Seriozitate vs Demagogie. Sau de ce optiunea intre marirea salariilor si reducerea CAS este una falsa!

10 Mar

Vreau sa clarific o pozitie a noastra, a celor din USL, fata de o tema falsa construita de cei de la putere in aceste zile – anume, ce alegem intre marirea salariilor si reducerea CAS?

Raspunsul nostru – ambele! Pentru ca, daca se fura mai putin, se poate si una si alta.

Iata ce am spus aseara, intr-o emisiune TV:

E o mare pacaleala. Daca se majoreaza acum salariile si nu se iau celelalte masuri care inseamna mai multe locuri de munca, venituri suplimentare la buget, in 2013 practic nu ai de unde sa le platesti! De aceea venim si spunem: sa dea Dumnezeu sa fie acesti bani, n-o sa se opuna Opozitia la asta”.

Deci, sustin ca nu putem face una fara cealalta! De ce? Pentru ca anul viitor avem de platit enorm la FMI, pentru ca bugetul are nevoie de surse suplimentare de venit, si acestea nu se obtin decat daca stimulam cresterea economica si consumul. Adica – ambele!

Nu ne opunem cresterilor salariale, dar eu vreau sa fim cinstiti si cred ca trebuie sa fim corecti, deoarece oamenii au fost atat de mintiti de Basescu. De aceea, eu vin si va spun ca banii astia nu produc alti bani, am completat eu. 

Traian Basescu s-a sucit, si acum spune ca vrea marirea salariilor, dupa ce atata timp a spus ca nu sunt bani pentru asta. In timp ce toata lumea avertizeaza ca ar putea fi recesiune, el spune ca acum sunt bani.

Parerea mea – sunt bani, dar doar daca se opreste masinaria de furat a PDL, cea care a atras cheltuieli tot mai mari, suportate de cetateni.

Ca sa sustinem si pensiile, si plata salariilor, si plata datoriilor (catre FMI), avem nevoie de o economie care sa inceapa iar sa produca. Si avem nevoie de cetateni care sa aiba o putere mai mare de cumparare. Deci, avem nevoie de ambele – iar cei care vorbesc continuu ca se poate face doar una dintre actiuni (Basescu vrea salarii marite, Ungureanu vrea CAS taiat) sunt doar demagogi.

Daca vrem sa fim seriosi, sa avem o crestere reala si sanatoasa, trebuie sa stimulam si locurile de munca, dar si puterea de cumparare a cetatenilor. Si nu doar cu o revenire de 5-10% la salarii, pentru ca asta nu acopera inflatia, sporurile taiate, salariul al 13-lea, taxele marite. Fiecare bugetar a pierdut in jur de 40% din venituri. Trebuie sa reparam situatia asta, pana la capat.

20 Responses to “Seriozitate vs Demagogie. Sau de ce optiunea intre marirea salariilor si reducerea CAS este una falsa!”

 1. sedriky March 10, 2012 at 6:31 pm #

  Domnule Ponta, sunt profund dezamagit de prestatia de la Realitatea TV de vineri. Cum adica daca se maresc salariile USL-ul le va micsora in 2013? Pai ce inseamna asta ca alungati electoratul si il indemnati sa nu va mai voteze? Nu spuneati ca o marire de salariu se poate face daca se reduce bugetul de la investitii ? Va rog sa ma lamuriti pentru ca sunt in mare dilema si as vrea sa nu imi pierd speranta in SINGURA si ULTIMA alternativa la criminalii astia de la putere !!!

 2. ecaterina barb March 10, 2012 at 6:51 pm #

  E clar ,e o alta smecherie a lor,de genul” va dau azi cu o mina ,si va iau miine cu doua”.
  Eu nu am nevoie sa ne dea nimic in forma asta,de parca ne-ar da de la ei.

 3. Rusanescu Grigore March 10, 2012 at 8:32 pm #

  Teoretic ar putea fi corect , practic însă e destul de greu de pus în “opera “.
  În decursul vieţii mele am avut “parte ” numa”i de crize : -comunism , pînă în 1989
  – tranziţie ” fără sfîrşit ”
  – “criză ” tot fără de sfîrşit
  Nu aş dori să cred că ne-am născut prea “devreme” ( cei din generaţia mea n.1955 )
  Încercaţi , putere şi opoziţie , să mă faceti să
  cred că m-am înselat .
  Poporul român merită acest lucru.

 4. tinnyturner March 10, 2012 at 8:47 pm #

  Bine gandit, bine exprimat…Urmeaza, da Doamne, cat mai curand, bine aplicat! Succes!

 5. mario popa March 10, 2012 at 9:02 pm #

  de privati nimic?

 6. Mihai March 10, 2012 at 9:09 pm #

  Vreau sa vad donatia de luna asta.
  Asteptam cu interes chitanta.

 7. panait eugen March 10, 2012 at 9:17 pm #

  @v.ponta
  dle, este clar, dv. nu stapaniti bine mecanismele de comunicare. In emisiunea de la realitatea tv a reiesit clar ca dv., USL, daca ati veni la guvernare, in 2013 ati fi nevoiti sa reveniti supra sporirii salariilor pe care le prezice astazi Basescu.
  Luma asta a inteles, desi poate mesajul dv. vroia sa spuna altceva.
  Sugestie: stati mai linistit cu televiziunile, duceti-va in teritoriu. Am vazut ca urmariti evolutia candidatului PS francez F. Hollande la presedintia Frantei. Stiti de cate ori a fost in emisiuni tv. Hollande? De 3 ori. Si mai sunt decat doua luni pana la alegeri.
  Dle Ponta, urmati exemplul lui Nastase. In comportament si documentarea unei teme de discutie.

 8. Manole Benieamin March 10, 2012 at 9:19 pm #

  Domnule Victor Ponta, dumneavoastra ati spus ieri la acel post de televiziune unde ati fost invitat, ca pentru orice crestere de salarii sau/si de pensii trebuie sa existe mai intai o crestere economica iar aceasta crestere economica o poate da (in Romania de astazi) doar sectorul energetic si AGRICULTURA. Aud si eu in sfarsit un adevar din gura dumneavoastra. Astept si al doilea adevar referitor la GRIJA fata de taranul roman, stiut fiind ca nu se poate face agricultura FARA AGRICULTORI. S-a dus vremea cand taranii erau OBLIGATI sa munceasca “pamanturile Patriei” fara sa fie platiti. Asteptam opinia d-stra, d-le candidat la functia de Prim-Ministru a Romaniei fata de agricultori.

 9. gigi March 10, 2012 at 9:25 pm #

  D-le Ponta ,
  Am urmarit emisiunea si este corecta pozitia dvs.de a reface veniturile bugetarilor concomitent cu reducerea CAS masura menita sa ajute sectorul dinamic al economiei respectiv sectorul privat.Deasemenea de acord cu cresterea sal. minim pe economie ,ptr. ca si salariatii din domeniul privat au pierdut in urma contractiei economiei.Cred insa ca trebuie sa exptimati aceasta pozitie foarte clar ptr. ca cei interesati au preluat ce au vrut si anume ca de la anul Ponta taie iarasi salariile.Trebuie sa le dati ferm peste bot acestor incompetenti care sint interesati de scandal si nu de responsabilitatea guvernarii.In alta ordine de idei atentie la locale unde toti spun ca pdl va scoate peste 30%,atentie mare la orgolii care pot da acestui pdl o gura de oxigen ptr. alegerile parlamentare .Succes.

 10. Bibliotecaru March 10, 2012 at 9:26 pm #

  @ Victor Ponta

  Acum câteva Domnul Cristian Preda spunea că susţine propunerea domnului Videanu “anume scaderea cotei unice de la 16 la 12 la suta, scaderea contributiilor sociale la 41%, ca si cresterea salariului minim pentru a stimula cererea interna.”

  Aşa am aflat că domnul A.Videanu are o asemenea propunere…

  Cum spuneam şi domnului Preda…

  exemplum docet

  Să luăm un salariu brut de 1000 RON fără copii şi cu fondul de risc şi accidente la valoarea minima de 4%.

  Sume referitoare la angajat

  Salariul brut 1000

  Reţineri angajat
  CAS individual 10.5 % ->105
  Şomaj 0.5 %->5
  Asigurări de sănătate 5.5 %->55
  Deducere personală funcţie de bază->250
  Impozit pe salariu->94
  Salariul net->741

  Sume referitoare la angajator
  Reţineri angajator
  CASS 5.2 %->52
  Şomaj 0.5 %->5
  CAS 20.8 %->208
  FNUASS 0.85 %->9
  Fond de risc si accidente 0.4 %->4
  Fond creanţe salariale 0.25 %->3

  Prin urmare, pentru ca salariatul sa fie plătit în mână cu 741 RON
  angajatorul cheltuiește 1281 RON.

  Acum puneţi şi dumneavoastră noua variantă a “fluturaşului” pentru a vedea beneficiile, acţiunii concomitente a măririi salariului şi a reducerii CAS, pe care le va avea salariatul şi angajatorul, pentru “a putea face diferenţa”. Cât primeşte în mână angajatul, cât plăteşte angajatorul, ce câştigă fiecare?

  • Bibliotecaru March 10, 2012 at 9:27 pm #

   Dacă se poate, ar fi frumos de ştiut şi efortul bugetar al acesto schimbări.

 11. licurg March 10, 2012 at 9:41 pm #

  am fost de acord cu ce ati spus la Realitatea. nu sunt de acord cu ce scrieti aici. pt ca nu este acelasi lucru.
  parerea mea este ca faceti o foarte mare gresela daca supralicitati la promisiunile lui Basescu. poate asta asteapta si Basescu. dar diferenta este ca Basescu poate sa dea (desi in 2013 vom regreta) si dvs puteti doar promite.

 12. Pop Alina-Fulga March 11, 2012 at 8:28 am #

  marirea salariilor face parte din strategia lor de campanie

 13. murfy March 11, 2012 at 9:26 am #

  In stilu-i caracteristic de mare mincinos si demagog -TRAIAN BASESCU de fapt
  simtind ca PIERDE vrea sa mute de fapt POVARA financiara a acestor mariri in
  circa USL-ului in 2013 – in caz de CISTIGATOR al alegerilor – astfel guvernul nou
  format sa se inpotmoleasca – iar el ca un *MARE GAOZAR* sa iese pe sticla in
  fata POPORULUI sa ne arate *CE MARE STRATEG -* -jigodie este si vai ce dreptate in privinta OPOZITIEI -*ca nu este capabila sa guverneze*. – cind de fapt
  doar EL SI PARTIDUL LUI DE MAMELUCI au pus tasra pe butuci prin *asa zisele inginerii financiare * – FURTURI LA DRUMUL MARE-
  Voi dragi concetateni – deci aveti grija cui va daruiti SUFLETUL si VOTUL in 2012 . ACTUALILOR JEFUITORI DE FONDURI FINANCIARE – care sunt pentru
  O ROMANIE (EUROPA) MINIMALA in care asemeni animalelor din jungla – PRADA
  -banii) – e mincata doar de animalele puternice – pe cind cele slabe nu mai prind
  nimic – asemeni au jefuit PDL-ul +UNPR-ul si UDMR-ul -care nu au mai lasat nimic
  din PRADA -“averea – tarii” – pina si leii puternici mai lasa CEVA pentru cei de *rang inferior sau neinruditi* Aceasta ADUNATURA DE HOTI – clica ,ciuma portocalie zisa si *ALIANTA pseudo – POPULARA v- a jecmanit la propriu pe voi
  cetatenii cinstiti ai acestei tari – sporindu-si averile si afacerile *murdare* din FONDURI PUBLICE.
  Astfel POLITICA DE DREAPTA -pe care o duce aceasta *JAVRA ORDINARA*
  este una a MINCIUNII , HOTIEII, MIZERIEI si a SARACIEI – poporului roman.
  Pentru toate aceste nelegiuiri VOI – ADEVARATII IUBITORII DE TARA si
  DREPTATE – AVETI O SINGURA ALTERNATIVA VIABILA la votul din 2012
  Pentru O ROMANIE SOCIALA a tuturor nu a unei asa zise-i *elite* de dreapta –de
  neam si cumetrie , —-VOI NEHOTARITII veniti cu totii la VOT si VOTATI – USL
  DIN TOATA INIMA – pentru a-i alunga pe impostori acestia de la PUTERE , sa scapam TARA de o asa DURERE.

 14. cATALIN rADU March 11, 2012 at 9:43 am #

  Ajutorul de şomaj ar putea fi prelungit cu 4 luni ‚

  Persoanele care îşi pierd locul de muncă până la jumătatea anului 2012 ar putea beneficia de 4 luni în plus de şomaj, potrivit unui proiect cu propunere de adoptare aflat la Camerei Deputaţilor. Proiectul de lege privind reglementarea unor măsuri de protecţie socială vizează extinderea perioadelor de acordare a indemnizaţiilor plătite în perioada de întrerupere temporară a activităţii angajatorilor şi pentru intervalul 2010-2012. Astfel, potrivit proiectului, persoanele ale căror raporturi de muncă sau de serviciu încetează ar putea beneficia de o prelungire cu 4 luni a perioadei de acordare a indemnizaţiei de şomaj, însă până la data de 30 iunie 2012. Conform Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează: a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an; b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani; c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani. Proiectul prevede, de asemenea, ca şi facilităţile prin care angajatorii pot aplica şomajul tehnic să fie prelungite până în 2012. Acestea constau în scutirea de la plata contribuţiilor sociale pentru salariaţi, însă perioada de şomaj tehnic nu trebuie să depăşească 90 de zile pe an. Totodată, indemnizaţiile acordate pe parcursul şomajului tehnic nu sunt incluse în veniturile din salarii şi nu sunt impozabile. Potrivit expunerii de motive a proiectului, cele două măsuri, prelungirea perioadei de şomaj şi şomajul tehnic trebuie continuate până când economia românească se va redresa. În acest fel sunt sprijinite activităţile economico-financiare ale angajatorilor pe perioada întreruperii temporare a respectivelor activităţi şi sunt protejate drepturile financiare ale persoanelor care şi-au pierdut deja locul de muncă sau care sunt supuse riscului de a şi-l pierde. Camera Deputaţilor este for decizional, astfel că în cazul adoptării legea va fi trimisă pentru promulgare preşedintelui Traian Băsescu. (A.D.T.

  PE MINE MA INTERESEAZA DL,PONTA, CINE VA INTRA AICI? NU SOLICIT MITA, SUNT UN FOST JURIST CONCEDIAT PE MOTIVE NEIMPUTABILE MIE. M-AM SATURAT SA TOT CAUT SI NIMIC, DACA AI 50 DE ANI IN ROMANIA ESTI CA SI MORT. IMI DORESC ACEASTA PRELUNGIRE DAR VREAU SA STIU CUI SA DAU VOTUL MEU, CINE MA SPRIJINA?
  mULTUMESC FRUMOS!

 15. Miriam Radulescu March 11, 2012 at 6:33 pm #

  Domnule PONTA sa stiti ca votantii dumneavoastra nu asteapta sa faceti totul deodata ,ci sa faceti ca angrenajul de functionare a natiei sa inceapa chiar sa FUNCTIONEZE!. Evident ca la cate gauri avem in turul pantalonilor ,sa dai salarii bugetarilor ,sa faci agricultura sa produca ,sa reinvestesti in irigatii si drenaje , sa multumesti categorii sociale:ca medici, asistente ,profesori, mineri , politisti, sereisti ,buticari, pantofari, textilisti, zootehnisti, automobilisti,aviatori ,militari , pensinari , scolari ,pt a aminti numai cateva categorii dintre cele care au acumulat nemultumiri diverse,este un lucru complet imposibil!.Trebuie sa faceti un sondaj(nu dintre cele actuale ,manipulatoare in totalitate), ceva de genul liste publice in care populatia sa stabileasca prioritatile ,(caci numai astfel , ea va mai accepta alta cuba de sacrificiu ).Trebuie fixat strict timpul de asteptare ,unul rezonabil avand in vedere pasagera noastra trecere prin timp! Pot paria pe raspuns:1sanatate(incluzand aici controlul producerii medicamentelor[zau stiu ce spun, la cate falsuri sant, degeaba prescrieri corecte],2alimentatie si3 locuri de munca in tara . PRIMITI PARIUL!

 16. Pitu Doru March 11, 2012 at 11:38 pm #

  Televiziunile (realitatea) deja spun ca va opuneti cresterii salariilor si ca le veti taia in 2013.Sorry-nemernici!

 17. alex March 12, 2012 at 1:55 am #

  Un articol care spune ca ce ziceti e posibil : http://www.riscograma.ro/6184/salarii-mai-mari-pentru-bugetari-sau-cas-mai-mic-pentru-toata-lumea/
  Citiat: “Salariile bugetarilor pot creşte – cu 16% cât este nevoie pentru a reface nivelul nominal sau cu 30% pentru a reface nivelul real sau chiar cu 100% – în cazuri critice cum este cel al medicilor, pentru a răsplăti performanţa. Totul, cu o singură condiţie: totalul cheltuielilor să rămână pe loc, adică aceiaşi bani să se împartă la salariaţi mai puţini.”

  Banuiesc ca asta vreti sa spuneti prin articolul de fata.

 18. clara April 29, 2012 at 11:11 pm #

  Corect dl premier Ponta, “fiecare bugetar a pierdut in jur de 40% din venituri. Trebuie sa reparam situatia asta, pana la capat”. Dovediti acum ca nu au fost doar simple vorbe in vant. Sunt si eu o bugetara si astept sa faceti dreptate si sa ne mariti salariile asa cum ati promis. Cand se va intampla lucrul acesta?

 19. Mihai Sorin July 7, 2014 at 11:19 am #

  @ ” anul viitor avem de platit enorm la FMI ”

  Atata timp cat Romania apeleaza la ajutor FMI lucrurile nu pot merge bine in adevaratul sens al cuvantului.

  Criticile lui Nicolae Vacaroiu si Claudio Perez Paladino, postate pe wikipedia, referitoare la FMI sunt justificate. Iata ce afirmau acestia:

  Nicolae Văcăroiu despre Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional:

  „ Personal, nu cunosc vreo țară care să fi obținut succese în urma aplicării măsurilor de ajustare structurală impuse de FMI și Banca Mondială. Din contră, au avut ca efect adâncirea crizei economice, agravând situația deja critică a celor săraci.”

  Conform lui Claudio Perez Paladino, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Argentina, după ce această țară a „renunțat la păguboasele sfaturi ale FMI”, țara a avut o creștere economică spectaculoasă, iar „politica sa economică a adus beneficii nu numai statului, ci și tuturor cetățenilor săi.

  De fapt, consecintele colaborarii cu FMI sunt :

  – pierderea reala a independentei financiare a Romaniei, inca posibila printr-o guvernare corecta pe termen mediu-lung)

  – subordonarea actiunilor si politicilor economice si financiare ale Romaniei intereselor FMI

  – condamnarea Romaniei la imprumuturi continue precum si la platile aferente acestora

  In speta, efectul real este sclavia financiara si conducerea externa.

  Cine doreste asa ceva Romaniei..?

  Aceasta este o intrebare pentru dvs. stimate prim-ministru.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: