Sunt gata sa fac pariu cu IPP si Ziare.com

24 Mar

Sunt gata sa fac pariu cu cei de la IPP si cu cei de la Ziare.com ca noi vom face totul pe SEAP incepand din ianuarie 2013! Va redau mai jos articolul la care ma refer:

”Clientelism, coruptie, jaf. Studiul IPP privind folosirea banilor publici ofera o adevarata sectiune prin acest amestc mizerabil care mulge Romania de mare parte, poate cea mai mare parte a resurselor sale. 

IPP a pus lupa pe sistemul electronic de achizitii publice (SEAP), cel menit, pasamite, sa transparentizeze folosirea banului public si sa asigure o libera si onesta concurenta intre furnizori. Studiul, realizat cu sprijinul ambasadei SUA, are concluzii dramatice: in anii 2009 si 2010 au fost cheltuiti pe achizitii prin SEAP cate 10 miliarde de euro. 

Partea aceasta, cat de cat transparenta, a cheltuielilor reprezinta insa mai putin de jumatate, adica 40%, din sumele cheltuite in total de diverse institutii ale statului. 60% din bani, adica vreo 15 miliarde anual, scapa chiar si acestei proceduri, pentru ca sumele sunt sunt contracte cu valori sub limita legala impusa de lege pentru licitatie. 

Aceste, in total, in cei doi ani analizati, 30 de miliarde de lei au depins exclusiv in pixul directorilor institutiilor de stat si nu exista niciun motiv sa credem ca selectiile facute de ei s-au bazat pe altceva decat clietelism sau coruptie. 

Cu alte cuvinte, nu avem niciun motiv sa credem ca firmele au fost alese pe criterii de calitate sau pret si nu in functie de comisionul varsat in buzunarul functionarului cu pricina si al partidului patron. Suma care scapa SEAP este atat de mare pentru ca multe dintre contractele mici incredintate direct au fost rezultate din impartirea strategica a unor contracte consistente care in mod normal ar fi trebuit trecute prin sistemul de achizitii publice.

Daca pe primul loc in clasamentul cheltuielilor realizate prin SEAP se afla firmele de constructii, pe locul al doilea troneaza achizitiile din domeniul sanatatii, adica o imensa gaura neagra. Sa existe vreo legatura intre asta si faptul ca Lucian Duta, seful CNAS, institutie care deruleaza cea mai mare parte a acestor contracte pe bani publici, este practic inamovibil, indiferent de disfunctionalitatile din sistem? Circulatia banului in directia corecta nu are, se pare, sincope.

Dar sa vedem nu numai la cine, ci si pe ce au fost cheltuiti banii publici prin SEAP. Raportul IPP ne arata ca aproape un sfert din ei, adica 4,5 miliarde de euro in doi ani, au fost, practic, pradati. Suma acopera un sfert din bugetul anual de pensii, al carui deficit il plangem in fiecare an.

Adica, in concluzie, prin sistemul electronic de achizitii publice trec doar 40% la suta din banii cheltuiti de institutiile statului, pentru 60% nu se aplica practic nici aceasta minima garantie de legalitate. Iar din acesti 40%, un sfert sunt jefuiti. O concluzie dezarmanta. 

Studiul IPP propune o serie de solutii pentru remedierea acestei situatii. Nici macar nu cred ca are rost sa fie enumerate pentru ca niciun partid, niciodata, nu le va pune in practica. Pentru ca toate partidele, fara exceptie, atunci cand sunt la Putere, folosesc achizitiile publice pentru drenarea salbatica a banului public. Nu cred ca legea achizitiilor publice trebuie schimbata in primul rand, ci legea de finantare a partidelor politice. Acolo e beleaua belelelor, nenorocirea nenorocirilor, acolo e sursa tuturor relelelor. 

Dar cat timp partidele vor beneficia in continuare de generozitatea clientilor politici pe care ii vor rasplati in primul rand prin contracte generoase pe bani publici putem sa avem legea legilor achizitiilor publice si cifrele din raportul IPP tot nu se vor schimba.” 

Sursa: Ziare.com

19 Responses to “Sunt gata sa fac pariu cu IPP si Ziare.com”

 1. vana cornelia March 24, 2012 at 5:41 pm #

  Buna ziua domule Ponta.
  Asta se intampla din anul 2002.
  Daca tot doriti sa faceti un proiect de lege care sa fie votat in viitorul parlament, ca in acesta nu cred ca ve-ti reusi,ca finantarea partidelor sa nu mai fie de la buget ,e un lucru bun chiar foarte bun,dar puteti sa va consultati si cu un economist bun “un exemplu domnul Daianu si va va putea explica cum se pot remedia unele din cheltuielile oneroase cu achizitiile publice, indiferent de fomra lor de achizitionare. Cand dai unei institutii un buget de cheltuieli pe anul care urmeaza si an de an ai un “capitol de investitii,” acea suma este obligat sa o cheltuiasca,de aceea la acest capitol din buget trebuie sa se umble in asa masura incat sa se opereze strictul necesar,punand acest capitol pe avarie .
  Multumesc

 2. murfy March 24, 2012 at 8:22 pm #

  Si eu stiam anticipat ca JAFUL cel mare este produs in SISTEMUL DE ACHIZITII de tot felul – din toate domeniile de catre CLIENTELA DE PARTID – astfel resursele Romaniei sunt praduite in mod sistematic si controlat tocmai de catre
  cine ar trebuii sa vegheze se fie ordine si legalitate in sistem ,—-de catre greii partidelor de la PUTERE (PDL ,UNPR,UDMR ) prin interpusi ( rude ,cunoscuti, prieteni etc) din care isi au si ei partea.
  Doar in acest fel pot prospera acesti pseudoafaceristi ,-*oameni destepti – oameni de succes*, carei ajung mai apoi prin puterea banilor furati – sa ne controleze – santajeze -cumpere pe noi cei *prosti* —–care practic ii toleram prin supusenie
  si simplitate , punindu-ne jugul asupritor pe grumaz ca sa tragem din ce in ce mai
  greu.
  Oare cit se mai poate sa fura ? – cit mai poate fura aceasta putere samavolnica.
  Cind au venit la putere , am crezut ca o sa faca toata rinduiala cu intelepciune ,
  credinta si respect fata de lege , tara si popor – pentru zicala * SA TRAITI BINE !*
  Mi-e scirba in ce au transformat ROMANIA ! – as putea sa nu mai opresc din
  critica constatarii cruntei realitati in care traim ., ei lafaindu-se in palate -cu conturi
  furate-mutate in strainatate , iar noi *NISTE AMARITI – NISTE TARANI*.
  Asta este ROMANIA MINIMALA – ROMANIA SALBATICA – a lui T.B.
  I-am scris si l-am intrebat pe Presedinte * CE FEL DE ROMANIE V-A LASA IN URMA SA. – urmasilor, urmasilor lui ?.- in 13 puncte , doar o parte.
  Sunt trist pentru viitorul urmasilor nostrii – tara a irosit 10 ani – de chin si suferinta
  sub acest TB – Am trait aceasta perioada mutilata si pierduta – la cosul istoriei.
  Poate ne vom vindeca sa mai avem astfel de conducari – RAMANE DE TRAIT ,
  SA RESCRIEM ISTORIA.

 3. gigi March 24, 2012 at 9:01 pm #

  Este mai mult decit necesar sa se gestioneze corect resursele publice dar nu suficient.
  D-le Ponta daca toate aceste jafuri nu vor fi analizate si daca multi din cei care au participat nu vor fi acuzati de subminarea ec. nationale ,nu aveti sansa de a arata ce inseamna o guvernare in folosul poporului.Daca acesti jefuitori vor ramine nepedepsiti atunci increderea oamenilor in statul roman se va face praf iar consecintele politice si economice ,sociale vor fi dezastruase .Asta nu trebuie sa se intimple ,faceti ca poporul dupa ce va acorda increderea sa sio pastreze si sa mearga alaturi de dvs.

 4. msdanga March 24, 2012 at 9:57 pm #

  Scriam despre problema achizitiilor directe aici: http://calis.ro/articol/ne-permitem-un-prag-al-achizi-iei-directe-de-15000-de-euro Neavand date oficiale eu estimam la 30% achizitiile directe. La 50% cat le da IPP-ul sumele sunt ametitoare.

  M.

 5. blackmetal March 24, 2012 at 11:37 pm #

  tare aş vrea s-o apuc şi pe asta.
  abia aştept să-mi demonstraţi că mai există şi oameni ale căror idealuri sunt altele decât îmbogăţirea prin orice mijloace, indiferent de câţi suferă sau chiar mor de pe urma lor.

 6. Socrate March 25, 2012 at 12:33 pm #

  V-as sugera sa completati pariul cu “ si vom lua la mana si vom analiza din punct de vedere penal toate dosarele SEAP din ultimii 7 ani, recuperand asfel suficienti bani pentru cresterea salariilor, a pensiilor, pentru scaderea cotei CAS, a TVA-ului si a TVA-ului la alimente, inclusiv pentru marirea capacitatii de cazare a penitenciarelor . In acest scop pregatim deja o armata de 4.000 de procurori. “
  PS * Articolul din oficina portocalie ziare.com si mai ales concluzia lui “ Dar cat timp partidele vor beneficia in continuare de generozitatea clientilor politici pe care ii vor rasplati in primul rand prin contracte generoase pe bani publici putem sa avem legea legilor achizitiilor publice si cifrele din raportul IPP tot nu se vor schimba. “ face parte din propaganda portocalie menita sa acrediteze tezele “ toti sunt la fel “, toata clasa politica este la fel “, USL=PDL, aceeasi mizerie “, teze elaborate pentru a creste absenteismul la alegeri. Daca ar fi sincera, puterea ar spune adevarul : “ Daca stai acasa, votul tau nu se pierde, votam noi si pentru tine”.

 7. Black Rose March 25, 2012 at 4:56 pm #

  Felicitari PSD sector 3! http://www.pesurse.ro/#/2012/3/25/val-de-nscrieri-n-psd-sector-3.html

 8. Cornu March 25, 2012 at 8:38 pm #

  Si prin sistemul SEAP sunt trucate licitatiile, deoarece caietul de sarcini se face de catre cel care “pune” licitatia pe SEAP astfel incat sa o castige doar o anumita firma. Acest sistem SEAP reprezinta forma “legala” prin care abonatii la “spaga” din tot spectrul politic, apeleaza atunci cand sunt acuzati ca trucheaza licitatiile, pentru a iesi “basma curata”. Desi scopul unei licitatii este acela de a achizitiona servicii de calitate la un pret cat mai bun, “comisionul” se pare ca este de fapt cel care dicteaza cine anume castiga licitatia, iar licitatia se refera la cu totul altceva: cine da cel mai mare comision castiga ! Corectarea acestui sistem SEAP desi pare obiectiv necesara nu se va face decat declarativ, deoarece lacomia celor care organizeaza licitatiile si a celor care participa este nelimitata. Chiar daca toate “licitatiile” se vor face prin SEAP nu se va modifica mare lucru … eventual poate duce la cresterea comisioanelor. Vom ramane la fel de originali in organizarea licitatiilor prin SEAP ca si “democratia” pe care ne-o pregateste de atatia ani T. Basescu si secta lui PDL-ista. Dar procurorii pot avea suficiente dovezi pentru a demonstra cum se trucheaza licitatiile, … nu ar fi mai simplu ca SRI-ul sa inceapa sa lucreze in folosul statului si nu impotriva politicienilor din opozitie ?

 9. gonzo1979 March 26, 2012 at 1:50 pm #

  Avantajul utilizarii SEAP este cresterea transparentei atribuirii contractelor. Se poate vedea cand se declanseaza o licitatie, poate participa oricine, se poate vedea castigatorul.
  Ce e important de retinut e ca prin SEAP nu se poate garanta corectitudinea desfasurarii procedurilor. Caietele de sarcini si celelalte documente sunt realizate tot de Institutiile care organizeaza licitatiile iar cenzura lor se face la ANRMAP.
  SEAP-ul este un instrument tehnic de comunicare si atat.

 10. tiberiuretu March 27, 2012 at 1:15 am #

  D-le Ponta
  La nivelul cel mai inalt politic o propunere de PM (la misto sau nu) trebuie analizata cu toata seriozitatea ,pana la ultima consecinta.
  1)Daca propunerea era facuta la misto atunci trebuia acceptata tot la misti si pus pe TB in situatia sa retracteze propunerea, evitanduse astfel acuza ulterioara ca nu aveti curahjul sa va asumati raspunderea conducerii tarii.
  2)Daca propunerea era serioasa,desi facuta oarecum la misto(inclin spre aceasta varianta) trebuiau sa explicati indubitabil pentru ce propunerea era “otravita” si deci inacceptabila. In opinia mea propunerea lui TB era o abila capcana pentru USL,de aceleasi gen ca ciudata alianta PDL-PSD din 2009.De reamintitca PSD a fost determinat sa demisioneze din guvernul Boc de manevrele lui TB lasandu-l la butoane pentru campania de alegeri prezidentiale,castigata cu mari semne de intrebare.
  O asemenea situatie nu poate fi lasata in “coada de peste”,mai ales dupa acuzele lui TB ca sefii opozitiei nu au curajul sa-si asume raspunderea gestionarii tarii, fara daune seriase in imaginea USL.Daca aceasta tema nu este transata,ea va fi reluata la infinit de TB in campoania electorala.

 11. ZOE, fii barbata ! March 27, 2012 at 9:34 am #

  @Victor Ponta,

  Te felicit pentru discursul de ieri, ai fost la înaltime si foarte apreciat de toata lumea din sala !
  Cel mai frumos “tablou” a fost sa-i vad împreuna pe acei Barbati – oameni de valoare – care ne-au condus destinele o vreme si pe care acum, multi dintre noi îi regretam !
  În timp ce tu îti tineai discursul, ei te priveau cu caldura si satisfactie dar si amuzati de cuvintele tale. A fost un discurs destins, sincer si jovial, care pentru un moment cel putin
  ne-a facut sa credem ca traim într-o tara normala – pacat ca a durat atât de putin aceasta iluzie !

 12. Iluminatu March 27, 2012 at 9:44 am #

  „MASA CRITICĂ” ABSENTĂ LA SEUL

  Nerenunţând la spaţiul vital vor prin superficie
  Să smulgă Corful grecilor prin altă farmacie,
  Nemţii halind bucată cu bucată, pe o sută de ani;
  Blestemul hoţilor de glod : şnapani de la şnapani.

  Un imbecil de Preşedinte mioritic şi-a dat arama
  Pe faţă şi în fapt, canadienilor, şi în curând marama
  De aur, Porţile de Fier ; un milion hectare roditoare
  Din care parte şi la huni, le-a dat zbanghia bocitoare.

  Prea Sfinte Gheorghe, scoate-ţi sabia de foc din teacă,
  Şi dă-le drepturi la românii din Ardeal, măcar oleacă.
  Nu îi lasa, ca-n alte dăţi, să-şi facă lege cu jungherul ;
  Sau spulberă-l la-ntoarcerea de la Seul pe Dom’ Oierul.
  …………………………………………………………..

 13. Vasile Roaita March 28, 2012 at 11:21 pm #

  “Il veti regreta pe Boc” a fost o amenintare, nu o predictie…
  Securistul batran, pentru ca este vechi in meserie, a fost pus pentru a strange cadavrele, la sfarsitul bataliei pe care armata sa a pierdut-o…

  El nu curata, doar, ci se hraneste cu sange…

  Mutarea pe SEAP, rezolva problema!?

  La inceputul carierei de ministru, Monica Macovei a rezolvat problema licitatiilor; a organizat cursuri de “anticoruptie” la Gura Diham, a dat o ordonanta, o lege acopera toate smecheriile gastii lor; ea este activa! Pe baza ordonantei 34, baietii au furat de-au rupt!

  La fel, mutarea pe SEAP poate fi apa de ploaie…

  Singura rezolvare pentru problema achizitiilor de bunuri si servicii ramane instaurarea si respectarea standardelor de pret, de cost…Iar ca principiu tamaduitor, ar trebui pedepsita si intentia, tentativa…In sensul ca intocmirea caietelor de sarcini este prima frauda…

  Dar, ce spun eu? Daca s-ar opri jaful din sectorul public si s-ar cheltui bugetul tarii eficient, in 10-15 ani am deveni tara occidentala; mai mult chiar, in 2030< Romania va arata exact asa cum a prezis Traian Basescu!

  Ori, eu nu imi imaginez ca vreti sa se implineasca predictiile unui dictator, securist, betiv si vanzator de tara!

  A propos! Opozitia pune pe acelas plan exploatarea de cupru cu cea de gaz prin fractionare si cu deschiderea unei linii in lb maghiara la tg mures…

  Mie, personal, mi se pare o mare idiotenie sa amesteci o afacere frauduloasa de miliarde de euro cu dorinta unui grup de cetateni de a obtine drepturi…legitime!

 14. amarell April 5, 2012 at 2:06 am #

  Va felicit pt discursul de ieri ! O nulitate de o ipocrizie fara margini ! Aveti ce invata de la ILIESCU emanatul revolutiei inexistente !

 15. george puchiu April 12, 2012 at 1:53 pm #

  nu știu dacă sunt off topic sau nu, iar pe de altă parte mă voi abține pe cât posibil de la un comentariu acid
  Cu fiecare ex-PDL-ist pe care îl asimilați în partid vă compromiteți tot mai mult. Chiar nu există posibilitatea să nu vă mai învârtiți aceiași oameni în sistem. Românii, vă garantez, așa cum sânt ei, fără educație civică sau politică, își doresc o schimbare de la USL, o schimbare atât de fond cât și de formă.
  Renegați și condamnați categoric gesturile copartizanilor, dacă îmi permiteți, de a ieși din PSD și a se alătura puterii dar pe de altă parte dvs susțineți văd, în mod activ, acesastă practică.
  Renunțați la, cum spuneți voi, ”traseismul politic” sau vă veți pierde o bună parte din electorat, eu unul, și mulți pe lângă mine nu vor merge la vot

 16. Stanciu Nicolae April 17, 2012 at 4:03 pm #

  Domnule Ponta ,
  Sincer , in toate partidele sunt corupti si manjiti …
  Pe mine ma intereseaza Decizia Curtii de Conturi , care a stabilit ca PDL a cheltuit fara rost mai bine de 10.000.000.000 euro . Puneti saua pe ei , acum daca aveti majoritate in camere …

 17. serban May 20, 2012 at 4:02 pm #

  Buna ziua,
  O zi mare.Suntem intr-adevar in Europa. Dar, Europa nu inseamna si cercetare? V-ati intrebat d-voastra , nu mai vorbesc de celelalte partide care s-au perindat pe la conducere, ce faceti cu cercetarea din Romania? Va-ti gindit ca in acest departament lucreaza oameni seriosi, dedicati stiintei dar care, din pacate sunt tratati mai rau decit rromi in UE? Ei bine, am ajuns la limita disperarii. Sa va dau un exemplu.Institutul national de biotehnologii de la Stefanesti este distrus in fiecare an de directorii politici si incompetenti pusi la conducere. Desi conduc un institut national, directorii acestuia nu stiu de ce sunt pusi in functii de conducere. Au salarii de peste 5000 lei si nu fac altceva decit sa-si umple buzunarele cu tot ce se poate. De ce? Pentru ca, spun ei, nu ii controleaza nimeni iar daca vine cineva, exista vinul din vinoteca care face minuni in traistele controalelor. uita sa dea si salariile cercetatorilor. Repet-numai cercetatorilor pentru ca salariile lor si al celor care ii ajuta la furt sunt la zi. Ce poate sa fava un cercetator care o viata a muncit pentru nou, pentru progres, daca nu isi ia salariile? Fie sa faca o depresie si sa nu-si mai controleze gesturile, fie sa spuna in gura mare> nu mai vrem sa fim pacaliti, nu mai vrem sa fim condusi de hoti si incompetenti!Va rog, faceti ceva. Reorganizati Institutele agricole de cercetare sau puneti oameni seriosi , competenti si dornici sa faca ceva si pentru tarisoara asta, nu numai pentru buzunarele lor. ..

 18. Dan TENESCU August 14, 2012 at 11:53 pm #

  Domnule Prim Ministru,

  In acest moment cetatenii Romaniei sunt haituti de Procuratura pentru vina de a-si fi exprimat un drept constitutional elementar: dreptul la vot. Dvs. taceti.

  Va reamintesc ca juramantul Dvs. de investitura se refera la ei, nu la jocurile de interese de la Washington sau Bruxelles.

  Va conjur, domnule Prim Ministru, sa va aduceti aminte sa EXISTATI. pentru poprul Dvs., nu impotriva lui – cot la cot cu emisarii Inaltelor Porti.
  Cu deosebit respect,
  Dan Tenescu, votant la Referendumul pe care refuzati sa-l aparati

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: