Manipularea prin omisiune

23 Feb

Iata un articol interesant, pe care vi-l recomand:

An electoral fiind, vom avea parte de lupte politice pe toate fronturile, inclusiv pe cel al sondajelor de opinie. Nu mă refer la presupusele „ajustări” pe care ­le-ar face casele de sondaje, la cererea comanditarilor. În lipsa dovezilor, prefer să nu acuz. Evident, atunci când un partid nu depăşeşte, în decurs de un an, în nici unul dintre sondajele efectuate de opt case de sondaje diferite, valoarea de 2%, iar la a noua înregistrează 8% (cazul PUNR – IRSS), trebuie spus că lucrurile sunt dubioase.

Nu pot însă să nu observ că, sistematic, rezultatele unor institute de sondaje cu vechime pe piaţă sunt mai favorabile unor partide, de regulă celor care comandă sau care sunt apropiate acţionariatelor respectivelor agenţii. Explicaţia este însă mai subtilă decât simpla măsluire a cifrelor. Un exemplu în care am „încasat” personal efectele acestui tip de manipulare mi se pare edificator.

În campania pentru localele din 2004, institutul pe care-l conduceam, IMAS, a avut un contract de cercetare cu PSD, în baza căruia avea de efectuat trei sondaje privind intenţia de vot pentru funcţia de primar general, la interval de 10 zile între ele. Primul sondaj, la începutul campaniei, înregistra pentru cei doi candidaţi principali (Băsescu şi Geoană) scoruri cvasiegale (diferenţă mai mică decât marja de eroare). Următoarele două sondaje au indicat fiecare o creştere de câte 7-8 procente a intenţiei de vot pentru Băsescu, astfel încât, pe baza tendinţei indicate de serie, după ultimul sondaj, cu o săptămână înaintea alegerilor, se putea previziona victoria lui Băsescu din primul tur – ceea ce s-a şi întâmplat. Beneficiarul sondajului (organizaţia Bucureşti a PSD) a dat publicităţii primul sondaj, nu însă şi pe următoarele. În ochii mass-media şi ai publicului, institutul pe care-l conduceam a apărut drept cel care a indicat un scor de egalitate, în flagrantă contradicţie cu rezultatul alegerilor. Contractul era contract, clauza de confidenţialitate mă împiedica să public rezultatele fără acordul beneficiarului. Am făcut-o după încheierea alegerilor, dar cine mă mai asculta?

Pentru cei care cunosc mecanismul campaniilor electorale e cunoscut faptul că fiecare partid are contract cu cel puţin un institut de sondaje, care-i furnizează informaţii cel puţin săptămânal (o dată cu dezvoltarea sondajelor telefonice, şi mai des). Nu-i nimic rău în asta, interesul ambelor părţi fiind ca datele furnizate să corespundă cât mai bine realităţii, astfel încât să permită luarea unor decizii tactice. Uneori, cifrele arată mai bine pentru partidul beneficiar, alteori mai rău. Numai că în mass-media ajung numai unele – aţi ghicit, tocmai cele convenabile (şi numai întrebările convenabile) beneficiarului sondajului şi întotdeauna la momentul potrivit. Aşa se face că datele publicate sunt de regulă favorabile partidului care le-a comandat.

Luni, ziarele au publicat un minisondaj telefonic (725 interviuri) CSOP, venit la ţanc pentru a-l contracara pe cel dat publicităţii de CCSB cu o zi înainte (comandat de trustul Intact) şi în care USL era cotată la 57%, iar PDL la 18%. În sondajul CSOP, USL are 47% şi PDL – 20%, iar în subtitlul articolului ni se spune: „PDL a depăşit partidul lui Dan Diaconescu, iar UNPR şi-a dublat procentele” (asta cu dublatul de la 1% la 2% e de tot hazul). Din graficul apărut în „Evenimentul Zilei” înţelegem că acesta era cel mai recent dintr-o serie de cinci sondaje, începută la sfârşitul lunii ianuarie. În primele două (24-25 şi 28-29 ianuarie), PDL era cotat cu 16% şi 17%, deci cu 4, respectiv două procente în urma partidului de la OTV. Situaţie jenantă – principalul partid de guvernământ era, de fapt, a treia formaţiune în preferinţele electoratului, surclasată de un partid care nici măcar nu face parte din Parlament. Evident, pentru a ascunde această situaţie, sondajele cu pricina nu au fost publicate. Mai e o minciunică în prezentarea sondajului: ni se spune că eroarea ar fi de ±3,6%, dar procentele partidelor au fost calculate din 59% din eşantion, adică 428 persoane (care şi-au declarat intenţia de vot), eroarea fiind de fapt ±4,8%.

Să nu credeţi că în luna ianuarie nu s-a publicat nici un sondaj CSOP. S-a publicat unul, în 18 ianuarie, atunci când manifes­taţiile din Piaţa Universităţii erau în plină desfăşurare, parcă pentru a ni se spune că lucrurile nu stau chiar aşa, că cei din stradă sunt o minoritate, că în realitate lumea are o părere mai bună despre partidul de la guvernare (cotat cu 21%). Titlul era „Victor Ponta şi Crin Antonescu s-au prăbuşit în sondaje”. Numai că sondajul fusese realizat între 20 şi 30 decembrie 2011.

În concluzie: publicăm numai ce ne convine şi atunci când ne convine. Efectul e garantat.

P.S. Rămâne de discutat cum se face că, în două sondaje efectuate aproape simultan, USL este cotată o dată cu 57% şi apoi cu 47%. Dacă mă întrebaţi pe mine, probabil că cifra corectă e pe la 52%. 

Sursa: Romania Libera

Advertisements

19 Responses to “Manipularea prin omisiune”

 1. tinnyturner February 23, 2012 at 10:52 am #

  Aveti perfecta dreptate Domnule Ponta! Sunt multi care pricep rationamentul Dumneavoastra, dar din pacate si mai multi care se lasa pacaliti, in favoarea excrocilor.

 2. Lucian February 23, 2012 at 10:53 am #

  O practica obisnuita, legala, care tine cont de interesul si jocurile fiecarui partid. Si sa nu ignoram un lucru, anume faptul ca foarte multi alegatori nu au o optiune, nici macar in ziua alegerilor. Si ce face acest alegator, care doreste totusi sa voteze? Simplu – va fi manipulat, activ sau pasiv. Aici, un rol important in manipulare, la fel ca la casele de pariuri as spune, il au sondajele de opinie, astfel multe dintre voturi indreptandu-se in directia partidului cu mai putine sanse, din dorinta constienta sau subconstienta de a “ajuta” acel partid si de a “echilibra” ponderea acestor sanse.

  • ZOE, fii barbata ! February 24, 2012 at 8:39 am #

   @Lucian,

   Îti spun eu care este obtiunea românilor, în cazul în care traiesti în stratosfera : Jos Basescu, jos puroiul portocaliu ! Restul e vrajeala !

 3. Menotty February 23, 2012 at 11:03 am #

  Usl va trece de 50% numai in anumite conditii, o implicare masiva si urgenta in viata de zi cu zi, greselile din perioada Nastase trebuie eliminate, cum ar fi aroganta si lipsa de respect. Primarii Usl trebuie sa se aproprie de electorat prin programe reale pentru comunitate, nu prin galeti si sepci si alte prostii.
  Ca simpatizant al USL va pot da exemplu un primar care inainte de alegerile locale din 2008 a organizat pentru comunitate cursuri de pergatire si perfectionare continua adresate in mod special tinerilor , cursuri de genul celor de aici diarommilenium.blogspot.com

 4. Florea Dumitrescu February 23, 2012 at 11:28 am #

  DESPRE PACTUL FISCAL
  GRABA NEJUSTIFICATĂ A PREŞEDINTELUI BĂSESCU
  ŞI A TRASEIŞTILOR POLITICI

  Noi invităm la o dezbatere profesională a Pactului Fiscal din cadrul proiectului de Tratatul privind Stabilitatea, Coordonarea şi Guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare.
  Tratatul are 16 articole, din care 6 articole se referă la Pactul Fiscal („Compact fiscal”).

  I.

  1. Tratatul se adresează statelor-membre care au adoptat moneda euro, ţărilor din zona euro.
  România nu face parte din zona euro.
  Pentru statele din zona non-euro – nu există prevederi speciale explicite în Tratat. Nu există obligaţia ca aceste state să semneze acest Tratat.
  2. Tratatul rămâne deschis. La articolul 15 – se arată că Tratatul va fi deschis pentru acces şi altor state – membre ale Uniunii Europene care nu-l semnează la 1 martie 2012. Deci, se poate accesa şi peste 1 an şi peste 3 ani sau peste 5 ani etc.
  3. După 5 ani de experienţă. La articolul 16 se precizează că în cadrul a 5 ani – după intrarea în vigoare a Tratatului – pe baza evaluării experienţei, vor fi întreprinşi paşi pentru încorporarea acestor prevederi în Tratatele fondatoare ale Uniunii Europene.
  4. Prin urmare, nici o grabă nu este justificată pentru o ţară din zona non-euro – ca România, care a aderat la UE de numai 5 ani şi are problemele ei specifice, dificultăţile ei enorme de ţară săracă, de ţară în curs de dezvoltare.

  II.

  5. În anii de criză globală şi mondială au apărut dificultăţi şi vulnerabilităţi în Uniunea Europeană.
  În viziunea noastră, Pactul Fiscal este un răspuns mai puţin adecvat – pentru anii de criză economică prelungită – mai ales pentru ţările mai mici, cu posibilităţi mai reduse.
  6. Pactul Fiscal este criticabil pentru prevederile sale de bază, chiar şi pentru ţări din zona euro, pentru unele părţi neclare şi nedefinite (privind criterii şi principii care vor fi stabilite ulterior), cât şi pentru forma sa juridică generală.

  III.

  7. Desigur, noi examinăm Pactul fiscal din punctul de vedere al unei ţări din zona non-euro.
  Întrucât afectează profund suveranitatea statelor, trebuie examinate şi dezbătute aceste prevederi pentru a elucida pe deplin la ce ne angajăm, pentru ca apoi să luăm măsuri pentru respectarea cu rigoare a Pactului. Va trebui să cerem la Comisia Europeană clarificări suplimentare pentru a fi în deplină cunoştinţă de cauză.
  8. Pentru România, o ţară în curs de dezvoltare, o ţară săracă, o ţară cu un decalaj economic important faţă de ţările dezvoltate, prevederile rigide ale acestui Pact Fiscal prezintă o serie de dezavantaje.
  România are mari disproporţii şi dezechilibre în economie pe care le-a acumulat în anii de tranziţie şi care s-au agravat în cei 4 ani de criză economică, în bună măsură şi din cauza politicilor greşite ale guvernării Băsescu, Isărescu şi Boc. România trebuie să fie ajutată.
  În consecinţă, România nu trebuie să se grăbească să semneze acest Pact Fiscal. Va trebui să continue politicile de convergenţă economică şi socială, pregătind cu grijă şi răspundere toate condiţiile necesare pentru adoptarea monedei euro, pentru trecerea în zona euro, cooperând intens – pe toate planurile – cu instituţiile Uniunii Europene.

  Acordul cu FMI (2011-2012), cu politicile sale profund greşite, cu politicile de distrugere pe care le cuprinde, constituie pentru România o dificultate specifică, de care trebuie să se ţină seama.

  9. Ne menţinem propunerile făcute autorităţilor la data de 15 februarie 2012 – cu privire la dezbaterea publică, la crearea unui Comitet de economişti cu experienţă care să facă propuneri autorităţilor şi la organizarea unui Referendum Naţional pentru ca poporul suveran să se pronunţe.

  IV.

  10. Este clar că trebuie deschisă o dezbatere publică mai largă, la care să participe specialişti din economie şi din alte domenii; să nu ne limităm la declaraţiile unor politicieni diletanţi în economie, care aduc elogii fără temei; multe considerente exprimate de aceştia sunt total neadecvate. Desigur, unele dezbateri vor avea un caracter mai tehnic, mai puţin accesibil pentru nespecialişti.

  Ca specialişti, care am elaborat multe bugete ale ţării şi le-am urmărit în executarea lor, avem datoria să spunem că trebuie să se ţină seama de realităţile economice şi sociale.
  Ţările mai mari sau mai mici au operat cu deficite bugetare mulţi ani. În anii de criză economică toate ţările au mărit deficitele bugetare. Vom prezenta datele istorice pentru a atrage atenţia politicienilor amatori în economie.
  Participând la dezbaterile publice, vom elabora mai multe analize pe care le vom completa, pe măsură ce Comisia Europeană va aduce noi precizări şi clarificări la Pactul Fiscal.
  11. Protocolul partidelor politice de la guvernare din data de 15 februarie 2012 reprezintă un model de superficialitate şi de iresponsabilitate, ca şi unele declaraţii făcute de politicienii guvernanţi – semnatari ai acestui Protocol.
  În curând, vom supune unei analize critice discursurile domnului Băsescu din 29, 30, 31 ianuarie 2012, care dovedesc faptul că domnia sa nu a înţeles sensul major al prevederilor esenţiale ale Pactului Fiscal. (Va urma)

  23 februarie 2012

  Grupul de Iniţiativă „Reînnoirea”

  Florea Dumitrescu
  Gheorghe Stroe
  Cristian Apostol

 5. patricia February 23, 2012 at 12:25 pm #

  Dar de Miscarea Populara ce spuneti? Jigodiile astea sunt Miscarea Populara? Cu PDL, PPDDraci si alti nimeni? Nu mai pot … Abia astept sa vina alegerile si sa dispara toti impostorii astia cu hainele lor scumpe, mintile lor inguste, vorbele lor veninoase, in general, cu tot raul pe care l-au adus acestui popor.
  P.S. Va rog, fara discursuri din acelea (stiti dumneavoastra!) de acum inainte ca nu aveti cu cine. Pe ei, fara mila!

  • ZOE, fii barbata ! February 24, 2012 at 8:53 am #

   @patricia

   Sunt întru-totul de acord cu tine si te felicit pentru ca în câteva cuvinte ai sintetizat tot ce reprezinta plaga portocalie pentru noi !
   De când îi “cânt” eu lui Victor P. ca nu se merita sa se poarte cu mânusi
   cu acesti damnati, ca noi nu vom avea niciodata o “Primavara de la Praga” si nici o “Revolutie de catifea” dar el de… persoana fina, educata, tot spera la dialog civilizat !
   Eu chiar ma bucur, când vad ca Udrea si altii ca ea îl persifleaza, poate asa întelege si el cum trebuie sa-i trateze.

  • Lucian February 24, 2012 at 11:25 am #

   Civilizat esti atunci cand, desi gandesti “lichea cretina si handicapata” despre cel din fata ta, te adresezi acestuia cu stimata doamna/stimate domn.
   Altfel, nu ne vom deosebi cu nimic de cel din fata noastra.

 6. Vasile February 23, 2012 at 8:51 pm #

  D-le Victor Ponta,
  Cu aceste lepre umane (ma refer la “portocolizati”), nu mai e loc de delicateturi, maniere , civilizatie … ,CI DOAR RIPOSTA PE MASURA (la par raspund cu un ciomag , sa inteleaga si dobitocul ca nu glumesc ! ).
  Eu unul ,cred ca vremea indulgentei si-a tolerantei a cam trecut: ipocrizia , fariseismul , tupeul , incompetenta si excrocheria au fost SINGURELE care au profitat de aceasta toleranta , indulgenta si omenie PROST-INTELEASA ! Iar rezultatul final , la scara nationala, a fost O RASTURNARE TOTALA SI ABERANTA a VALORILOR UMANE REALE. .
  Cred ca timpul nu mai asteapta ,e deja cazul unor schimbari radicale pe care trebuie sa ni le asumam cu orice riscuri ( NOI CEI CARE PRIN MUNCA NOASTRA REALA , DUCEM IN SPATE TOT SISTEMUL), fie ca ne place fie ca nu … Asta DOAR daca nu mai suntem dispusi sa acceptam PROSTERNAREA si PROSTITUAREA in fața, si la cheremul, unor “rebuturi umane” cu pretentia de conducatori sau lideri !
  Doar de noi depinde asta si de farama de demnitate care ne-a mai ramas neintinata de aceste “lepre” . Cei care o mai avem si care n-am scos-o la mezat.
  Inca odata,va cer d-le Ponta, sa actionati ferm/radical/rapid, in caz contrar USL-ul va pierde definitiv sansa castigarii alegerilor cu peste 50%, spre dezamagirea/disperarea romanilor,deveniti sclavi in propria tara.
  P.S. Nu mai cenzurati mesajele care va sfatuiesc,ci mai bine tineti seama de recomandari !

  • Ioana February 29, 2012 at 11:43 am #

   Domnule Ponta,
   Vasile, a puctat exact nu mai vrem sa-i toleram pe mincinosi.
   Si eu va cer d-le Ponta, sa actionati ferm/ radical / rapid, in caz contrar USL-ul va pierde sansa de a castiga alegerile cu peste 50%, spre dezamagirea membrilor care cred in forta USL-ul si a liderilor lor.
   Ioana B. 29/02/2012.

 7. Mircea Hamza February 23, 2012 at 9:06 pm #

  Funia scurta de la gatul premierului Ungureanu la http://mirceahamza.com/?p=1901

 8. Alina-Fulga Pop February 24, 2012 at 6:47 am #

  Campania electorala a inceput de cativa ani, de cate ori nu l-am vazut si auzit pe Stimatul cum isi lauda guvernele… care bineanteles prin ochii nostrii nu au facut numai rau

 9. ZOE, fii barbata ! February 24, 2012 at 7:58 am #

  Dupa ce onor alesii poporului ( n-ar mai fi fost !) si-au lasat clonele la Bucuresti, s-au întors prin colegii sa “propovaduiasca” religia pedelacheista. Sulfamida, branconierul, alo-militianu au fost “surprinsi” de camerele de luat vederi la noul loc de munca “în teren”.
  Nelasând nicidecum sa se vada oftica, ca au devenit peste noapte fosti ministri, spuneau senini cât de bine le este lor acum când au timp de familiile lor dar si ce fericiti sunt ei sa vorbeasca cu oamenii. Or mai fi multi prosti care sa-i creada ? Sa speram ca nu.
  Era sa schimb postul TV care dadea imaginile cu ei – pentru a ma feri de greata pe care mi-o produc, când îi vad – când în biroul de deputat de Brasov al lui alo-militianu, am vazut un amanunt care mi-a atras atentia. Nici mai mult, nici mai putin pe perete atârna un tablou cu Basescu ! Acest gretos dejà vu, nu m-a surprins nicidecum dar m-a oripilat.
  Traiasca, republica bolsevico-comunisto-nazista Românica unde nu exista camere de gazare dar se moare de ciuma portocalie !
  În tot acest timp ei “cresc în sondaje”, sa speram ca vor creste suficient pâna explodeaza !

 10. marina February 25, 2012 at 5:22 am #

  D-le Ponta, va rog dinsuflet sa nu uitati niciodata vorbele lui base la alegerile din 2009, atunci a spua;”voi castigati in sondaje, noi castigam in alegeri”, a se citi noi furam in alegeri, asa ca niciodata sa nu va culcati pe urechea celor 59–60%din sondaje, pentru ca sunt pregatiti sa fure la greu.Sper ca va dati seama ca merg la totul sau nimic, pentru ca sunt disperati stiu ca vor infunda puscariile, iar asta ultima daca nu o veti face o sa va fortam noi cei ce va votam.Eu sunt o pers.care a inteles exact mesajul dvs.din parlament, pentru care tot trageti ponoasele, dar ajunge cu amabilitatile, astia nu merita asa ceva, merita scuipati fix in ochi ca sa dispara piaza rea, ma scuzati dar nu mai POT nu-i mai suport,asa cum nu i-am suportat niciodata.Nu uitati de dvs depinde viitorul meu in aceasta tara, daca nu castigati alegerile plec unde oi vedea cu ochii.Felicitari pentru postere si mesaj, dar pacat ca nu a incaput toata lista de nelegiuri

 11. marina February 25, 2012 at 5:29 am #

  Va rog sa faceti o sinteza a tuturor nenorocirilor pe care le-au facut base si coalitia lui , pe puncte, clar concis care sa stea afisata dar si trimisa romanilor in cutiile postale ca acestia sa nu uite niciodata ce ne-au facut jigodiile astea.Va urez succes si nu uitati PE EI!

 12. Black Rose February 29, 2012 at 8:48 am #

  Buna dimineața ! Va doresc o zi buna si cu impliniri ,este o zi specială pentru ca o trăim doar La patru ani.La mulți ani sarbatoritilor care anul acesta pot sa-si sarbatoreasca ziua de naștere.

 13. stancu July 9, 2012 at 12:35 am #

  Domnule Premier Victor Ponta .Joi seara guvernul D-vs a hotarit sa se reia platile indemnizatiilor pentru profitori revolutiei.Cu ceva timp in urma ati afirmat la osedinta a Parlamentului ca atunci cind veti veni la putere o sa sistati aceste indemnizatii .Ati mintit poporul ceace nu va face cinste.La alegeri o sa fiti votati de acesti profitori ai revolutiei pentru ca noi cei din popor vom taxa aceste minciuni.Mai aveti sa dati gratiere pentru hoti de parlamentari din U.S.L.condamnati definitiv sau in curs de judecata.Sa nu-l uitati pe generalul Voicu care in ziua suspendari lui Basescu era in culmea fericiri tot parlamentul era al lui.Pe acesti borfasi platitii in continuare din bani poporului pentru ca merita. stancu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: