismul lui Sarkozy au afectat si Romania (profitand si de jalnica si umilitoarea prestatie a lui Basescu pe plan european), in faimoasele scandaluri cu expulzarea tiganilor si mai recent cu sabotarea Spatiului Schengen. Un presedinte francez ca Hollande, dornic de a pastra o relatie pragmatica si principiala cu partenerii din Estul Europei, nu poate fi decat un mare avantaj pentru tara noastra.

– Alegerea lui Hollande in fata unui Sarkozy agatat oportunist de bratul Dnei. Merkel va da un semn asteptat de intreaga Europa – ca poate fi ales si un lider politic care nu are in spate interesele bancilor si ale marilor speculatori financiari (cei care au provocat criza si acum o deconteaza pe spatele populatiei europene prin intermediul unor politicieni ca presedintele actual al Frantei). Iar miscarea politica progresista, a celor care cred ca alaturi de austeritate si disciplina bugetara trebuie sa te gandesti si la locuri de munca si crestere economica, isi va gasi in sfarsit un lider proeminent.

– Hollande, ales presedinte, va nominaliza un prim ministru tot socialist: Martine Aubry sau Pierre Moscovici. Nu doar ca ii cunosc personal, dar pot sa va asigur ca amandoi au vechi relatii cu Romania (si cu PSD); iar relatiile personale sunt de natura sa faciliteze colaboarea politica.

– Si, in final, sunt convins ca François Hollande nu se va purta niciodata cu Presedintele Romaniei ca si cu un chelner sau servitor care te agaseaza – mai ramane sa alagem si noi, romanii, un presedinte care sa nu se puna intr-o asemenea postura umilitoare; asta insa dupa alegerile din Franta.

Allez François!

44 Responses to “Allez François!”

  1. murfy April 21, 2012 at 3:55 pm #

    FRANTA este pe cale de a intoarce spatele dreptei capitaliste asa zis*populare* –
    prin alegerea unui presedinte socialist , s*or fi saturat si francezii de atita demagogie
    si oportunism.?.
    Ce sa mai zicem de romani , daca nici * popularul SARCOZY nu-l sufera si nu-l inghite pe scamatorul – antipopularul BASESCU .
    Este DREPTUL ROMANILOR DE a nu mai fii inselati !? – a cita oara ?

  2. ZOE, fii barbata ! April 21, 2012 at 4:02 pm #

    @Victor Ponta
    Exceptional articol, din nou, felicitari !
    Sper ca Dumnezeu sa fie cu François Hollande dar si cu noi !
    Allons enfants de la Patrie / Le jour de gloire est arrivé /Contre
    nous de la tyrannie / L’ étendard sanglant est levé … !
    Mi s-a parut cel mai potrivit îndemn în acest moment.
    Sa fii iubit !

  3. nastyb0y April 21, 2012 at 6:20 pm #

    Mizam foarte mult pe prietena noastră, nu numai de pe Facebook, Segolene Royal. Dacă nu a fost posibilă validarea candidaturii sale la prezidenţiale, sunt sigur ca si Hollande va fi mai bun pentru Franţa, din punctul de vedere al românilor, decât Sarkozy, jandarmul epatant. Cât despre Moscovici, sper din toată inima să vă fie gura aurită, să se realizeze tandemul.

  4. Desteapta de Alexa April 21, 2012 at 6:26 pm #

    Allez François!

    Salut Ponta!

  5. vana cornelia April 21, 2012 at 9:32 pm #

    Domnule Victor Ponta ma iertati ca i-mi dau cu parerea dar pentru ca dumneavostra i-mi trimiteti mail-ul sa il citesc si sa comentez consider ca trebuie sa-mi spun si eu parerea.
    !. Ma intereseaza mai mult problema tarii noastre, asta nu inseamna ca nu inteleg ce ar fi daca ar veni la putere in Franta un socialist,care pote ne-ar ajuta si pe noi, ca sunteti prieteni e bine sa nu o spuneti ci sa o folositi ma refer la domnul Francois Hollande.
    2.Sunt pensionara pe caz de boala fortata de a ma pensiona ,nu ca nu as fi bolnava dar mai puteam sa lucrez pana la 60 ani acum avand 58 de ani dar de 6 ani sunt pensionara din 2006 si-mi este foarte greu cu o pensie de 570 lei stand intr-un ghetou de 15mp. in Baicului, plecata dintr-un confort 1 de 2 camere, de ce am plecat ? e o poveste lunga ,va amintiti de anul 2003 cand erati subsecretat sau secretar la guvern ,cand va ocupati cu controlul guvernului ,sincer nu mai tin minte cum se numea functia dumneavoastra, eu eram contabil la ANFPPT in orice caz apartineam de Ministerul Muncii si Secretariatul Guvernului. De acolo mi s-a tras totul .As dori sa uit dar nu pot.
    Deci ma intereseaza sa va aud cum o sa puteti mari punctul de pensi pentru ca si dumneavoastra a-ti semnat reducerea bazei de calcul al punctului de pensie la 45% .
    De aceea avem pensii mici, vorbiti cu doamna Mariana Campeanu si o sa va spuna ,este omul care s-a zbatut foarte mult sa explice ca e grav ca se voteaza un articol prin care se diminueaza punctu de pensie cu 45%.
    Poate gasiti un mod de a repara aceasta nenorocire care sa abatut asupra unui numar mare de oameni printr-un vot a unor neavizati.Asta ar trebui sa va dea de ganditi, si cum ar trebui votat in parlament cand nu esti de profesi intr-un domeniu. .
    Sunt multe de spus dar incerc sa va inteleg si pe dumneavoastra.
    Cu stima
    Cornelia Vana

    • SASA April 24, 2012 at 12:18 am #

      Vana Cornelia, iti spun eu cum AR PUTEA mari valoarea punctului de pensie, dar te asigur ca n-o va face Ponta. In legea initiala a pensiilor, L.19/2000 a fost prevazut la un articol ca numarul de puncte anual al fiecarui pensionar nu poate fi mai mare de 3. Avand in vedere modul de calcul, asta ar insemna ca pensiile sa nu poata sa fie mai mari decat aproximativ 4,5 salarii medii pe economie, adica cca 6.ooo de roni pe luna. Limitandu-se valoarea superioara a pensiilor, fara a necesita fonduri suplimentare, valoarea punctului de pensie s-ar mari destul de mult si implicit si pensiile. Din pacate, acest articol s-a abrogat ulterior, si in guvernul Nastase au aparul ca ciupercile dupa ploaie acele legi speciale de acordare de pensii mari privilegiatilor societatii. Dupa abrogarea acestei legi, PSD-ul a promis ca atunci cand vin la putere vor reveni asupra lor. Concluzia o tragi singura si oricum, om trai si vom vedea.

  6. florin dia April 21, 2012 at 9:37 pm #

    Domnule Ponta, nu înțeleg de ce vă puneți într-o situație ridicolă fără să fiți provocat. Câștigarea alegerilor prezidențiale de către Hollande este la fel de sigură cum era câștigarea alegerilor de către Geoană acum doi ani și jumătate.
    Presupuneți (reduceți dvs la absurd) că tot Sarkozy va fi președintele Franței, iar dvs veți avea 10-15 procente de încredere în plus față de Crin Antonescu în 2014, atunci veți candida dvs la președinție, nu-i așa? Reiau ideea: presupuneți că va declara dl Sarkozy că dvs sunteți un populist etc. Veți considera că e o imixtiune în afacerile interne ale României, că e ar fi o declarație neavenită, un moment bun în care Sarkozy ar fi trebuit să tacă?
    Învățați, domnilor politicieni, să încetați atacurile la persoană și să vă rezumați la critica seacă a faptelor/ziselor politice ale adversarilor politici.
    Probabil vă voi vota și eu, dar poate voi avea inima îndoită. Nu pot încă să-mi imaginez că pot să disprețuiesc un om politic mai mult decât pe actualul nefericit președinte al României, dar încercați să nu îmi dați motive să o fac.
    O zi bună!

  7. Vasile Roaita April 21, 2012 at 11:03 pm #

    Daca-mi permiteti, as merge si mai departe; avem o situatie care seamana cu cea interbelica, cea care a creat premizele pornirii marelui razboi…Diferentele sunt, insa, capabile sa nasca un alt destin…Pentru Europa, pentru restul omenirii…

    Schimbarile de guverne care se produceau atunci, deasemenea in lant, erau in masura sa ascuta diferentele dintre cele doua blocuri militare, politice create…Au aparut lideri “hotarati” care au nu au mai putut comunica din cauza radicalismului lor manifest…

    Vechii sefi de state si guverne ai Europei, si nu numai, erau concilianti, dispusi sa negocieze pentru a gasi o solutie pasnica; si in Marea Britanie si in America, noii lideri au fost “baieti de gasca”, mai nonconformisti si mai cooperanti, mai ales cu industria care stapanea lumea: cea a armamentului…

    Dincolo de filmele care ne-au umplut copilaria, cu rusi si americani viteji si cu nemti idioti, popoarele lumii nu au fost incantate de Marele Razboi; ca dovada, imediat ce a venit pacea, partidele, care au promiovat razboiul, au pierdut puterea…

    Din fericire, nepotrivirea de “timing” este cea care face diferenta; liderii aventurieri pleaca la timp; altfel, cu groaza ma gandesc, ne-ar lua dracul…

    Tiparele pe care ni le-au servit propagandistii puterii, sprijiniti de intelectualitatea molcoma si supraponderala, au creat false realitati, false ierarhii si false valori…Eu il vad pe Dl Patapievici cu cisme sold si pantaloni cu vipusca, abia scotandu-si creierul prin turela tancului si tragand, din miscare, in casele de chirpici ale sarmanilor demni de dispret…Si asta, pentru a oferi siguranta alimentatiei (i)rationale pentru blajinii Plesu sau Pippidi…

  8. Oriana April 22, 2012 at 12:20 am #

    Sarkozy este antipatic si mi se pare impotriva a tot ce nu este francez. A distrus reputatia romanilor in Franta, romani care muncesc pe rupte acolo, doctori, ingineri s-asa mai departe. Problema tiganilor este scapata de sub control, imi pare rau dar si noi si restul Europei ne-am saturat de cersetorii insistenti si violenti care in mare parte refuza sa munceasca.
    Buna comparatia cu Berlusconi, Viktor Orban, Boiko Borisov, cu Basescu nu se compara nimeni, el e miezul din dodoasca, mai slab pregatit si hoţ decat dumnealui nu are cum sa existe. Numele Orban imi aminteste cat mi-ar place sa ne recuperam Harghita si Covasna odata pentru totdeauna.
    Oricum, abia astept rezultatele alegerilor din Franta, sper sa fie cu noroc pentru romani la fel cum vor fii si cele din vara si toamna 😉

  9. tiberiuretu April 22, 2012 at 12:45 am #

    D-le Ponta
    Am incercat sa transmit proiectul unui afis electoral pe situl USL http://uslonline.ro/tufacisloganul/
    dar inscrierea nu a fost posibila aparand repetat comunicarea ca fisierul nu poate fi uploadat, desi era mult mai mic de 8Mb

  10. Irina Lia April 22, 2012 at 1:04 am #

    sincer, eu nu mai cred in nimic. toti cei care au condus tara din 1990 in coace au facut partie timpului pe care il traim acum incurajand venirea la putere a gloatei de prosti. daca se va proceda ca si pana acum – poporului sa-i fie frica de parlamentari/guvern, mai bine stau sub dictatura lui Basescu unde nu rezolvi nimic cu legea dar supreavietuiesti, ca si in ghetouri, cu pilele/relatiile/cunostintele/banii. francezii mai au o sansa sa scape de bufon si le urez succes din toata inima.

    • Vasile Roaita April 23, 2012 at 11:38 am #

      Ce inseamna sa crezi in ceva sau cineva?
      Sa-i votezi si sa mergi la culcare si sa astepti sa-ti faca bine!? Asta este greseala!

      Daca Dl Ponta ajunge premier si noi asteptam sa faca minuni, sa traim, peste noapte, mai bine, nu se va intampla nimic din ceea ce noi asteptam! Responsabilitatea oamenilor politici alesi trebuie fortata prin manifestari civice!

      Lupta importanta nu se duce cu o putere pe care o detesti ci cu cea pe care o votezi!

  11. gigip1948 April 22, 2012 at 8:35 am #

    Sarcozy,acest Basescu al Frantei,trebuie inlaturat,prin vot,de catre francezi! Ca si clona lui,Traian Basescu,Sarkozy este un clown,un mascarici,ajuns accidental in inalta functie de presedinte! Esecul prefigurat al lui Sarcozy ar fi un bun semnal pentru romani spre debarcarea presedintelui jucator,corupt,betiv,imoral,abuziv ,ciripitor securisto-ceausistsi bataus de copii!

  12. santinela April 22, 2012 at 9:10 am #

    Victore sper sa avem noroc si sa ne conduca si pe noi cineva care are relatii foarte bune cu mai marii Europei.Astia de dreapta se cam duc la vale.
    Ai cam pus tunurile pe francez ,dar daca nu iasa socialistul ? Crezi ca 1,50 metri asta ne va ierta ?

  13. SAGYTARIUS April 22, 2012 at 9:42 am #

    Sunt convins că așa este dar nu noi ci, poporul francez (popor cu cetățeni francezi și fără minorități naționale) trebuie convins. Noi ce putem face în afară de faptul că vom urmării scrutinul de la care așteptăm victoria socialistului? E corect spiritul internaționalist dar să avem grijă ce facem noi aici, în România noastră, pentru a o scăpa de regimul păgubos băsescian și a o readuce la democrație. România trebuie guvernată de oameni doriți de popor, nu de gașca spurcată cocoțată la conducere prin fraudă.

  14. sanki April 22, 2012 at 1:21 pm #

    … dar daca asa-zisul presedinte al Romaniei duhneste insuportabil (puuute) a bautura si are o moaca de golan nespalat (maidanez, bosketar !!!?) ??? Gestul presedintelui francez este unul cit se poate de normal. De ce sa te prefaci ca agreezi un astfel de betiv imputit !???

  15. archer April 22, 2012 at 2:42 pm #

    ALLEZ FRANCOIS!!!!!
    ALLEZ LE BLEAU!!!!

  16. ZeV April 22, 2012 at 9:25 pm #

    Domnule Ponta, nu in acest mod dovediti ca v-ati maturizat dpdv politic. Spre deosebire de domnia voastra, domnul MRU afirma (citez din minte): ,,orice solutie politica care va fi validata de electorat in Franta, este buna pentru Romania”.
    Ce veti face/spune daca Sarkozy castiga un al doilea mandat, in turul al doilea ?
    V-o spun in calitate de cetatean lucid, neafiliat politic, care isi doreste ca aceasta tara sa fie condusa de politicieni maturi si responsabili. Cei de pana acum, si-au atins , de mult, limitele. Daca cei (mai) tineri se vor dovei la fel, incrancenati, superficiali si inregimentati in caste ostile una fata de alta, avem, intr-adevar, o mare problema in aceasta tara.
    Cu stima.

    • ZOE, fii barbata ! April 23, 2012 at 12:17 pm #

      @ZeV,

      Mai , nu mai plângeti degeaba, sunteti terminati !
      Portocaliul / verde e dus pe apa sâmbetii = kaput !

    • SASA April 24, 2012 at 12:24 am #

      Bravo ZeV, subscriu la tot ce-ai scris.

  17. Oare-i Pompei sau e Cezar? April 23, 2012 at 12:49 am #

    Am scris acest comentariu cu gandul ca la debutul carierei dumneavoastra politice erati asociat cu un mare diplomat roman, Nicolae Titulescu. Erati numit “micul Titulescu”.
    Vad ca il sustineti pe candidatul Hollande, insa ati evaluat corect toate posibilitatile? In turul al doilea a intrat la un procent foarte strans si N.Sarkozy (“demagogul”; “populistul”; “politicianul fara scrupule”, etc.).
    Ce veti face daca ajuns premier al Romaniei va trebui sa relationati cu cel pe care l-ati etichetat cu astfel de epitete total lipsite de diplomatie?
    Soarta dumneavoastra ca politician intereseaza, cred, mai putin decat soarta tarii pe care s-ar putea s-o reprezentati la nivel inalt.
    Aveti timp sa va retrageti afirmatiile pentru a nu repeta soarta lui Burebista implicat in confruntarea dintre Cezar si Pompei. E drept ca personajele sunt altele, dumneavoastra nu sunteti rege dac, insa puteti implica gratuit, pe viitor, Romania intr-un … sa nu-i spun chiar “conflict diplomatic”, dar o “raceala a relatiilor interstatale”, poate mai accentuata decat cea provocata de presedintele Traian Basescu cu aceeasi Franta condusa de Sarkozy.
    Cu alte cuvinte, ati pierdut o buna ocazie de a tacea si de a astepta rezultatul final al celui de-al doilea tur de scrutin. Atunci va puteati manifesta repulsia fata de personajul Nicolas Sarkozy, in varianta in care ar fi pierdut alegerile. Dar si atunci afirmatiile “tari” ar fi trebuit spuse cu masura.
    Ar fi interesant de auzit si parerea fondatorului partidului pe care astazi il conduceti, a presedintelui de onoare al PSD, domnul Ion Iliescu, referitoare la afirmatiile facute pe acest blog, in cadrul acestui articol foarte mediatizat, de altfel. Sper sa nu aveti aceeasi soarta ca si domnul Geoana, etichetat de “patriarhul” PSD cu un epitet destul de dur si greu de uitat.

    • ZOE, fii barbata ! April 23, 2012 at 12:29 pm #

      Lasati mai portocalicilor verzi, nu va mai agitati degeaba, sunteti mâncati !

  18. Un Om Revoltat April 23, 2012 at 1:36 pm #

    Domnule Presedinte Ponta dupa parerea mea ati plecat prea repede la petit si prea departe.
    In primul rind aveti de rupr gitul caracatitei din Romania, si ati face bine sa incepeti cu PSD-ul si poate ati putea sa il rugati si Her Crin Antonescu sa-o faca in partidul domniei sale.
    In al doilea rind Victor Orban a scos in strada peste 100 000 de unguri doar pentru un principiu chiar daca domnia voastra il considera periculos, nu imi permit sa comentez atita timp cit unguri au o gramada de drepturi internationale pe care noi romani nici nu le visam si le au de prin 1950 cind nici unu dintre noi nu era nici in stadiu de proiect.
    Iar in al treilea rindcind va ginditi sa atacati cercurile francmasonice ar trebui sa-l intrebati pe mentorul d-voastra (Adrian Nastase) ce stie despre “imbolnavirea,, subida parintelui constitutiei excelenta sa Antonie Iorgovan. Poate va spune ca cercurile masonice nu se joaca cu nimeni .
    Deci Domnule Presedinte intii rinduiala la noi in ograda si apoi cu ochi pe la alti si dupa parerea mea mai usor cu modul cum la tratat pe basescu, Sarkozy , acel individ de trist prezent nu merita nici macar sa rasufle acelesi aer cu noi muritori de rind dar mite sa fie tratat ca si presedinte de tara

  19. Un Om Revoltat April 23, 2012 at 1:45 pm #

    ZOE, fii barbata casa nu ma crezi pedelist si sa nu te obosestisa dai repley, credema pe cuvint ca sunt membru al PNL-uliu un partid condus dupa umila mea parere dictatorial de un om care e la fel de demagog dar mai putin populist ca si Sarkozy sau basescu.

    • ZOE, fii barbata ! April 24, 2012 at 8:11 am #

      @Un Om Revoltat,

      Dragul meu, te întreb doar atât : vrem sa scapam de urgia portocalie- verde tomberon ?! Daca DA, trebuie sa “înghitim” niste compromisuri,
      altfel ne desfiintam ca natie si mai rau, vom iesii din sistem pe cale “naturala”; nu vezi ca astia vor sa scape de noi cu orice chip ?! Exsita
      vreo categorie sociala care nu a fost atacata de virusul asta morbid ?!
      Ma rog la Dumnezeu, sa ne dea minte în creieri si sa ne ia pânza de pe ochi !

      • Un Om Revoltat April 24, 2012 at 6:06 pm #

        Datorita acestui sistem portocaliu verdwe cum ii ziceti dv eu am fost nevoit sa plec din tara si la ovirsta nu foarte tinara. In doi ani m-au terminat, am fost nevoit sa ma declar falit si ca afacere si ca agoniseala de o viata, am pierdut tot si acum incerc sa ma ridic pentru a doua oara in pozitia bipeda, m-au cocosat.
        dar cunosc o gramada de politicieni locali care nu au nimic in cimun cu politica decit faptul ca vor sa se imbogateasca. La asta m-am referit cind am spus ca trebuie sa ne facem curatenie in propia ograda si dupa aceea sa ne uitam la altii. Aicea nu ma refer nimai la coruptii din PSD ci in mod special la cei din PNL, care se cred fete mari dar partidu colcaie de ordinari corupti.
        Ma refeream la faptul ca Victor Orban a scos in strada peste 100 000 de unguri doar pt. un principiu pe cind mult trimbitata USL deabia au adunat 10 000 cu toate ca ordinari ne-au cocosat cu darile si sau comportat ca hotii de buzunare taind din salari si pensii. Dar onor opozitia pleca in vacante scumpe platite tot din truda poporului si micilor investitori.
        Asa ca daca vreti sa scapati de ordinari din pd-l obligatii pe distinsii politicieni din opozitie sa se reformeze si sa scape de lichelele din propiile partide si abia peurma sa se uite in Franta, ungaria sau Italia si sa isi dea cu parerea.
        Cam asta a fost mesaju si nu sa il critic pe domnil Ponta. Am mai scris si cind am timp o sa mai scriu , daca vor nume sa ma contacteze pe E-mail si le dau nume dar nu pot alfel pentru ca mai am familia in Romania.

  20. masuri... April 23, 2012 at 2:10 pm #

    dle ponta, in ipoteza ca veti ajunge in functia de prim-ministru, care ar fi primele masuri in domeniul educatiei, zona universitati…caci, la cate s-au intamplat in ultimul timp -maghiarizare, plagiat…si nu ati avut reactie…de unde sa stim ca veti lua macar atitudine atunci cand veti ajunge la putere? va multumim…un grup profesori

  21. Reni April 23, 2012 at 9:47 pm #

    Total de acord cu pozitia Dl. Presedinte Iliescu, postul de prim-ministru trebuie acceptat numai in urma alegerilor anticipate

  22. Fragmentarium Politic April 24, 2012 at 9:13 pm #

    Testarea unei ipoteze si o lectie electorala
    24/04/2012

    Calificarea socialistului Francois Hollande, cu 28,56% din voturi, si a presedintelui in exercitiu, Nicolas Sarkozy, UMP, cu 27,07%, pentru turul doi al alegerilor prezidentiale din Franta, in urma primului tur, de duminica, nu a surprins pe nimeni. Caracteristicile relativ comune ale discursurilor electorale, dominate de protectionism si nationalism, si prudenta dictata de criza au dat o nota oarecum echilibrata si chiar anosta competitiei dintre cei doi candidati, care au lasat ca aceasta prima faza, de tatonare si incalzire, deopotriva pentru adversari si electorat, sa se consume, aidoma spectacolelor cu gladiatori, mai mult pe seama luptelor dintre cei aflati in afara marjei super-greilor.

    Un rezultat surprinzator, care a taiat respiratia multor observatori si politicieni cu vocatia echilibrului democratic, inclusiv lui Hollande, a existat, totusi, cel obtinut de extrema dreapta a lui Marine Le Pen, Frontul National, care a obtinut un scor fara precedent, de 18,2%, care a plasat-o ca a treia forta politica in preferintele alegatorilor francezi, fenomen pe care candidatul socialist l-a primit cu ingrijorare, recunoscand ca „Niciodata Frontul National nu a mai atins un asemenea nivel.” Stanga radicala, reprezentata de Jean Luc Melenchon, a inregistrat 11,1%, fortele de centru, sustinatoare ale lui Francois Bayron, 9,11%, iar din partidele care nu au trecut pragul electoral mai perceptibil a fost cel al ecologistei Evei Joly, cu circa 2%.

    Mai important decat „miracolul” de care Sarkozy ar avea nevoie, pe care presa europeana il evoca la unison (si nu contest ca presedintele francez va culege ceea ce a semanat de-a lungul mandatului), mi se pare a fi insa o alta problema, cu atat mai mult cu cat Franta, de la a carei Revolutie din 1789 se trage paradigma pluralismului politic de tip stanga-dreapta, implicit a alternantei democratice la guvernare, este unul dintre cele mai importante campuri ale democratiei care valideaza idei si teorii social-politice. Din acest punct de vedere, inclin sa cred ca raspunsul la intrebarea cu cine va vota Frontul National in turul doi va fi clarificator pentru alte intrebari sau supozitii.

    Deja primele sondaje pentru turul doi il indica pe candidatul stangii socialiste castigatorul alegerilor prezidentiale cu un scor de 54%, iar pe cel al dreptei populare pe pozitia a doua, cu 46% din voturi. Daca aceasta ipoteza se va confirma, este usor de constatat ca in cazul lui Sarkozy ea va fi, aproximativ, rezultatul insumarii scorurilor UMP si FN, din primul tur.

    Consecinta va parea fireasca pentru cei care vor lua in calcul plasarea de aceeasi parte a esichierului a celor doua formatiuni politice (o insotire similara se poate vedea si mai aproape de noi, intre Fidesz si Jobbik, dar Ungaria nu-i Franta, s-ar putea replica). Ipoteza tinde a fi insa escamotata de adeptii care-si doresc o dreapta aflata „vesnic” la putere, care, judecand dupa unele reactii, fie vor relativiza pericolul ascensiunii extremei drepte, a frontist-nationalistilor lui Le Pen, in raport cu hiperbolizarea demonica a socialistilor lui Hollande (si mai cu seama a amenintarii pe care acestia o vor reprezenta pentru marea finanta), fie, asa cum s-a intamplat dupa revolutiile anticomuniste est-europene, o vor disloca si arunca, pur si simplu, in curtea stangii, impreuna cu o cunoscuta mantra culpabilizanta de „contopire”. Presupunand, in ultimul caz, doar de dragul exercitiului teoretic, ca voturile extremei-drepte se vor indrepta catre candidatul stangii socialiste, ar rezulta un scor greu de imaginat pentru pluralismul democratic francez, de peste 70%. Oricum, vom vedea ce se va intampla pe 6 mai…

    Rata inalta de participare la vot, de circa 80%, conform institutelor de sondare, nu lasa insa niciun dubiu asupra standardului de educatie electorala al francezilor, care le-a devenit o constanta si o masura a spiritului civic (in 2007, prezenta la vot a fost de 83,77%, iar in 2002, de 71,6%). O lectie care ar trebui subscrisa.

  23. valentin April 25, 2012 at 11:17 am #

    Domnule Ponta ,iar il aveti in partid pe …Pandele ala? Nu mai scapam oare de nemernicul asta?Chiar suntem blestemati?Nu s-a saturat ,domnule,cata averea si-a facut din “jumuleala” parvenitilor din Pipera,si nu numai? Ingrozitor!!!

  24. Bibliotecaru April 25, 2012 at 2:20 pm #

    @ Victor Ponta

    Domnule Ponta,

    Nu mai alergaţi cu puşca după vinovaţii care au “Interpretat” greşit legea pentru a da pensii mai mici, nu aduce nici un beneficiu pensionarilor şi este şi împotriva literei şi spiritului legii.

    Cel mai bine ar fi ca toţi cei vinovaţi să plătească prejudiciul cu averile lor.

  25. Theodora April 25, 2012 at 2:27 pm #

    http://theodora0303.wordpress.com/2012/04/25/atentie-la-listele-electorale-numarul-persoanelor-cu-drept-de-vot-mai-mare-decat-numarul-real-de-locuitori/
    Asociaţia “Mişcarea Arădeană” avertizează ca in Arad, numărul persoanelor cu drept de vot care apar pe listele electorale permanente publicate de Biroul Electoral de Circumscripţie Arad este mai mare cu peste 6.000 decât populaţia oraşului numărată la ultimul recensământ.

  26. Andrei Cosmin (@Parmalat1184) April 25, 2012 at 2:37 pm #

    Bravo Victore!! O sa-i executam ca in Afghanistan si Iraq!!

  27. corneciu mihai May 9, 2012 at 7:53 am #

    Nu mai am incredere in nici un politician dar actiunea cu prefectii si cu cerintele celor de la UDMR mi-a placut si cum spune romanul m-a uns la suflet.Ca orice roman si om in acelasi timp sper intr-o schimbare in bine. Ar fi minunea pe care o asteptam. Urasc tradatorii . Pentru actiunile de pana acum aveti o bila alba de la inca un roman. Incercati sa ne aratati ca mai sunt si oameni care tin la Romania cu adevarat nu numai din vorbe. Daca continuati sa fiti si pe mai departe ferm si cu ambitia de a scoate Romania din groapa in care este eu va sustin din tot sufletul. SUCCES!!!!!!!!!

  28. Despre mincinosi May 16, 2012 at 2:23 pm #

    Daca nu va descurcati cu creditele in Euro spuneti-mi si va ajut

  29. Sandu May 23, 2012 at 2:06 pm #

    Buna ziua ,
    Sunt un biet pensionar care incearca sa spuna ceva .
    Am speranta ca va citi vreun Parlamentar care va lua in calcul cele scrise .
    Din vechea guvernare Boc sau MRU va raspunde cineva pentru ce au facut Romanilor ?
    Va incerca cineva sa le confisce aerile lor si la rude sa fie puse sa justifice averile daca le pot justifica ?
    Daca nu se face nimic in acest sens inseamna ca actuala guvernare Ponta se feresc ca la venirea altora sa nu fie si ei verificati si lasati in curu gol . Concluzia va fi ca VIN AI NOSTRI SI PLEACA TOT AI NOSTRII . Toti o apa si un pamant .
    Vom vedea .

  30. Gica Asofronie July 3, 2012 at 12:47 pm #

    Daca nu este Dumnezeu in vietile noastre nu ne putem astepta la nimic bun. Nu am vazut aici nici macar o aluzie la Cel care ne-a creat si doreste sa fim ca El.

  31. Pablo July 14, 2012 at 6:05 pm #

    mai bine ati face autostrazii si nu mai statii in birou la aer acondicionat si nu mai mintii lumea .

  32. Elena August 21, 2012 at 11:37 pm #

    Si acum ce facem ca acest nenorocit se intoarce la Cotroceni? De ce ati acceptat ca referendumul sa fie validat cu cvorum?

    • Gica Asofronie August 22, 2012 at 8:39 pm #

      Domnul Isus Hristos ne invata sa ne rugram pentru conducatorii nostri buni sau rai si pentru binele poporului.Daca esti crestin trebuie sa stii ca Dumnezeu este totdeauna in control si nu se intimpla nimic fara voia sa. El inalta pe imparati si tot El smereste pe imparati asa cum spune cuvintul Sau.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Franta si SUA « Motanul Incaltat - April 21, 2012

    […] Sa vedem care este parerea lui Victor Ponta: […]

  2. Blogul Ancutei - April 22, 2012

    […] Aşadar, cu cine ar trebui să ţină românii în turul II? Dacă mai aveaţi vreo îndoială, vă recomand un articol extrem de interesant pe acest topic, pe Blogul lui Ponta. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: